Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7418267 www.bgdnes.bg

Ето го бебето с ланеца от Дреновец

Вижте снимките, тикнали в затвора бандитите

Ромски барони живеят кралски с пари от просия в Швеция

Като истински кралски особи са живели ромските барони в село Дреновец преди антимафиоти и жандармерия да разбият престъпната им банда за трафик на просяци в Швеция. Без свян циганите са парадирали с луксозното си всекидневие, публикувайки си предизвикателни снимки в социалните мрежи, видя "България Днес".

На кадрите често присъстват отрупани със скъп алкохол и храна трапези, около които гуляят роми, окичени с килограми злато. Във фейсбук е качена и брутална снимка на няколкомесечното бебе на единия от задържаните, което носи ланец също като някоя зловеща мутра.

Реклама

В социалните мрежи изобилстват снимки, разкриващи и разкоша на къщите, скрит зад дебелите им зидове. Единият от палатите разполага и с екзотичен фонтан. Любима тема на фотосите на ромските барони са и притежаваните от тях автопаркове за стотици хиляди левове.

В съдебната зала се оказа, че никой от задържаните не може да докаже, че има постоянна работа. Единият от ромските барони успял да купи строителни материали на стойност 100 000 лева за градежа на един от палатите си, без да има и ден трудов стаж.

В същото време хората, на чийто гръб са изкарвали милиони, са екплоатирани като роби в Швеция. Двайсетте живеели при скотски условия в микробуси. Често ставали жертва на побой за респект. Наказания се налагани при опит за бягство, ако не съберат достатъчно пари или заспят по време на смяна, разкриват жертвите на трафик.

Ромските барони се сдобивали с "работници" по два начина, разкриват разследващи. Единият бил, като убеждавали социално слаби и недъгави хора, че ще спечелят много пари. Обещавали им, че ще получат половината от заработеното. Част от просяците пък били длъжници, на които отпускали кредити в размер на 50-100 лева, които само за броени дни набъбвали двойно и тройно. Неспособни да изплатят дълга си, бедняците били принудени да се разплатят, като се съгласят да заминат за Швеция и да просят, разкриват ченгета.

Организацията била изключително строга. Всяка сутрин просяците са оставяни рано призори на определен от шефовете пост, най-често до супермаркети в Гьотеборг. Там те прекарвали по дванадесет часа всеки ден, докато не са прибирани обратно в микробусите. Вечерта са предавали всичко заработено на шефовете с обещанието, че след като се приберат в България, ще им бъде изплатено всичко спечелено накуп. Средната "печалба" на ден била около 100 шведски крони, което е около 400 български лева. По груби сметки на разследващите само на месец ромите са прибирали над 12 бона, а на работниците подхвърляли жълти стотинки. Една от жертвите на трафика разкрива, че е получила едва 120 лева за няколко месеца престой в Швеция. След като се прибрала у дома, разбрала, че от спечеленото са й удържани разходи по транспорт и нощувки в Швеция. Основно просяците били възрастни хора и инвалиди. Но сред тях имало и младежи - най-младият участник в схемата е едва 11-и клас, разкриват ченгета.

На 20 април са задържани седем души от село Дреновец: Христо Славчов, Васил Тодоров, Никола Тодоров, Славейко Костов, Надежда Георгиева, Златко Веселинов и Данаил Веселинов. Освен за трафик на хора с цел просия разследването срещу тях е и за лихварство и пране на пари.

До един задържаните барони остават в ареста, реши специализираният съд във вторник вечерта.

Реклама
Реклама
Реклама