Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7421966 www.bgdnes.bg

Сливенският обирджия иска свобода

40 часа продължи заложническата криза в банката

Стефан Стефанов не взе нито лев, мълчи за двама съучастници

Следващия четвъртък магистратите ще решат дали да пуснат предсрочно от затвора банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов. Делото по неговата молба ще се гледа в Софийски градски съд (СГС). Затворникът е депозирал искането си за излизане от пандиза в условията на предсрочно условно освобождаване. Това означава, че ако то бъде уважено и той напусне пандиза, но в изпитателния период извърши друго престъпление, ще доизлежи наказанието си и за нападението в Сливен.

По закон за предсрочно освобождаване е необходимо осъденият да е изтърпял повече от половината от наказанието и да е доказано, че се е поправил. На Стефанов му остават още около шест години от присъдата, която получи - 15 години. В иска си за предсрочно освобождаване той е посочил, че отговаря на това условие. Това на практиката е така, тъй като от наложеното му окончателно наказание от Върховния касационен съд се приспадат и годините, които е прекарал в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Реклама

Преди да вземат решение по молбата на Стефанов, градските съдиите ще изслушат инспектори от затвора. По време на заседанието те трябва да представят пред магистратите свои становища за поведението на осъдения. В анализите на специалистите трябва да има категорично мнение дали той се е поправил, което е една от основните цели на наложеното му наказание лишаване от свобода.

Грабежът на банковия клон остана в историята като едно от най-бруталните престъпления, извършено от аматьор, но което вдигна на крак невиждан брой ченгета, барети, жандармерия. Екшънът се разигра на 23 март 2011 г. 27-годишният тогава Стефан Стефанов направи опит да задигне парите от клона на "Инвестбанк" в центъра на Сливен. Нападателят простреля охранителя Станчо Станев и взе за заложници шестима служители на офиса. Кризата продължи повече от 40 часа, през които Стефанов пусна един по един всички похитени. Останал сам в трезора, той заплаши, че ще се самоубие, но до това не се стигна. Стефанов се предаде след тежки преговори с психолог от МВР.

Съдебният процес продължи три години, през които стигна до ВКС, но делото бе върнато на първата инстанция. Казусът бе разгледан по реда на съкратената процедура, тъй като Стефанов призна изцяло фактите от обвинителния акт и не пожела да се събират допълнително доказателства. В крайна сметка през юни 2014 г. при повторното разглеждане на казуса върховните магистрати потвърдиха решението на Бургаския апелативен съд, който бе наложил на Стефан Стефанов наказание от 15 години лишаване от свобода за неуспелия обир и за опит за убийство на охранителя Станчо Станев.

Преди две години в телевизионно интервю пишман грабителя призна, че шест месеца е планирал банковия удар, но нещата "се объркали". Стефан Стефанов обяви, че е имал двама съучастници, които трябвало да му осигурят "коридор" за бягство. Отказа обаче да назове имената им, защото не бил предател. "Имам си някакви мои принципи", подчертава той и допълва, че след опита за обира не е говорил с тях. Първоначално Стефанов излежаваше присъдата си в Бургаския затвор, но впоследствие е преместен в София, тъй като имал приятелка в столицата.

Раненият оцелява на косъм

Простреляният охранител Станчо Станев по чудо оцелява, след като е ранен в рамото от обирджията Стефан Стефанов. Гардът на банковия офис претърпява няколко операции в "Пирогов". След изписването му от болницата той напуска работата си в банката. Самият обирджия Стефанов признава след време, че е гърмял срещу охранителя, защото той не изпълнил заповедта му да легне на земята. Твърди, че се целел в ръката на Станчо, но без да иска, го прострелял в рамото.

Реклама
Реклама
Реклама