Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7418746 www.bgdnes.bg

1,6 млн. лв. пръска от ареста Банев

Спряха търга за резиденцията на олигарха

Задържаният приватизатор наредил да се плати за спасяването на "мавзолея"

С един милион и шестстотин хиляди лева задържаният олигарх Николай Банев щял да спаси от публична продан резиденцията си в столичния квартал Бояна. Тузарският имот се прочу като "мавзолея" заради разпространените снимки на интериора му след ареста на Евгения и Николай Баневи във Франция през миналия октомври.

Обвинените за данъчни измами и пране на колосалната сума от над 1 млрд. лв. съпрузи бяха на косъм да загубят хасиендата в полите на Витоша, която бе обявена на търг преди около месец. Малко по-късно обаче скандалният олигарх заявил, че за нищо на света няма да се раздели с фирмената резиденция, както той определя палата на фамилията си, научи "България Днес". Според запознати от ареста, в който е от 6 декември, Банев разпоредил на юристите си да намерят решение на казуса, което изключвало продажбата на имението. За да се стигне до благоприятен за арестуваните Баневи развой в сюжета, в рамките на следващия един месец трябва да бъде платена сумата от 1,6 млн. лв. В противен случай към края на май отново ще бъде обявена дата за публична продан на имението. До спирането на процедурата не е имало желаещи да се явят на търга и да наддават, за да станат собственици на резиденцията.

Реклама

"Мавзолеят" бе изваден на тезгяха от частен съдебен изпълнител с начална тръжна цена от 5 788 107 лв. Къщата е с разгъната застроена площ 2869 кв.м, има хеликоптерна площадка и свръхскъпарско бутиково обзавеждане. Тя е притежание на фирмата "Партнърс Комерс" с управител Николай Банев и едноличен собственик сейшелската офшорка "Юниуърлд Инкорпорейтид".

В началото на 2019 г. частни съдебни изпълнители влизат в резиденцията, след като от Софийския градски съд е издаден изпълнителен лист за вземане от 102 хил. лв. Продажбата на къщата е свързана със спор за договор заем от 15 000 лв. Той е бил отпуснат от фирмата "М.Плод.Б" на "Партнър Комерс", която по това време се управлява от сина на Банев - Николай. Парите били отпуснати на три пъти по 5000 лева за една година. Според договора обаче, ако дългът бъде просрочен, трябва да се плати неустойка в размер на 75 000 лв. В средата на юни 2018 г. съдът решава, че "Партнърс Комерс" дължи 90 хил. лв., а заедно с арбитражната такса, адвокатските хонорари, разноските и лихвата сумата достига 102-103 хил. лв.

Жестока война заради луксозната резиденция избухва между частните фирми, но в нея се присъединяват и държавни институции с финансови претенции към Баневи, сред които НАП, БДЖ и други.

"Това е някаква абсолютно неизвестна фирма за нас. Основания за описа е договор за заем от 15 хиляди лева, сключен по времето, когато управител на "Партнърс Комерс" е синът на Банев - Николай. Той от своя страна дава пълномощно на счетоводителката Мария Гъркова, която е основен свидетел срещу Баневи, да го представлява. Тя сключва договора за кредит с ищеца "М.Плод.Б.". Заемът сам по себе си е уникален. Дадени са 15 хиляди лева с условие, ако не се върнат, парите да станат 90 000. Баневи дори не подозират за това. В момента Гъркова работи в близка до "Делта Гард" фирма", обясни адвокат Христо Ботев след влизането на частни съдебни изпълнители в имота. Въпросното дружество "Делта гард" е собственост на Димитър Спасов-Митко Каратиста. Самият Банев твърди, че е подложен на рекет от хора на Каратиста и многократно публично заявява, че именно те стоят зад палежите и взривове на негово имущество.

Глоба от 1200 лева трябва да плати 78-годишната Мария Банева, след като счупи шиен прешлен на младеж в катастрофа, реши Районният съд в Харманли. Майката на олигарха Николай Банев ще се раздели и с шофьорската си книжка за 8 месеца. Банева помете с аудито си фолксвагена на 19-годишния шофьор на 2 юли м.г. на кръстовище в Харманли.

Евгения готова за Европарламента

Евгения Банева ще се яви на евроизборите на 26 май. Обвинената за данъчни престъпления и пране на пари жена на олигарха е издигната за водач на листата на партия "Българско национално обединение". Кандидатурата на Банева обаче няма да й помогне да излезе от ареста, за да води кампанията си. Тя ще агитира симпатизантите си от килията, където трябва да й бъдат подсигурени всички нужни технически средства - компютър, интернет и пр., както и срещи с представители на медиите.

Реклама
Реклама
Реклама