Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7433317 www.bgdnes.bg

Кумата на Гущерови в разбитата схема покрай Миню Стайков

Кумата на Светлана и Християн Гущерови е сред погнатите в акцията срещу източване на еврофондове от фирми, свързани с алкохолния бос Миню Стайков! Милена Пилева бракосъчета плеймейтката и бизнесмена.

По случая са обвинени 8 души, петима са задържани. Двама са извън страната, от тях едната е жена, която се лекува в Турция. Наблюдаващите прокурори ще преценят дали за всички заключени ще се поиска постоянно задържане. Според разследващите в центъра на аферата са Миню Стайков, негови служители, техни роднини и приближени. Разследва се престъпно сдружение, чиято основна дейност е извършване на злоупотреби с еврофондове по програмите "Развитие на селските райони" и "Конверсия на лозя", поясниха от прокуратурата.

Реклама

По първата програма погнатите дружества са поискали и са одобрени за плащане 11,5 млн. лв. Въпреки че има заповеди за плащане от разпоредителя Държавен фонд "Земеделие", тези пари не са платени по молба на прокуратурата. По втората програма са поискани над 8 млн. лв., получени са над 5 млн. лв., а плащане от 2 млн. лв. е било спряно. Максималните лимити за целия период за първата програма са 3 млн. лева а по другата - 2 млн. лв. Лимитът общо е 5 млн., а в случая се искат 20 млн., за да се заобиколят лимитите.

Фирмите, които са кандидатствали, не са били свързани с реалните собственици, но всички са роднини, служители, свързани с бизнес империята "Карнобат", обявиха от прокуратурата. По техни данни реалните пълномощници, които могат да оперират с парите, са роднини или приближени. Разследваните измами са за периода 2014-2018 г. Служителите от фонда, участвали в процедурите, също се проверяват. Разследват се и действията на Румен Порожанов като тогавашен шеф на фонда. Ако се установи чадър, ще има и обвинени, закани се зам. главният прокурор Иван Гешев.

Според запознати освен Милена Пилева в източването на европарите е участвала и 23-годишната Таня Йорданова. Разследващи откриват, че тя е източила близо 300 хиляди лева само за година. Момичето е родом от Карнобат, но учи биотехнологии в Университета по хранителни технологии в Града под тепетата.

През 2016 г. Таня влиза като съсобственик в новоучредена фирма "Тера Грейн" ООД, където със свои дружества участват кумата на Гущерови Милена Пилева, шуреят на Миню Стайков Белун Хазърбасанов и др. Младата бизнес дама Таня е дъщеря на служители във "Вин.С. Индустрийс" ООД, чийто капитал от рекордните 25 млн. лева се държи от дружеството на Миню Стайков "СТФ" ООД и две чуждестранни компании "Юрамко Холдингс" ООД и "Алталинк" ООД, регистрирани в Невада. Дружеството "Вин.С. Индустрийс" е управлявано за известно време от щерката на Стайков - Яна, но основно от Кичка Хазърбасанова, която е роднина на шурея на Стайков - Белун Хазърбасанов. Именно Кичка бе връзката между нелегално производство на цигари и Стайков, пише Трафикнюз.

Акция по пресичане на схемата с източване на европари разтърси в четвъртък сутринта София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Първоначално се появиха информации, че ударът е във връзка с обявени при ареста на Стайков злоупотреби по програма "Млад фермер". Оказа се, че тези шашми се разследват по делото на алкохолния бос за престъпна банда за производство на цигари и данъчни престъпления, по което той бе задържан в началото на септември м.г. Тогава бе съобщено, че се нищят земеделски проекти, откъдето 9 младежи са успели да се сдобият с около 7 млн. евро.

Реклама

Именно това разследване е поводът и за новата акция, смятат запознати. Причината е, че Миню Стайков е задържан вече 8 месеца. По закон той трябва да бъде освободен от килията, тъй като срещу него няма внесен обвинителен акт. Затова разследващите го надцакват, като сега му повдигат нови обвинения, за да стои зад решетките по тях.

От прокуратурата се похвалиха, че при тараша на дома на алкохолния бос в столицата е открит важен документ, който го заковава и заради който могат да му се повдигнат нови обвинения.

Без отвод на прокурора

След откриването на документа в дома му Миню Стайков внася искане за отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Алкохолният бос смята, че разследващият е заинтересован, защото купувал земеделска земя от хора, за които твърди, че са негови конкуренти в бизнеса. От прокуратурата заявиха, че не е открит проблем и не се налага отстраняването на Кънев.

Реклама
Реклама
Реклама