Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7433675 www.bgdnes.bg

Три куршума за авер на Митьо Очите

Невърнати борчове пращат Подмола в отвъдното, е основната версия на ченгетата

Неизплатени дългове пращат в отвъдното авера на Митьо Очите - Валентин Подмолов, известен в ъндърграунда като Подмола.

Реклама

Това е една от основните версии на показния разстрел, разиграл се на 4 ноември 2002 година в центъра на Хасково.

Местният криминален бос е причакан от трима бандити пред входа на дома си на ул. "Петко Славейков" №9. Свидетели разкриват, че нападателите са облечени в черни дрехи. Те засичат бившия борец точно пред входа на жилище му. Вадят нещо като стоппалка, удрят го и хукват да бягат в посока на близкия пазар, където се смесват с тълпата.

Повечето очевидци на вендетата са категорични, че не си спомнят да са чули изстрел, и смятат, че черната тръба, която са забелязали, всъщност е заглушител на пистолет. Само един свидетел твърди, че чува лек пукот, като от пиратка.

Подмола е покосен с три куршума в главата, загива моментално. На мястото са намерени четири гилзи. Полицията разкрива, че оръжието на убийците е малък 6,35-милиметров пистолет. Килърите са действали без маски и не са от местния кримиконтингент, но категорично са професионални убийци, смятат криминалисти.

Около трупа на Подмола бързо се събират разследващи полицаи и следователи, ръководени лично от директора на РДВР - Хасково, подполковник Иван Петров. Завардени са всички пътища на областния град, проверява се всеки съмнителен автомобил, но без успех.

Реклама

Ченгета разкриват още, че вероятно нападателите са познати на бившия борец, тъй като той не прави никакъв опит да бяга или да реагира на нападението.

"Не знам да е получавал заплахи. Нямам представа защо го застреляха като куче", казва бащата на убития малко след показния разстрел.

"Наричат го подземен бос, а никой не говори за даренията, които Вальо непрекъснато правеше за сираците", проплаква и приятелка на семейството.

Ченгета се оказват на противоположното мнение. От години Подмола е в полезрението им. Още в началото на разследването полицаите са категорични, че първо ще бъдат търсени връзки между Подмола и Митьо Очите.

По техни данни Валентин Подмолов се сприятелява с Димитър Желязков през далечната 1994 година. Двамата дори са подсъдими по дело за грабеж, а през 2002 година са обявени за общодържавно издирване. За Подмолов се знае, че е замесен в бизнеса с наркотици и проституция по морето.

Оказва се, че апартаментът, на улица "Петко Славейков" №9, пред който става убийството, се ползва с лошата репутация на публичен дом в града. Хасковлии твърдят, че жилището е една от големите далавери на Валентин Подмолов. Имотът струвал около 50 000 долара, но той си го присвоява едва срещу 3000 долара, след като негов длъжник фалира.

Последните дни преди убийството му близки разказват, че Подмола имал проблеми с невърнати борчове. Месец преди показния разстрел Подмолов заявява доставката на 30 000 евро от хасковско чейнджбюро. Внезапно се отказва от поръчката.

"Не вярвам да е убит заради проститутки", развенчава версията за отмъщение от страна на сутеньори човек от същия бизнес. Вальо Подмолов е известен и като един от силните в бизнеса с момичета в Свиленград и по морето. Поддържал само няколко момичета на международния път за Турция последните дни от земния си живот. По данни на полицията Подмолов имал около 20 висящи дела, включително и за сводничество, но нито една присъда.

Версия за бруталното му показно убийство се оказва и замесването на Подмола в превозваческа война, бушуваща в региона в месеците преди разстрела. Жестоки спорове за транспортните линии стават причина за опожаряването на 4 автобуса между конкуренти в бизнеса. Твърди се, че транспортната фирма, зад която стои Подмола, е само параван за изпирането на парите от бизнеса с дрога.

За поръчковата вендета се проверява и връзката на Подмола с несебърския наркобос Митьо Очите. Двамата работели в съдружие на морето, където официален собственик на бургаските и несебърските заведения на Митьо Очите бил Валентин Подмолов, твърдят запознати с общия им бизнес.

След разстрела на Подмола на разпит в полицията са привикани абсолютно всички лица от хасковския кримиконтингент. Кварталът, където е домът на Подмолов, е претърсен къща по къща и сантиметър по сантиметър, но килърът му остава неизвестен и до днес.

Брат му го наследява

Достоен наследник на Валентин Подмолов се оказа брат му Антоан, разкриват ченгета.

"Той е скрит и конспиративен." Така прокурор Андрей Червеняков описа 58-годишния Антоан Подмолов, задържан от полицията по подозрение за разпространение на наркотици. Подмола, сочен в миналото за близък до Димитър Желязков-Очите, бе арестуван в средата на януари по време на зрелищна акция,

При претърсването на къщата му в поморийското село Каменар униформени открили боеприпаси и 26 хапчета с неустановен произход, за които пък се оказа, че в Бургас нямало необходимата лаборатория за изследването им. По време на заседанието, на което се решава мярката му за неотклонение, двама свидетели твърдят, че си купили от Подмола марихуана за по-малко от 30 лева. Съдът го оставя в ареста.

Реклама
Реклама
Реклама