Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7417543 www.bgdnes.bg

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Това стана ясно в апелативния спецсъд, който разгледа искането за отстраняване на Милен Пенчев от длъжност. Андонова, която е свидетел в разследването за неправомерно отпускани пенсии, се оплакала на прокуратурата, защото възприела изречените думи като заплаха от семейството на погнатия шеф. "Нали сме в свободна държава, всеки може да изразява на глас мнението си", контрира защитата. Самият Пенчев обясни, че съпругата му отдавна се познавала със служителката и не е отишла специално да я плаши.

Реклама

Думите на Андонова няма причина да бъдат поставяни под съмнение, прецениха съдиите. Те коментираха посещението на съпругата на Пенчев в службата като част от преценката си, че има реална опасност да се влияе върху свидетели. В тази връзка се позоваха и на данни, че Пенчев привиквал Андонова в кабинета си за разговори още през 2018 г. и през януари 2019 г. Разследващи обявиха, че шефът на силистренския НОИ се държал грубо с някои от служителите, които пускали докладни срещу него, като обяснявал, че "високопоставени хора от София" са му съобщили.

Милен Пенчев бе задържан на 8 март т.г. като част от престъпна група за неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи. Антимафиоти тарашиха адреси в Силистра и София за злоупотреби с източване на НОИ. Според разследващите участниците в схемата прибирали по 10 бона, за да уредят миньорски пенсии на желаещите.

След първоначалното задържане съдът пусна Пенчев под домашен арест, а началникът на отдел "Отпускане на пенсии" Стоянка Симеонова - срещу 7 хил. лв. гаранция заради влошеното й здраве. Прокуратурата се запъна и поиска двамата да бъдат отстранени от длъжност, а магистратите от първа инстанция уважиха искането само за Симеонова.

За Пенчев приеха, че от условията на домашен арест няма как да повлияе на разследването. Той също се изказа в тази посока: "С моето поведение в условията на домашен арест не съм допринесъл за усещането, че по някакъв начин мога да повлияя на свидетелите. Аз и моето семейство изживяваме шок от напрежението".

Апелативните спецсъдии не бяха на същото мнение. Те прецениха, че докато Милен Пенчев се води началник, подчинените му ще се намират в йерархична зависимост от него и най-малко психически ще се притесняват да говорят, с което ще се затрудни разкриването на истината. Един от мотивите им е, че свидетелите не са разпитани пред съдия, а защитата посочи, че това е пропуск на разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама