Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7437765 www.bgdnes.bg

Гаф оправдава прокурор за кражба на ток

Обвинението за сводничество срещу Константин Сулев също пада заради неадекватна свидетелка

За невинен е обявен прокурор, на чийто домашен електромер е открито устройство за кражба на ток. Това става ясно от решение на Софийския градски съд по делото на спецобвинителя Константин Сулев. От мотивите към присъдата се разбира, че Сулев се измъква и от обвинението в сводничество. Причината е тежкото състояние на девойката, която разказва пред разследващите, че е подтиквана от магистрата да прави секс срещу пари. Заради тежката й зависимост от наркотиците и невъзможността да бъде разпитана отново по делото прокурорът предпочита да не поддържа обвинението срещу своя колега. Така, в случай че решението на съда не бъде обжалвано, Сулев може да се върне на работа в специализираната прокуратура.
Обвиненията срещу прокурор Константин Сулев бяха повдигнати през есента на 2017 г. Самата кражба на ток е разкрита година преди това след сигнал от криминално проявения Евгени Хавальов. Пред разследващите той разказва, че лично е осигурил на прокурор Сулев човек, който да изготви устройство за манипулиране. След като Сулев плаща 600 лева, то е монтирано в софийския апартамент на магистрата. Според прокуратурата джаджата действа в периода от 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. На тази дата манипулацията на електромера е засечена при съвместна проверка от служители на ЧЕЗ и прокуратурата. Направената впоследствие експертиза показва, че устройството позволява на Сулев да намали сметката си за ток с 81 процента. Според юристи откриването на подобно устройство на електромера е достатъчно, за да бъде осъден за кражба на ток собственикът на жилището. Всяка година на това основание стотици "хитреци", изловени от енергото, се сдобиват с условни присъди и солидни глоби, показва съдебната практика.
Малко по-различен е случаят с прокурор Сулев. Съдията по делото също не оспорва, че електромерът на Сулев е манипулиран, и експертизата на самото монтирано към уреда устройство. Проблем за съдебния състав е доказването, че машинката е ползвана именно в посочения от прокуратурата период 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. Заради недобре изготвена експертиза това така и не може да бъде доказано категорично, мотивират се магистратите.
В същия момент съдебния състав приема, че показанията на криминално проявения Евгени Хавальов кога е монтирано устройството са достоверни. В присъдата е посочено, че той няма как да не знае детайлите, ако не е бил очевидец. Съдът все пак приема като проблем признанията на Хавальов, че с думите си е искал да отмъсти на прокурор Сулев, тъй като той е "натопил" брат му за криминални афери.
Именно Хавальов запознава прокурор Сулев с 20-годишната девойка, която според прокуратурата той подтиква да проституира. Според обвинителния акт момичето задлъжнява към магистрата с 300 лв., но не може да му ги върне. След признанията на девойката Сулев й предлага да стане проститутка, а със заработеното да му се издължи. Според прокуратурата той дори й намира трима клиенти. По време на разследването самото момиче дава показания за стореното от прокурор Сулев. Част от тях се припокриват и с думите на Хавальов. Заради влошеното й от дрогата здравословно и умствено състояние по време на процеса младото момиче няма възможност да повтори разказа си. Затова и прокуратурата сваля обвинението срещу Сулев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама