Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7419989 www.bgdnes.bg

Убиват дървета с нафта

Трагедия в столичния район "Изгрев" 

Местни жители в тревога, че се подготвя застрояване 

Варварски убийства в столицата!

Унищожават дървета, като им пробиват дупки в стволовете и изливат нафта. Течността се разлива в основата на живите организми и малко след това те започват да съхнат.

За жестоката агресия към дърветата сигнализираха жители на столичния район "Изгрев", които са заснели наглото посегателство.

Реклама

"Изроди! Зад блока ни се мъчим да запазим живи малкото дръвчета, които ни дават буквално живот! И виждам това! Пробиват им дупки през които им сипват нафта, химикали, за да ги убият и да получат разрешение за строеж! Имаше два огромни ореха! За една нощ изчезнаха. В България законът не позволява сеч на орех. И затова в малките часове ги изсякоха. Сега бавна и мъчителна смърт очаква останалите дръвчета", алармира Юра Димитрова във фейсбук групата "Изгрев" - нашият квартал". Тя поясни, че пострадалите дървета са в градинката на ъгъла между улиците "Русаля" и "Самоков".

Стотици хора останаха потресени от дивашкото посегателство, като някои стигнаха до крайности. Жители на квартала предложиха да пазят дърветата през следващите дни и ако заловят убиеца, да му сипят нафта в гърлото.

"Видях 6 пробити дървета! Какво бихме могли да направим... Да организираме подписка със снимки на дърветата...", коментира тревожната новина Милена Вълчанова. Нейни съкварталци разказват, че подобни варварски акции са правени и преди години, като дърветата неминуемо загиват след проявената агресия. Но институциите отвръщат, че става въпрос за неизвестен извършител и няма как да открият виновника.

Столичният район е на тръни дали няма на мястото на дърветата да се появи някой ден строеж, който да се извисява край жилищните им блокове. "Запълнихме ги с лекарство и запечатахме с восък. Ще засадим отново орех! И ще викнем службите в общината да опишат, че в този парцел има такъв", обясни Димитрова.

Подобни посегателства не случват не само в София, но и в други населените места в страната. През 2016 г. дървета бяха унищожени в парк "Бедечка" в Стара Загора, след като бяха залети с нафта и посипани със сол, отново чрез пробити в стволовете дупки. Така за кратко време изсъхнаха няколко чинара, два ореха и още няколко вида. Две години по-рано същото зверство имаше и към дървета в Гоце Делчев.

Реклама
Реклама
Реклама