Инж. Михаил Михайлов, председател на съюза на пчеларите: Препарати убиват пчелите

Приятел
Автор: БД Онлайн

Инж. Михаил Михайлов, председател на съюза на пчеларите: Препарати убиват пчелите

Очакваме още загуби тази година, арендатори внасят химия от трети страни 

КОЙ Е ТОЙ

Инж. Михаил Михайлов е председател на Обединен български пчеларски съюз. Наскоро Добричка област загуби 70% от пчелите си. "България Днес" потърси инж. Михайлов за разговор с него относно причините за гибелта на насекомите и мерките, които българските пчелари подготвят, за да решат проблема.

- Инж. Михайлов наскоро кошери в Добричко осъмнаха със 70% по-малко пчели. Каква е причината за измирането им?

- Причината е, че пчелите са били буквално убити в резултат на пръскания от земеделци. По това време нормално се пръска цъфтящата растителност, каквато е рапицата. Въпреки че има наредба, арендаторите не се съобразяват с нея. Трябва да се пусне уведомление до кметството или общината в региона, след което управниците да направят обява на видно място, за да предупредят пчеларите. Това не се случва. Всичко е една поредица, която не може да се синхронизира. Веригата се къса и пчеларите не знаят за това, но усещат по пчелите, които намаляват в кошерите или по тези, които загиват на полето. Това е основната причина за гибелта на насекомите.

- Има ли други засегнати региони?

- Да, има подобни случаи. Получихме сигнали от Варненско, Ямболско. Конкретно в Добричкия край е най-висока смъртността. Процентът не е малък, той е висок, което е притеснително.

- Очакват ли се още загуби?

- Да, очакваме. Даже в момента пръскат и житни растения, след това ще има пръскания и по слънчогледите. Така че предстоят и други загуби. Въпросът е, че арендаторите трябва да изпълняват нормативната уредба и да се съобразяват с нея и да я прилагат във всичките й аспекти, което не се прави. Липсва контрол от страна на държавата и от Агенцията по безопасност на храните. Ние не знаем с какви препарати се пълнят контейнерите. Често пъти се внасят такива, които са от трети страни. От Турция, от Сърбия, които са силно токсични за пчелите. Затова трябва да има внезапен контрол.

- Опасни ли са тези препарати за крайния продукт?

- Това се пестициди, които убиват пчелите. Или ги дезориентират. Т.е. действа им на централната нервна система. Пчелите загиват вън от кошерите или се дезориентират и не могат да влязат в тях. Една част от тях влизат и внасят пчелен прашец, които е обременен от тези препарати. Това влияе на развойната форма на пчелите. Излизат непълноценни, загиват след това или животът им е много кратък. Така че това влияе основно на пчелната популация, не толкова на продукцията.

- Какви мерки смятате да предприемете?

- Ще формираме един консултативен съвет по пчеларство. На това заседание ще обсъдим смъртността или отравянето на пчелите при провеждането на растителнозащитни мероприятия. Трябва да решим по какъв начин ще спасяваме за в бъдеще пчелите, защото това отравяне е ежегодно. Всяка година се прави едно и също и на практика няма решение на този проблем. Смятам, че освен диалози с местните арендатори трябва да се извърши картиране на местата, подходящи за пчелини. Основното решение на проблема е контрол и изпълнение на нормативната уредба.

- А резките температурни амплитуди, на които ставаме свидетели последните години, оказват ли влияние?

- Разбира се. Силно влияят на пчелите. Те са индикатор на околната среда. Всичко им влияе, но, от друга страна, те са много гъвкави. Успяват да се адаптират. Когато рязко стане много студено, те уплътняват пчелното кълбо и не допускат излизането на топлината. Разбира се, това им се отразява отрицателно, тъй като те оголват пилото (общото наименование на яйцата, ларвите и какавидите в пчелните килийки – бел. авт.). По този начин то може да измръзне и ще се наложи да го изхвърлят. Т.е. това си е чиста загуба за пчелното семейство.

- За тази година е рано да се говори, но каква е смъртността при пчелите за изминалата година?

- Пчелите, които измират, сигурно са милиони. Възстановяването на едно загубено пчелно семейство струва много сили, енергия и време на пчеларя. Трагично е. Всяка година средно между 30-40%, понякога и повече загиват. Това са минимум 1/3 в определени области, в които има интензивно земеделие. След това пчеларите трябва да ги възстановяват за тяхна сметка.

- Колко време отнема да се възстанови едно пчелно семейство?

- На практика една година. Когато едно семейство е поразено, пчеларят губи сезона. През тази година той не може да получава стокова продукция - пчелен мед, восък и др. На практика годината е загубена. Пропуснати са ползи и средства за възстановяване на липсващите пчели.

- Как се отразяват тези загуби на страната ни?

- Отразява се все в негативен план. Намаляват добивите ни на пчелен мед, намалява износът.

- За кои страни България изнася мед и имаме ли нужда от внос, за да бъдат задоволено търсенето на пазара?

- Изнасяме за европейските страни - главно за Германия. Имаме и износ за страни от Близкия изток, дори за САЩ. Около 1/3 от произведеното, дори повече излиза от България. Ние нямаме нужда от внос, но за съжаление търговците и преработвателите осъществяват такъв, и то от трети страни - Украйна, Китай, Аржентина. Големи количества наш мед от предишни години остават непродадени. Това също се отразява негативно, тъй като на пчеларите са им нужни средства, за да гледат пчелите. Проблемът е, че изкупуват на много ниски цени българския мед - под 4 лв.

- От коя страна внасяме най-некачествен мед?

- Вносният мед от Китай е най-некачествен. Проблемът е от условията, при които се добива. Технологията, която прилагат, е нетипична, за да получават по-големи количества. Медът узрява при изкуствени условия.

- Как да разпознаем българския мед?

- Бурканите задължително трябва да бъдат етикетирани. Там да пише, че това е български мед. Когато е смесен с чуждестранен, трябва да се опише какво е процентното съдържание и да се знае от коя страна е дошъл. Всичко е на етикета и на сертификата за произход и качество.

- Споделете ни някой интересен факт за пчелите, който е малко познат на хората, които не се занимават с тях?

- Това е един колективен суперорганизъм, които се състои от хиляди пчелни индивиди. Те имат колективен мозък. Имат инстинкти за всичко - за размножаване, за ориентация, за храна. Благодарение на тези изработени инстинкти те действат наистина като суперорганизъм. Могат да броят до три. Могат да намират поне на половин км разстояние скрита храна. Учените са установили, че с определен танц пред кошера или в него те сигнализират останалите къде се намира тази храна.

Доли ТАЧЕВА

Мълния удари ракета "Союз" веднага след старта

Мълния удари ракета "Союз" веднага след старта

Ракета носител "Союз-2.16", излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена от мълния веднага след старта, предаде БНТ. Съобщението е на кореспондента на "Звезда". По неговите думи, мълнията поразила космическия кораб около 10 секунди след отделянето му от земята. Инцидентът не повлиял по никакъв начин на успешния път на кораба към

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 12.00 ч. при обработени 95.20 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.94 процента и получават 574 417 действителни гласа. На второ място е "БСП за България" с 24.24 процента и 450 005 гласа.

Ружа милиардерката става мъж

Ружа милиардерката става мъж

Мошеничката Игнатова претърпява пластични операции Криптофараонката, която завлича в пирамидата си наивници от 52 държави, си сменя пола, крие се в морско имение Кралицата на криптовалутите Ружа Игнатова може да е претърпяла хирургична операция за смяна на пола и да е станала мъж. Ружа, която е обвинена,

Инцидентът със самолета край Ихтиман станал за 2 минути

Инцидентът със самолета край Ихтиман станал за 2 минути

Инцидентът със самолета край Ихтиман в неделя е станал само 2 минути, след като леката машина е излетяла от летателна площадка "Ихтиман", съобщи бТВ. При авиокатастрофата загинаха двама души.  Самолетът е словенско производство, а пилотът е имал правоспособност от 2016 г., заявиха от специализираното звено за разследване към транспортното

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

Годеницата на Бътън се съблече

Годеницата на Бътън се съблече

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

"Откраднат живот" с осми сезон

"Откраднат живот" с осми сезон

Луиза Григорова с дете от Наум Шопов-младши Сурогатната майка на Деси Бакърджиева ще я трови Юли започват снимките на осмия сезон на най-популярния лекарски сериал "Откраднат живот", научи "България Днес". В сценария, подготвен от Христина Апостолова, Луиза Григорова в екранния образ на Вяра се връща с детето си от Борис (Наум Шопов-младши),

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Ути пазарува, коляното го върти

Ути пазарува, коляното го върти

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Четвърто дете за Буфон

Четвърто дете за Буфон

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

Крагл взе сексбомба

Крагл взе сексбомба

Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Откриха машина на времето срещу топавтоджамбази

Откриха машина на времето срещу топавтоджамбази

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Най-коментирани

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Предсказал пожара в „Нотр Дам“, смъртта на принцесата и Чернобил Очаквайте наводнения между 12 и 15 юни в Несебър и Добрич, предсказва Жуселино Нобрега да Лус Бразилецът Жуселино Нобрега да Лус е човекът, чиито писма променят съдби. Той е един от изключително точните ясновидци. Жуселино предупреждава за опасности, които се случват.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Евгени Димитров:
"Ку-ку бенд" не се разпада

Евгени Димитров: "Ку-ку бенд" не се разпада

Продължаваме да правим музика, обясни Маестрото "Ку-ку бенд" ще продължи да съществува." Това обяви един от най-важните членове на групата Евгени Димитров. Маестрото е категоричен, че Слави и компания няма да спират да правят музика. След като стана ясно, че шоуто на Дългия няма да продължи по Би Ти Ви, се появиха спекулации,

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева получава 1,2% подкрепа на изборите за Европейски парламент по предварителни данни. Осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева проведе своята кампания от своя хол, защото е под домашен арест. „За мен резултатът е доста добър при положение, че водех кампанията от вкъщи.

Кифла за 50 лева

Кифла за 50 лева

Нова онлайн мания за жадни за слава  Плащаш и ти карат луксозна кола с подаръци за тузарски снимки  Плащаш 50 лева и ставаш кифла! Това е най-новата услуга, която се предлага в интернет за жадни за слава млади момичета. Офертата носи името "Подарък под наем" и гарантира бърза популярност в социалните мрежи.

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Защитникът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски таи надежди за шампионска титла. В последно време бранителят си върна титулярното място, което бе загубил, докато треньор на отбора бе Любослав Пенев. Чорбаджийски съжалява най-вече за двете загуби през сезона с по 0:1 от "Левски", които дойдоха след автоголове на "червените".

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА мечтае за чудо и се моли на "Черно море" в последния кръг на Първа лига! След победата с 2:0 над "Левски" тимът от Борисовата градина остана само на една точка зад "Лудогорец" преди финалните мачове. Шампионите посрещат "моряците" от Варна и само победа ще им гарантира осма поредна титла, докато ЦСКА играе с "Ботев" в София.

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Певицата изригна: Юда, нали знаеш къде си те слагам! Яката дупара на българската рап сцена Гери-Никол отново се забърка в грандиозен скандал. Новото парче на певицата, озаглавено "Шефе, шефе", й донесе редица нападки. Пръв изригна рапърът и победител във „ВИП брадър“ Йонислав Йотов-Тото. Той я определи като китайска имитация на суперизвестната

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

Повече от 1400 Ботеви поклонници тръгват днес пеша от Козлодуй до връх Околчица. Участниците в Националния туристически поход поемат дългия път в 18,30 ч. от Ботев парк в крайдунавския град. Походът им ще завърши на 2 юни на лобното място на Христо Ботев. В 19 ч. довечера започва възстановката на слизането на четата на козлодуйския бряг.

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ води с 30.94% на евроизборите при почти 100% обработени протоколи

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 12.00 ч. при обработени 95.20 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.94 процента и получават 574 417 действителни гласа. На второ място е "БСП за България" с 24.24 процента и 450 005 гласа.

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, ще бъде екстрадирана в България на 30 май, предава БНТ. В началото на месеца от Испания беше върнат и съпругът й Ветко. В момента тя се намира в Испания. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева.

Линекер с готвачка

Линекер с готвачка

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 08.45 ч. при обработени 74.92 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.62 процента и получават 439 909 действителни гласа. На второ място е БСП за България с 24.59 процента и 353 269 гласа.

Тамара сърдита на майка си

Тамара сърдита на майка си

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.

Бекъм пак се кара с гаджето

Бекъм пак се кара с гаджето

Синът на Дейвид и Виктория Бекъм - Бруклин, си спретна пореден публичен скандал с гаджето. Той и моделката Хана Крос се изпокараха в Кан, докато бяха на филмовия фестивал. "Те си крещяха и плачеха", разкри очевидец. След това Хана избутала Бруклин. Бодигардовете притичали и разделили двамата. Дейвид и Виктория били информирани за случилото се.

Давид Силва поема към Катар

Давид Силва поема към Катар

Полузащитникът на "Манчестър Сити" Давид Силва има "златно" предложение от Катар. Испанецът е офертиран за двугодишен контракт със заплата в размер от 6 млн. паунда. Все още не става ясно от кой клуб е офертата. Договорът на 33-годишния Силва на "Етихад" изтича в края на следващия сезон и не е изключено той да бъде продаден още това лято.

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

Примата на българската популярна музика Лили Иванова се снима днес в избирателната секция, в която гласува в столичната община "Оборище", където живее. Появата й предизвика истинско оживление сред присъстващиге, които пожелаха да се снимат със звездата. По-късно тя качи фотографиите си в личния си профил във Фейсбук.

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

При 100 процента от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" "Демократична България" е на ръба за влизане в Европарламента с резултат 5,7 процента от гласовете. Според новите данни ГЕРБ взима 31,6 на сто, БСП - 24,2%, ДПС - 15,8% и ВМРО - 7,1%. При това положение мандатите се разпределят така: 7 за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС и 2 за ВМРО.