Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7419318 www.bgdnes.bg

Споразумения валят по делото на Малък Йоско и сие

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания, научи "България Днес".

На заседанието в най-голямата зала 5 на съда на ул. "Черковна" се изсипаха и близо 20-ина адвокати. Клиентите им не спряха да ги подпитват кога ще се отърват от проблемите с Темида, тъй като повечето от тях търкат нара от края на юни м.г.

Реклама

Говорилнята накара прокурор Камен Господинов да направи специално обръщение към подсъдимите: "За да не нарушаваме реда в залата, да ви кажа - който иска споразумение, да го внесе при мен, за да обсъдим всяко искане преди следващото заседание". С призива сергията за сделки е отворена, очакват се промоции за условни присъди, шегуваха се присъстващи.

Пред съда освен наследника на Йоско Иван Йосифов и другия сочен за тартор Петко Стоянов-Пендака,, са изправени и Кристиян Дойчинов, Габриел Бонев, Борислав Йоневски, Димитър Божанов, Вергил Славов, Ангел Ангелов, Калчо Симеонов, Борислав Алексиев, Валери Владов, Васил Иванов, Васил Стоянов, Илия Устинов, Красимир Петров, Петър Симеонов, Сотир Петров и Стефан Гевгелийски.

Залата едва побра техните адвокати и близки. Оказа се, че роднините също искат да бранят правата на подсъдимите, защото като защитници имат право да ги посещават всеки ден зад решетките. От процедурата се възползваха Малък Йоско и Вергил Славов, които вдигнаха сватби в ареста. Половинките им Мария и Татяна бяха първите, които поискаха документи за защитници. Удостоверения съдът издаде на майките на Кристиян, Сотир и Борислав и на родителите на Габриел.

Процесът буксува от януари заради различни спънки. Защитата настоя Върховният касационен съд да прати делото в друг съд, тъй като двама от сочените като мишени на групата са спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев. Върховните магистрати не се произнасят по същество, защото никой не е поискал решение от тях и защото случаят е висящ пред апелативния спецсъд, коментираха юристи.

Те призоваха съдия Пламен Панайотов да изпрати искане. От своя страна магистратът обяви, че също иска да се разреши казусът, но препрати топката към адвокатите, като им препоръча те да пишат на ВКС. Другото решение било всеки един спецсъдия да си направи отвод, за да отиде делото в друг съд.

Процесът бе на косъм от рестарт, след като съдът върна делото на прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт. Наскоро апелативните спецмагистрати прецениха, че няма грешки и го пратиха обратно, за да се гледа от съдия Панайотов. Началото трябваше да бъде поставено вчера, но разболял се адвокат на Габриел Бонев го отложи за края на май.

Реклама

Проблемът с подсъдността продължава да тормози участниците в схемата. Според защитата, ако клиентите им сключат споразумения и те бъдат одобрени от този състав, винаги ще остане съмнение дали съдът е компетентен да гледа делото.

По-голямата част от групата е задържана в подножието на връх Шипка в края на юни м.г. Според разследващите бандата е искала да сложи ръка на наркопазара в София и е притискала непослушни дилъри с рекет и побои. Пласирали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Амфетамините и марихуаната били собствено производство, което било разположено в града на Йоско - Костинброд. Дрогата се продавала на цени от 15 до 140 лв. чрез кодови думи като "долари", "коприва", "алфа ромео", "камък", "сиренце", "копчета", "домино" и др.

След прекарани месеци зад решетките наскоро голяма част от подсъдимите поискаха на свобода. Те използваха различни доводи - от алергии и болести през закъсали роднини до явяване на матури и държавни изпити. Съдът не се трогна и ги остави на топло.

Сотир Петров: Свидетелят срещу мен е в ареста

Съдът насрочи десетина дати за заседания до края на годината. Не бе пропуснато и лятото, тъй като има задържани по делото. "До 2021 г. направете дати", изригна Сотир Петров към магистратите. Той обясни, че е задържан вече 5 месеца заради показания на Николай Лозанов. "В момента този свидетел е в ареста. С половината лица от ГДБОП се познавам от затвора. Искам да внеса доказателства, че не съм се укривал и как са ме вкарали в тази скалъпена групичка. И аз имам права!", ядоса се Петров. Съдията го успокои, че ще има възможност да представя доказателства, когато делото започне.

Реклама
Реклама
Реклама