Инж. Михаил Михайлов, председател на съюза на пчеларите: Препарати убиват пчелите

Приятел
Автор: БД Онлайн

Инж. Михаил Михайлов, председател на съюза на пчеларите: Препарати убиват пчелите

Очакваме още загуби тази година, арендатори внасят химия от трети страни 

КОЙ Е ТОЙ

Инж. Михаил Михайлов е председател на Обединен български пчеларски съюз. Наскоро Добричка област загуби 70% от пчелите си. "България Днес" потърси инж. Михайлов за разговор с него относно причините за гибелта на насекомите и мерките, които българските пчелари подготвят, за да решат проблема.

- Инж. Михайлов наскоро кошери в Добричко осъмнаха със 70% по-малко пчели. Каква е причината за измирането им?

- Причината е, че пчелите са били буквално убити в резултат на пръскания от земеделци. По това време нормално се пръска цъфтящата растителност, каквато е рапицата. Въпреки че има наредба, арендаторите не се съобразяват с нея. Трябва да се пусне уведомление до кметството или общината в региона, след което управниците да направят обява на видно място, за да предупредят пчеларите. Това не се случва. Всичко е една поредица, която не може да се синхронизира. Веригата се къса и пчеларите не знаят за това, но усещат по пчелите, които намаляват в кошерите или по тези, които загиват на полето. Това е основната причина за гибелта на насекомите.

- Има ли други засегнати региони?

- Да, има подобни случаи. Получихме сигнали от Варненско, Ямболско. Конкретно в Добричкия край е най-висока смъртността. Процентът не е малък, той е висок, което е притеснително.

- Очакват ли се още загуби?

- Да, очакваме. Даже в момента пръскат и житни растения, след това ще има пръскания и по слънчогледите. Така че предстоят и други загуби. Въпросът е, че арендаторите трябва да изпълняват нормативната уредба и да се съобразяват с нея и да я прилагат във всичките й аспекти, което не се прави. Липсва контрол от страна на държавата и от Агенцията по безопасност на храните. Ние не знаем с какви препарати се пълнят контейнерите. Често пъти се внасят такива, които са от трети страни. От Турция, от Сърбия, които са силно токсични за пчелите. Затова трябва да има внезапен контрол.

- Опасни ли са тези препарати за крайния продукт?

- Това се пестициди, които убиват пчелите. Или ги дезориентират. Т.е. действа им на централната нервна система. Пчелите загиват вън от кошерите или се дезориентират и не могат да влязат в тях. Една част от тях влизат и внасят пчелен прашец, които е обременен от тези препарати. Това влияе на развойната форма на пчелите. Излизат непълноценни, загиват след това или животът им е много кратък. Така че това влияе основно на пчелната популация, не толкова на продукцията.

- Какви мерки смятате да предприемете?

- Ще формираме един консултативен съвет по пчеларство. На това заседание ще обсъдим смъртността или отравянето на пчелите при провеждането на растителнозащитни мероприятия. Трябва да решим по какъв начин ще спасяваме за в бъдеще пчелите, защото това отравяне е ежегодно. Всяка година се прави едно и също и на практика няма решение на този проблем. Смятам, че освен диалози с местните арендатори трябва да се извърши картиране на местата, подходящи за пчелини. Основното решение на проблема е контрол и изпълнение на нормативната уредба.

- А резките температурни амплитуди, на които ставаме свидетели последните години, оказват ли влияние?

- Разбира се. Силно влияят на пчелите. Те са индикатор на околната среда. Всичко им влияе, но, от друга страна, те са много гъвкави. Успяват да се адаптират. Когато рязко стане много студено, те уплътняват пчелното кълбо и не допускат излизането на топлината. Разбира се, това им се отразява отрицателно, тъй като те оголват пилото (общото наименование на яйцата, ларвите и какавидите в пчелните килийки – бел. авт.). По този начин то може да измръзне и ще се наложи да го изхвърлят. Т.е. това си е чиста загуба за пчелното семейство.

