Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7425915 www.bgdnes.bg

Условна за един от "Чуковете"

С две години условно се отърва сочен за член на "Бандата на Чуковете"! Иван Бегов се призна за виновен и сключи сделка със спецпрокуратурата след 10-годишно размотаване по съдилищата. Споразумението е отпреди десетина дни и е одобрено от съдия Христина Михайлова като непротиворечащо на закона и морала, научи "България Днес".

Според обвинението "Бандата на Чуковете" се е занимавала с нанасяне на средни и тежки телесни повреди на конкуренти в наркобизнеса. На подсъдимата скамейка са някои от най-известните имена в ъндърграунда, които са сочени за наследници на шефове от ВИС. Пред Темида отговарят плевенският крими герой Камен Балбузанов-Куката, ММА боецът Любомир Симеонов - Любо Чука, съдържателят на заведения Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бившият шеф на фенклуба на "Левски" Антон Калчев - Тони Застраховката, братята левскари Павел и Веселин Ермалаеви, боксьорът Александър Пацов, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Георги Лазаров, Иван Бегов, Кирил Муртов, Веселин Иванов, Калоян Преждаров, Лъчезар Димитров, Веселин Христов и Михаил Димитров.

Реклама

Първоначално за техни босове бяха обвинени Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Исуса. Разследващите не успяват да напишат обвинителния акт срещу тях в продължение на две години и прекратяват делото срещу Таки, с което го свалят от издирване в Интерпол. От години разследването срещу Исуса е спряно, тъй като се води изчезнал.

След фиаското от прокуратурата посочват за шеф на бандата Борис Борисов - Боби Белята. Той е разстрелян през февруари 2015 г. край затворническото общежитие в Казичене. През 2002 г. успява да разгневи тогавашния главен секретар на МВР. Боби Белята е заключен с други негови авери за взривен автосервиз на столичната ул. "Странджа". При взрива няма пострадали, а полицията успява да арестува бандата. По ръцете на всички задържани са открити следи от барут, но пред съда те обясняват следите с ходене за риба. Липсата на категорични доказателства става причина арестантите да бъдат освободени, а по този повод Бойко Борисов заявява: "Ние ги хващаме - те ги пускат". Така се оказва, че двама от босовете на групата са невинни, а третият е убит и от никой няма да се търси отговорност.

Процесът се точи с години. Бандата е обвинена за това, че от 2007 г. до декември 2010 г. в София под формата на въоръжена престъпна група е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди. Делото първо се гледа в Софийския градски съд, а подсъдимите получават скромни наказания само за наркоразпространение. Магистратите не намират доказателства, че люлинската групировка е рязала уши и е рекетирала дилъри, с което се оказва, че "Банда на Чуковете" няма.

През 2014 г. процесът е пратен в спецсъда, но години наред не може да тръгне заради отсъствието на един от подсъдимите. Михаил Димитров е хванат с дрога в Турция, тикнат е в тамошен затвор и с месеци се урежда екстрадицията му.

По това време още едно отсъствие минира делото. Подсъдимият Кирил Киров-Руския е арестуван с авер на остров Бали за източване на банкови карти. Двамата обработвали банкомат и се опитвали да сложат четец, за да теглят чужди пари. Когато се върнали да монтират устройството, полицията ги заловила по записи от охранителни камери.

Иван Бегов е със средно образование, разведен, реабилитиран. Той си признава, че от неустановена дата на 2010 г. до декември 2010 г. в София участвал в организирана престъпна група с цел извършване на грабежи, нанасяне на телесни повреди и наркоразпространение.

Реклама

Като негови авери се сочат и подсъдими по друго дело на "Чуковете" от 2010 г. в градския съд. Там са изправени Асен Китанов-Психото, Цветан Миленов-Църи, Илия Илиев, Васил Бекиров, Любомир Костадинов-Младежа, Васил Христов, Владимир Иванов и други. През 2012 г. те получават общо 29 г. затвор за разпространение на дрога, но са оправдани за побоите. Според съдебните документи делото е внесено с обвинителен акт и се гледа от 31 състав, но съдбата на процеса остава неясна, тъй като в системата на съда такова не фигурира, потвърдиха за вестника от СГС.

Болежки и шиканиране

Заседанията по делото срещу "Чуковете" в спецсъда се отлагат редовно. Причината е, че от големия брой подсъдими и адвокати все някой липсва. Най-честото оправдание е за здравословни проблеми и посещения на лечебни заведения. Преди време трима от подсъдимите не се явяват. Георги Лазаров пипнал грип, Иван Бегов се оплаква от стенокардия, а Веселин Христов го стегнали бъбреците и спешно влязъл в болница. Юристите, които ги защитават, също влизаха в лазарета вместо в съдебната зала, с което процесът се забавя допълнително.

Реклама
Реклама
Реклама