Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7436639 www.bgdnes.bg

Бушоните на Миню Стайков съветват как да се пести от данъци

Разследващите проверяват още схеми на алкохолния бос

Дъщери на негови служители са арестувани заради точене на еврофондове

Идеи как да се спестят до 60 процента от корпоративния данък са давали чрез блог в интернет задържани в мащабната акция на прокуратурата за източване на еврофондове от фирми, свързани с алкохолния бос Миню Стайков.

Проверка в мрежата показа, че една от арестуваните - студентката Таня Йорданова, е посочена като лицето, поддържало блога. Той самият е на фирмата "Тера Грейн", на която мениджър е друга от задържаните дами - Милена Пилева. 29-годишната жена е дъщеря на търговския директор на "Винпром-Карнобат" Емил Пилев. Тя живее в София и често е забелязвана по светски събития. Пилева е кума на плеймейтката Светлана Василева и бизнесмена Християн Гущеров, които сключиха брак през миналото лято. Според публичната информация Пилева се занимава с търговия на модни облекла и домашни потреби, а данни от Държавен фонд "Земеделие" показват, че тя взела около 22 хил. лв. по земеделски програми.

Реклама

От блога става ясно, че фирмата на Пилева е работила по програма "Стартова помощ". Целта й е да осигури начална помощ и съдействие на млади земеделски производители и малки предприятия, които имат намерение да работят в областта на селското стопанство и да развиват различна дейност в селски райони. В ревюто на програмата подробно са описани услугите, които се предлагат от фирмата за улеснение на клиентите, показва информация от блога. Сред тях са улеснен достъп до средства от Програмата за развитие на селските райони, улеснена процедура за кандидатстване, което облекчава клиентите, като ги освобождава от ред ангажименти. Така, от една страна, им пести време, а от друга, им предлага по-висока ефективност, т.е. сигурно финансиране.

В блога подробно са описани възможностите за спестяване на данъци и финансови облекчения от страна на земеделските производители. За целта предлаганата услуга е подкрепена с примери от практиката и конкретното им финансово изражение. То пък е подкрепено с цитиране на точни законови текстове, което да увери бенефициентите в изрядността на действията им за данъчни облекчения. Според запознати разследващите допускат, че и в тази схема младите жени са били само подставени лица на алкохолния бос. Предстои тези предположения да бъдат проверени и подкрепени с доказателства за източване на еврофондове чрез подставени лица.

Към момента е установено, че 23-годишната студентка Таня Йорданова е дъщеря на служители в една от свързаните фирми с "Винпром-Карнобат" - "Вин.С.Индустрийс". През 2015 г. младата жена прави свое дружество, едноличен търговец "ТАНИВА - ТАНЯ ЙОРДАНОВА", чрез което взема 300 бона от ДФ "Земеделие" само за 1 година.

Милена Пилева също създава своя фирма ЕТ "МИЛЕНА ПИЛЕВА - ЕКОФОРЕСТ", като чрез нея получава по-скромните 22 хил. лв. за 2017 и 2018 година. Дружеството е регистрирано на адрес в столицата, на който има още 67 фирми. Това, което свързва двете дъщери на лица от крупния алкохолен бизнес, е, че през 2016 г. правят обща фирма - "ТЕРА ГРЕЙН" ООД. В нея равноправно участие имат още 6 еднолични дружества. Само за две години от ДФ "Земеделие" собствениците им вземат над 2 млн. лв. Според разследващи общият знаменател между всички участници във въпросните дружества е Миню Стайков.

В края на миналата седмица на алкохолния бос и на седем негови приближени бяха повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение, занимаващо се с злоупотреби с еврофондове. Петима от обвиняемите бяха задържани за 72 часа. Шестият - Миню Стайков, е в ареста заради друго досъдебно производство - за нелегално производство и продажба на цигари и други акцизни стоки. Една от обвинените е в Турция, където се лекува от тежко заболяване.

Реклама

Сватът докаран под конвой от Испания

Бившият сват на Миню Стайков - пловдивският хотелиер Ветко Арабаджиев, бе екстрадиран от Испания в нощта срещу неделя. Роднинската връзка между двете милионерски фамилии се случи покрай брака на дъщерята на Арабаджиеви – Александра, и сина на Стайкови - Стайко. Младото семейство се разпадна след около четири години.

За съпругата на Ветко – Маринела, все още не е приключила съдебната процедура за екстрадирането й у нас. Хотелиерите заедно със сина им Вълчо са обвинени за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Арабаджиеви бяха задържани през март в градчето Кабрера де Мар край Барселона, в къща на Георги Семерджиев - Жоро Шопа.

Зам. главният прокурор Иван Гешев съобщи, че след екстрадирането в България на Ветко Арабаджиев ще бъдат повдигнати актуализирани обвинения. Гешев допълни, че Арабаджиеви имат и втора издадена европейска заповед за арест с още обвинения.

Реклама
Реклама
Реклама