- За тази година е рано да се говори, но каква е смъртността при пчелите за изминалата година?

- Пчелите, които измират, сигурно са милиони. Възстановяването на едно загубено пчелно семейство струва много сили, енергия и време на пчеларя. Трагично е. Всяка година средно между 30-40%, понякога и повече загиват. Това са минимум 1/3 в определени области, в които има интензивно земеделие. След това пчеларите трябва да ги възстановяват за тяхна сметка.

- Колко време отнема да се възстанови едно пчелно семейство?

- На практика една година. Когато едно семейство е поразено, пчеларят губи сезона. През тази година той не може да получава стокова продукция - пчелен мед, восък и др. На практика годината е загубена. Пропуснати са ползи и средства за възстановяване на липсващите пчели.

- Как се отразяват тези загуби на страната ни?

- Отразява се все в негативен план. Намаляват добивите ни на пчелен мед, намалява износът.

- За кои страни България изнася мед и имаме ли нужда от внос, за да бъдат задоволено търсенето на пазара?

- Изнасяме за европейските страни - главно за Германия. Имаме и износ за страни от Близкия изток, дори за САЩ. Около 1/3 от произведеното, дори повече излиза от България. Ние нямаме нужда от внос, но за съжаление търговците и преработвателите осъществяват такъв, и то от трети страни - Украйна, Китай, Аржентина. Големи количества наш мед от предишни години остават непродадени. Това също се отразява негативно, тъй като на пчеларите са им нужни средства, за да гледат пчелите. Проблемът е, че изкупуват на много ниски цени българския мед - под 4 лв.

- От коя страна внасяме най-некачествен мед?

- Вносният мед от Китай е най-некачествен. Проблемът е от условията, при които се добива. Технологията, която прилагат, е нетипична, за да получават по-големи количества. Медът узрява при изкуствени условия.

- Как да разпознаем българския мед?

- Бурканите задължително трябва да бъдат етикетирани. Там да пише, че това е български мед. Когато е смесен с чуждестранен, трябва да се опише какво е процентното съдържание и да се знае от коя страна е дошъл. Всичко е на етикета и на сертификата за произход и качество.

- Споделете ни някой интересен факт за пчелите, който е малко познат на хората, които не се занимават с тях?

- Това е един колективен суперорганизъм, които се състои от хиляди пчелни индивиди. Те имат колективен мозък. Имат инстинкти за всичко - за размножаване, за ориентация, за храна. Благодарение на тези изработени инстинкти те действат наистина като суперорганизъм. Могат да броят до три. Могат да намират поне на половин км разстояние скрита храна. Учените са установили, че с определен танц пред кошера или в него те сигнализират останалите къде се намира тази храна.

Доли ТАЧЕВА

Пуснаха трейлъра на „Топ Гън: Маверик” (Видео)

Пуснаха трейлъра на „Топ Гън: Маверик” (Видео)

Новият трейлър на продължението на легендарния филм „Топ Гън: Маверик” с участието на Том Круз беше пуснат от ComicCon днес. Действието се развива 34 години след това в оригиналния филм. Новата лента ще се появи в киносалоните през 2020 г. Филмът ще върне Круз като главен герой, изпълнявайки ролата на лейтенант Пит "Маверик" Мичъл.

Белият хакер се самообразовал у дома

Белият хакер се самообразовал у дома

Няма как да призная нещо, което не съм направил, казва арестуваният Кристиян не е кандидатствал за университет Белият хакер Кристиян Бойков, който бе арестуван за скандалното източване на лични данни от НАП, не е записал университет, защото смятал нивото за недостатъчно. След като завършил пловдивската Национална търговска гимназия,

За първи път Apple Watch официално в България

За първи път Apple Watch официално в България

Най-нетърпеливите фенове вече могат да видят и купят устройството в Технополис На 19 юли е премиерата на Apple Watch за България. Досега устройството не се предлагаше официално на българския пазар, но от днес почитателите на маркaта вече имат възможност да видят, тестват и купят стилния смарт аксесоар.

Александър Петров, Мистър Гей Европа 2019: Искам един ден да имам дете

Александър Петров, Мистър Гей Европа 2019: Искам един ден да имам дете

Не съм готов за "Мистър Гей Свят"  КОЙ Е ТОЙ: Александър Петров е роден на 18 ноември 1987 г. в София. Завършва бакалавър и магистратура в УНСС със специалност "Финансов контрол". Работи като разработчик на видеоигри, което е и хобито му. Преди дни той стана победител в конкурса "Мистър Гей Европа 2019".

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Дара заприлича на Галена

Дара заприлича на Галена

Поразителна прилика между младата певица Дара и колежката й от чалгата Галена, видяха нейни фенове. Причината е, че в последно време тийнсензацията се гримира по абсолютно същия начин като Галя и двете носят в един стил косата си. Почитателите на Дара не одобряват промяната й, защото според тях така изглежда

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Спецслужби от България разкриват най-голямата корупционна схема в македонската политика Шоуменът с нежна китка Боки 13 рекетира топбизнесмена Орце Камчев, шефката на спецпрокуратурата хвърля оставка Мегаподкуп от 1,5 млн. евро от най-богатия македонец Орце Камчев към шефа на спецпрокуратурата в Скопие Катица Янева е разкрит с дейно участие на

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Твърде съм млада за сватба и твърде стара, за да участвам в детински игри - наслаждавам се необвързания живот. Tова написа в инстаграм профила си певицата Андреа, която дълго време имаше връзка с боксьора Кубрат Пулев. Често двойката получаваше въпроси, свързани с евентуална сватба и бъдещо поколение.

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Стоян Владев преподава музика, свирил по казанлъшките кръчми Никой от близките не подозирал за извращенията, момичето накрая се оплакало Баща е арестуван по подозрения за системното изнасилване на 13-годишната си дъщеря. Бруталните извращения над момичето продължили повече от 5 г., сочат данни на разследващите.

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Историческа възстановка на освобождението на Банско на 
фестивала Фолклорна магия

Историческа възстановка на освобождението на Банско на фестивала Фолклорна магия

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Слабаков в "Черешката"

Слабаков в "Черешката"

Следващата седмица "Черешката на тортата" събира артперсони накуп. Кулинарното съревнование започва режисьорът Андрей Слабаков. Втора в надпреварата се впуска легендарната певица Нели Рангелова. За своята вечеря тя залага на тематично меню - гозби от нейния роден край Монтана. В сряда в ролята на домакин влиза прочутата певица Мими Иванова.

Най-коментирани

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Страхил Гановски, човекът с лиценза:
Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Страхил Гановски, човекът с лиценза: Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Нашето момче Оливър Стойков ще се състезава през август в Манила "Оливър Стайков е истинският Мистър Свят България. Той бе избран официално през април с конкурс. Това момче Даниел Георгиев не е носителят на най-престижната титла." Това сподели за "България Днес" лицензиантът на марката "Мистър Свят България" - Страхил Гановски.

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Ето това е истинска кифла - не, ами направо звяр! Суперяка гавра с всички силиконови мацки! "Известна" ще е хитът по дискотеките това лято! След като разби класациите с "Гладен", сега Ицо Хазарта идва с ново парче и брутален клип, типично в познатия стил. Този път рапът е смесен с електронна музика и не звучи като обикновен "Ъпсурт".

Люси Дяковска готова с хотела от контейнери

Люси Дяковска готова с хотела от контейнери

Интериорният дизайн на мебели отдавна ми е страст!, казва певицата Люси Дяковска е на път да зареже певческата си кариера и да се захване с проспериращи бизнеси. От година тя е съдружник във фирма за обзавеждане и наскоро договори първия си голям проект. Дяковска се е заела да обзаведе хотел в един от черноморските ни курорти,

Годжи и Невена възпяват любовта (Видео)

Годжи и Невена възпяват любовта (Видео)

Най-накрая балада! Така реагират феновете на новото парче "Любов" на Невена Цонева и Годжи. Текстът и музиката е на самите изпълнители. Едва за няколко часа от пускането й в Ютуб "Любов" трупа близо 80 хил. гледания и десетки суперлативи. Песента е четвъртата само за месец от продуцентската компания на Слави Трифонов.

"Царско село" съди БФС

"Царско село" съди БФС

"Царско село" се закани да съди БФС! Причината - новият член на Първа лига е глобен с 5000 лева по подозрения за съмнителни мачове. Това се е случило на база сезиране от Експерт по почтеността във футболния съюз. Същата санкция важи и за втородивизионния "Струмска слава". Срещу "Царско село" са подадени общо три сигнала за съмнения за манипулирани

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул, който преди ден нападна стопанката и възпитателите си, е бил пържен с електрически нашийник. За да бъде обучавано животното, върху него е използвано средство, което е забранено за употреба според българското законодателство. От приюта, който е отглеждал кучето, са категорични, че нямат общо с озлоблението на животното.

Катрин Вачева опасно слаба

Катрин Вачева опасно слаба

Изваяната моделка Катрин Вачева е станала прекомерно слаба. За притеснителната визия на миската сигнализираха фенове в социалните мрежи, след като Катрин се пусна по бански от столичен плувен комплекс. Визията на доскоро апетитната моделка е много

Монета доказва - България е била империя

Монета доказва - България е била империя

Реликвата е продадена в САЩ за едва 25 долара Солун е бил наше владение, показва старинното имане Старинна монета от времето на на цар Иван Асен II показва, че България е била империя, а под нейно владичество е бил целият Балкански полуостров. За уникалната находка гръмнаха преди броени дни социалните мрежи,

2700 км пробяга българин

2700 км пробяга българин

Ел Капитан спи по 4 часа и яде, докато тича Българин пробяга 2700 километра за 28 дни и продължава да тича. Ултрамаратонецът Тодор Димитров, известен като Ел Капитан, вече измина повече от половината от 5-те хиляди километра (3100 мили) в най-дългото и тежко състезание на планетата "Себенадминаване" в Куинс, Ню Йорк.

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Повишена активност на вулкана Етна в Сицилия засичат експерти от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия. Това е изригване от така наречения "нов кратер", разположен в горната част на югоизточния склон на Етна. За последен път вулканът се "събуди" на 14 юли. Снощи специални термални камери са открили образуването на горещи

Улица в центъра на София стана тенис корт

Улица в центъра на София стана тенис корт

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 4 от 11 от тях са открити бактерията ешерихия коли, предава Нова тв. В разгара на лятото от неправителствената организация решават да проверят какви са качествата на сладоледа,

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Карикатура на крак

Карикатура на крак

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

В 04.09 часа българско време алпиниста Атанас Скатов се изкачи на 13-тия по височина връх на планетата вр. Гашербрум 2. Гашербрум II, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Социалните мрежи „Фейсбук” и „Инстаграм” отново бяха недостъпни. Според коментари в сайта downdetector.com „Фейсбук” е отказал в Сърбия, Кипър, Гърция, Ирак, Армения и Грузия, предава Би Ти Ви. Съвсем скоро - в началото на месеца, отново имаше проблем с двете социални мрежи. По-рано през годината също се получаваха сривове,

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Кристиян, арестуван за кибератаката срещу НАП, преди 2 г. хакнал и МОН

Кристиян, арестуван за кибератаката срещу НАП, преди 2 г. хакнал и МОН

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщава bTV. Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката.