Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7430980 www.bgdnes.bg

"Тараторското" е раят на шараните

На водоема край село Габра мамят едри парчета на плувка и дъно

Шарани на поразия ловят на язовира край софийското село Габра. Езерото е популярно сред рибарите като "Тараторското".

Намира се само на около 30 км от столицата между Лозенската планина и най-западната част на Ихтиманска гора. Разположено е на близо хиляда метра надморска височина. Тучните зелени поляни, младите борчета и свежестта на въздуха правят мястото изключително красиво.

Реклама

През май повечето водоеми в страната са забранени за риболов. От началото на месеца бяха разрешени единствено хищните видове щука и распер. Затова рибарите са насочили вниманието си до голяма степен към арендованите язовири, които предлагат добри условия и богат улов. "Тараторското" е един от тях, затова е предпочитана опция за ентусиастите.

Езерото е отдавна познато в рибарските среди, тъй като се е образувало още по време на комунизма, когато в района са копани въглища. Във водите му плуват множество сомове, които имат добра популация от дълги години. Тези хищници се търсят основно на живи риби или на изкуствени примамки и обичат лошото време, бурите и гръмотевиците.

Най-разпространен е шаранът. "Тараторското" се зарибява редовно със солидно количество, заради което живарниците рядко остават празни. Най-често на куката се закачат екземпляри по килограм-два, но има и значително по-големи.

По това време от годината шаранът все още предпочита жива стръв. Хваща се най-добре на бял, торен или земен червей. През май рибата е почти изцяло съсредоточена в по-плитките и разлети участъци, където дълбочината не е повече от 2-3 метра. Кълве еднакво добре както през деня, така и през нощта.

Най-често рибите се търсят на дъно. Фидерът е отлична опция. При риболов на плувка е нужно да се захрани добре. В захранката се поставят бели червеи и консервирана царевица.

Шараните от "Тараторското" са много борбени, затова в никакъв случай не подценявайте такъмите. Заложете на кука не по-малка от щ10 и на влакно за повод не по-тънко от 0,16 мм. Задължително носете със себе си кеп с дълга дръжка, за да се предпазите от скъсване или откачане на рибата.

Във водоема има и доста едри пъстърви, но те са единични и уловът им е особено ценен. Иначе с по-фин такъм без проблем могат да се наловят бабушки и уклеи. Едрите кленове също не са рядкост. Майсторите на толстолобите пък пробват да уловят сладководните гиганти на тапа със стиропор.

Реклама
Реклама
Реклама