Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7432302 www.bgdnes.bg

Готвят ново обвинение за Миню Стайков

Заради финансиране по европрограма "Млад фермер"

7 млн. лева получили фирми на деца на служители на алкохолния бос

Ново обвинение най-вероятно ще бъде повдигнато на алкохолния бос Миню Стайков. Според запознати е много възможно задържаният под стража милионер да бъде подведен под отговорност заради измами с евросредства по линия на програмата "Млад фермер". В тази връзка спецпрокуратурата започна вчера акция в Пловдив, Карнобат, София, Сливен и Бургас. В Карнобат беше проверен офис на Стайков, чиято дейност била свързана с изкупуване на земеделска земя.

За очакваното ново обвинение срещу Стайков се заговори преди време, когато за пореден път той поиска от спецсъда да измени в по-лека мярката му за неотклонение "задържане под стража". Тя му бе наложена по първото дело, по което Стайков е обвинен за лидер на престъпна група за производство на цигари, пране на пари и данъчни престъпления. По това дело са обвинени още синът на алкохолния бос - Стайков, шуреят му Белун Хазърбашанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Реклама

По време на разследването прокурорите засекли и злоупотреби с евросредства по програмата "Млад фермер". Още тогава било установено, че девет младежи са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 млн. евро по програмата. Според прокуратурата това са деца на служители на Миню Стайков. От страна на държавното обвинение са информирали Службата за разследване на измами с евросредства (ОЛАФ) за това, че девет деца на служители на Стайков са получили 7 млн. лева по европейски програми чрез регистрирани еднолични дружества. Това съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд по време на делото за промяна на мярката на Стайков. Прокурорът представи девет обратни писма, в които младежите, формални собственици на фирмите, са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Новоизлюпените бизнесмени са на възраст до 28 години. Те са деца на служители на Стайков, заемали различни нива във фирмите му. Адвокатите на алкохолния бос заявиха, че въпросните обратни писма нямат правна стойност.

Въпросните дружества са с различен предмет на дейност и са регистрирани през 2017 и 2018 г., а техните собственици по документи са с различен статус. Сред членовете на групата е шофьорът Манчо Колев, общият работник Цветан Колев и Алекси Трифонов, чийто социален статус не е изяснен към онзи момент. Двама от фиктивните собственици на въпросните фирми са задържани на 18 юли 2018 г., когато беше разбита нелегалната фабрика за цигари в Карнобат. В ареста са прибрани Манчо и Цветан, а след 24 часа са освободени.

Пред съда алкохолният бос Миню Стайков обяви, че се занимавал със земеделие и преработка на земеделски продукти и уточни: "Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама