Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7419893 www.bgdnes.bg

Стенописите в манастира на Илия Павлов се рушат

Европа реже монахините по проект

Сестрите от "Николай Чудотворец" търсят ктитор

 

Уникални стенописи на близо 200 години в манастир "Николай Чудотворец" в Арбанаси се рушат безвъзвратно, а пари за реставрация няма. Изографисан през далечната 1833 г. и последно реставриран през 1917 г., фреските в храма в момента са силно напукани и се ронят, видя "България Днес". Освен на хиляди поклонници светата обител е известна с това, че е била едно от любимите места на разстреляния през 2003 г. бос на "Мултигруп" Илия Павлов, който приживе се е грижел за нея.

По думите на сестра Петка не само този, но почти всички малки манастири в страната имат подобна съдба. Монахинята споделя, че преди време са кандидатствали по европейска програма за финансиране, но не успели да се преборят. Проблемът бил, че светата обител не попада нито в категорията "градски", нито в категорията "селски" регион. По документи храмът бил в нещо като "ничия земя". Святата жена се надява някой да благоволи и да помогне с този казус.

Другият вариант да се спасят стенописите е да се намери богат бизнесмен, ктитор, който да дари средства за необходимата реставрация. Сестрите от своя страна правят всичко по силите си. Те поддържат в прекрасно състояние градините и пристройките на манастира. Всички скромни средства, дарени от богомолците, мигновено се влагат в средства за храма. От "Николай Чудотворец" споделят, че приживе Илия Павлов, чийто гроб се намира между манастира и бившата резиденция на Тодор Живков, впоследствие придобита от "Мултигруп", е помагал непрестанно. Той бил дарил средства за изграждане на паркинг, укрепил и реновирал част от сградите в комплекса. Павлов наредил да се направи и подово отопление в самия храм. То функционира, но тъй като парите за сметки не достигат, не се използва. Сестра Петка и другите монахини се надяват в скоро време да се появи друг благодетел, който да се погрижи за това свято място. По думите им през цялата години идват богомолци. През страстната седмица те очакват хиляди хора, който да се помолят иконата на св. Николай, за която се твърди, че е чудотворна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама