Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7423777 www.bgdnes.bg

Охранител ликвидира тайното ченге Веско Маринов

Свръхсекретна мисия в Загреб завършва с труп

Екзекуцията на Веселия Българин предизвиква грандиозен шпионски скандал в Хърватия

Петък вечер, 31 май 2002 г. Известният бар "НБА" в центъра на хърватската столица Загреб е пълен с купонясвящи клиенти. След като изпиват по няколко питиета, повечето от тях се изнизват към близките дискотеки. Малко преди полунощ на терасата в хитовия локал заета остава само една маса, отрупана с елитни питиета. На нея под погледа на дремещия персонал двама мъже водят спокоен разговор. Внезапно единият изругава яростно и бръква в джоба на дрехата си. Другият се хвърля върху него, хваща ръцете му, блъска го назад. Атакуваният пада, а противникът му бързо вади пистолет "Магнум 357" и изстрелва четири куршума в него. Простреляният умира почти веднага, а убиецът му изчезва в тъмните улички на квартала. Повиканите по спешност ченгета установяват, че загиналият е 35-годишният Веселин Маринов, познат в хърватските кримисреди с прякора си Веселия Българин. Наред с криминалните си прояви Веско Маринов има и друг, далеч по-тайнствен живот. От няколко години той е агент на хърватското разузнаване, внедрен под прикритие в местната мафия. Задачата му е да докаже връзките между хора от крими средите и висши прокурори и политици. Преди да акостира в Загреб, Маринов работи и за българското контраразузнаване. Засечени са и негови контакти с руски шпиони, твърдят местни медии.

Реклама

Заради свръхсекретната му мисия информация за работата на Веско Маринов имат едва няколко висши полицаи. За останалите ченгета той е редови бандит, гравитиращ около месните групировки. Легендата на шпионина става причина смъртта му първоначално да бъде вписана в графата разчистване на сметки в подземния свят.

Няколко часа след екзекуцията на Веско Маринов се предава и убиецът му Винко Жулевич-Клица. Официално бившият офицер и участник във войната със Сърбия се води собственик на охранителна фирма. Наред с легалния си бизнес Клица в медийни публикации е сочен за дясна ръка на кръстника на хърватската мафия Виеко Слишко.

В полицията Клица разказва, че е гръмнал Маринов при самоотбрана. Българинът имал да му връща голяма сума пари. Двамата се скарват и след като нашенецът тръгва да го души, Винко Жулевич използва пистолета си. Заради липсата на преки свидетели и факта, че три от куршумите попадат в брадичката, устата и челото на Маринов разследващите са скептични към версията. След намеса „от горе“ показанията на Клица са приети.

Няколко дни по-късно сюжетът претърпява ново развитие. Повод става сензационно разследване в хърватското списание "Национал".

"Случаят далеч не е просто инцидент. Убийството на българина е най-голямата услуга, която членовете на клана на Виеко Слишко направиха на бившия главен прокурор на Хърватия Радован Ортински и на Дуня Павличек-Патак, прокурор в процеса срещу престъпната организация, пише в публикацията.

Според материала в "Национал" убийството на Веско Маринов е внимателно планирано. То е станало само 10 дни преди датата, на която Веселия Българин е трябвало да свидетелства в процес срещу мафиоти, където се появяват и имената на висши магистрати и политици.

Реклама

Предчувствайки заплахата, Маринов се свързва с журналистите. В нарочно записаното интервю той им разказва за работата си на "ченге под прикритие". В подкрепа на думите си Веско дава на репортерите множество документи. Сред тях и запис на разговор от януари 2000 г. Тогава на специална среща полицейските офицери Желко Долачки и Ратко Чадо са му предложили подкуп, за да свидетелства с фалшиви показания срещу криминалната групировка "Кнежия".

През пролетта на същата година в загребския ресторант "Каптолски клет" цигареният контрабандист Виеко Слишко също му предлагал пари, за да свидетелства в негова полза. По-късно същия метод приложил и помощникът на Слишко Здравко Шушкич в моден ресторант на ул. "Влашка".

В разговора с журналистите Веселия Българин разкрива потресаващи подробности за връзки на престъпния свят и висши хърватски политици. Същите неща той е трябвало да повтори пред съда, но убийството му затваря устата.

Разкритията на списание "Национал" косвено се потвърждават и от доклади на западни спецслужби за връзки между мафията в Хърватия и месни политици и магистрати. Няколко месеца по-късно аферата затихва, а срещу убиеца на Маринов така и не е повдигнато обвинение.

Килърът Клица също е ликвидиран

Веднага след убийството на Веселин Маринов килърът Винко Жулевич-Клица е пратен в ареста. Започналото разследване мистериозно буксува. В крайна сметка прокурорите приемат версията на Клица за самоотбрана.

Мафиотът Жулевич все пак получава възмездие, но от колегите си в подземния свят. През май 2015 г. двама маскирани мъже спират колата на Жулевич и го правят на решето с автомати. Впоследствие хърватските ченгета разкриват убийците, но те са напуснали страната. По информация от тамошната прокуратура килърите се изнасят в България. Затова по искане на Интерпол МВР разпространи техни снимки с молба за съдействие от гражданите.

Жертвата изпечен мошеник

След смъртта на Веселин Маринов става ясно, че макар и таен агент в Хърватия, у нас той има богато криминално досие. Маринов напуска България през 1993 г. заради течащи разследвания за измама и убийство срещу него.

Криминалната си кариера Маринов започва още през 80-те години на миналия век. Заради кражби и измами е осъждан няколко пъти. Докато лежи в пандиза, той е вербуван за сътрудник на Криминална милиция, а след 1990 г. - на полицията. Вместо съдействие на органите Маринов използва работата си за МВР за нови престъпления. С помощта на висш полицейски шеф той се сдобива с карта на служител в Националната служба сигурност. Представяйки се за човек от контраразузнаването, Веско Маринов успява да реализира няколко солидни афери. При една от тях през 1992 г. задига 272 000 лева от Приморската популярна банка. Там Маринов работел като шеф на охраната. Взел парите, за да уреди и купи оръжие за подчинените си, но забравил да ги отчете. И оръжие не доставил.

По същото време тайният агент е замесен в канал за контрабанда на цигари към Румъния за милиони долари. В схемата участва и бизнес дамата Татяна Тотева. Няколко седмици след акцията на полицията тя е намерена мъртва в Правец, а убиецът, за да прикрие следите си, запалил трупа. Основен заподозрян според криминалисти е именно Маринов, но той вече е духнал от страната.

Реклама
Реклама
Реклама