Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7418215 www.bgdnes.bg

Проф. Петър Иванов: Българинът е стар, болен и необразован

Изчезваме с по 362 души на ден, извършват 70 аборта всекидневно

Кой е той?

Акад. проф. Петър Иванов е директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. Роден е в Русе на 5 юли 1946 г. Има 30 монографии, стотици публикации у нас и в чужбина и множество изследвания, около 50 книги за демография, психотерапия и социална психология, ръководство за справяне с вредни привички и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и др.

- Проф. Иванов, вие от години предупреждавате, че България е в демографска криза и че сме сме под 7 млн. души. Наскоро тези данни бяха официално обявени. Задълбочава ли се изчезването на българската нация?

Реклама

- От години се мъча по всякакъв начин да обясня, че не просто сме в демографска криза, а че България е в клинична смърт, че ние изчезваме. Използвал съм какви ли не, някои ще кажат, гръмки определения, но то е само за да насоча вниманието към този смъртоносен за нацията ни проблем. Уви, явно не е в интерес на никой да запази населението на държавата. Много отдавна е започнала тази пагубна тенденция. Професори от Софийския университет предрекоха бъдещата демографска криза още през 1970 г. По една или друга причина и тогава, и сега тези, които управляват не се интересуват от изчезването на нацията. Истината е, че през 2000 г. бе разработена т.нар. "Стратегия за демографското развитие" от учени от БАН, което е малко комично по отношение на истинските данни - все пак сме на първо място в света по изчезване към днешен ден. Ако тази стратегия работеше, нямаше да сме в това положение. Така се прилага, че от 19-о място България се качи на 1-во място по смъртност с рекордните близо 16 промила и на последните места по раждаемост. Другият огромен проблем е застаряващото население, като основен фактор за това е огромният процент на миграция на млади хора.

- Къде е проблемът?

- Проблемът е навсякъде, но главно в нежеланието на властите да насочат цялостната си политика върху спасяването ни. Няма да се извинявам, че звуча крайно песимистично, но аз работя с факти и данни. А ето я и действителността. За да решат проблемите с демографската криза, както това се прави непрестанно във всички нормални страни, трябва цялостно да се преобрази политиката. По мои изчисления са необходими средно 5 млрд. лв. ежегодно за това. Трябва да се създаде Министерство на демографията, което да обединява работата на 5-6 министерства. То трябва да бъде така организирано, че посредством държавния апарат и съвместната работа на институциите да хвърли всички усилия в поетапното справяне с тази катастрофа. То обаче не трябва да бъде под лозунга "Да вдигнем раждаемостта". Демографският проблем има близо 24 причини, области, за да е наличен. Следователно трябва да има най-малко 24 национални програми за разрешаването му. На първо място да започне да се работи за намаляване на увеличаващата се тенденция за застаряване на населението, второ - сферата на здравеопазването. Ние сме една от най-болните нации в света. От 110 хил. души, които умират у нас всяка година, 70 хил. умират от сърдечно-съдови, а 17 хил. - от ракови заболявания. Затова сме и с най-ниска продължителност на живота. 238 души всеки ден у нас умират от посочените болести, или 10 души за час. Здравеопазването е една от носещите конструкции на нацията. Другата е образованието, която, както всички виждаме, е почти изцяло срутена.

- С какви фрапиращи данни разполагате?

- 5 929 503 аборта са извършени у нас по официални данни за 60 години. Средно по 100 000 аборта годишно. Миналата година, за щастие, имаше значителен спад - 24 387. Това пак прави 67 аборта на ден. Аз не казвам, че трябва да се забранят, а просто да има адекватна политика на регулация и стимулиране на отглеждане на деца, както е навсякъде по света. Какво излиза - ние сме в демографска катастрофа, а управляващите не ги интересува, че всеки ден се извършват средно 70 аборта. Абсурдно е!

Магия няма да стане, трябва работа, сериозна и отговорна, ако искаме да се запазим като нация.

- Колко са българите зад граница?

- Избягалите в чужбина българи са около 2,5 млн. Миналата година на Петровден Световният брояч на населението към ООН констатира, че българите са 6 999 000. Националният статистически институт от своя страна отчита, че намаляваме с 52 000. Но това е само разликата между починали и новородени. Те не включват в изчисленията емигрантите. А те са 70 000 за година. Ето ви я и простата сметка. Раждат се 48 000 според Министерството на здравеопазването. От тях вадим 110 000 умрели, минус 70 000 емигрирали, което прави 132 000 по официални данни на година. Това е числото, с което намалява България. За ден числото е 362 души, на час - 15. Искам обаче да подчертая етническия фактор в сметката. Ние намаляваме с по 15 души на ден, но циганите се увеличават средно с 4-ма. Така ще дойде времето, в което демографските екстраполации ще покажат, че цяла България ще стане циганска. Ние намаляваме, но намалявайки, се циганизираме! През 2050 г. българите ще сме 800 000, циганите - 3 млн., а турците - 700 000. И ако не предприемем нещо - това е бъдещето. Това е истината за умиращата ни страна.

- Заявиха, че младите българи са започнали да се завръщат. Какви са вашите наблюдения?

- Тотални спекулации и прах в очите. Може някой да се е върнал, но на фона на цифрите, които посочихме - това е една голяма нула. И няма да се завърнат. Искам да обобщя и дано този път някой се вслуша. Задължително 5-6 млрд. лева ежегодно да се отделят за този проблем плюс създаването на демографско министерство, което да се грижи за населението на България. Тази институция трябва да има отношение и към законотворчеството. Всеки един закон и поправка трябва да се правят от гледна точка на демографията. Имам чувството, че българите не разбират пред какъв проблем сме изправени.

Реклама
Реклама
Реклама