Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7437776 www.bgdnes.bg

Ужилени с 3,5 млн. лв. порязани от съда

Босовете на схемата се изправят пред Темида

Магистратите отхвърлиха исковете на вложители в гръмналата Дупнишка популярна каса

Искове на 92 ужилени с над 3,5 млн. лв. от фалиралата Дупнишка популярна каса са отхвърлени от Административния съд в Кюстендил. Вложителите в гръмналата финансова пирамида се опитали да получат компенсация от държавата за изгорелите си спестявания, но магистратите ги порязали.

Реклама

Измамените претендирали за сума на обща стойност 3 507 267,73 лв., която според тях би трябвало да получат като обезщетение за причинените им имуществени вреди заедно с лихвите. Исковете на бившите клиенти на Дупнишката популярна каса са заведени срещу Българска народна банка (БНБ) по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, разкриват бившите клиенти на касата. В жалбите си завлечените твърдят, че вредите за тях са настъпили от незаконосъобразно бездействие на административен орган, който в случая е управителят на управление "Банков надзор" в БНБ.

Кредитно-спестовната кооперация "Дупнишка популярна каса" е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г., а спестяванията си в нея загубили стотици клиенти, които вложили парите си срещу обещание за бърза печалба от високи лихви. Според разследването Георги Близнаков и съпругата му Ивона са привлекли влогове от 216 клиенти на обща стойност над 3,5 млн. лв. Двамата са арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация "Дупнишка популярна каса" са извършвали банкови сделки, без да имат право по закон. Те са подведени под наказателна отговорност и за неплащане на 130 хил. лева данъци, както и за пране на пари.

След гръмването на пирамидата клиентите й по всякакъв начин се опитват да си върнат парите, но към момента удрят на камък. Исковете им срещу БНБ по Закона за отговорността на държавата бе поредната проба да получат някакво обезщетение за изгубените си пари. Според измамените вложители БНБ не е упражнила надзор над дейността на Дупнишката каса, за да засече навреме риска от фалит. Съдът е категоричен, че централната банка упражнява надзор само над дейността на лицензираните банки и кредитни институции. Кредитно-спестовната кооперация в Дупница не е лицензирана кредитна финансова институция, а е работила по Закона за кооперациите като сдружение на физически лица. Финансовият контрол на кооперацията ставал по друг ред, а не от страна на БНБ.

На базата на тези основания съдът отхвърля исковете на измамените вложители и посочва, че те могат да търсят правата си като частни обвинители и граждански ищци по време на наказателното дело срещу семейство Близнакови. Делото срещу босовете на финансовата пирамида ще се гледа в тамошния съд заради близостта на фараоните с магистрати от Дупница и Кюстендил.

Според събраните доказателства клиентите са давали парите си доброволно, като са ставали член-кооператори. Всичко е било на доброволен принцип, друг е въпросът, че хората не са прочели договорите и не са имали никаква представа, че стават кооператори. Те са били привлечени от високите лихви от 12, 14, че и 18%, при положение че по това време истинските банки дават под 1%. Прокуратурата в Пловдив преди дни поканила прецаканите вложители да се запознаят с обвинителния акт срещу Близнакови. Малцина от излъганите са проявили интерес да прочетат обвинителния акт, защото били отчаяни от бавното правосъдие, което вече повече от пет години не може да стартира процеса по същество. Жертвите на Близнакови не вярвали, че след дългото размотаване ще дойде ден, в който те ще получат заслужени присъди. Любопитна подробност е, че полицаи и магистрати от Дупница, Кюстендил и Благоевград са били сред почетните клиенти на Близнакови. След фалита те първи успели да изтеглят спестяванията си заедно с огромните лихви.

Продават хотела му

Хотелът на Георги Близнаков в Сапарева баня бе продаден заради дългове. Началната цена на обекта е 1 319 496 лв. До публичния търг се стига, след като Окръжният съд в Благоевград обявява в несъстоятелност фирмата на Близнаков. Въпросният хотел е с разгърната площ 3024,25 кв. метра. В него има 20 апартамента, ресторант, пет гаража, фризьорски салон, лекарски кабинет, два офиса, ателие за услуги, интернет зала, кафене и три магазина. Близнаков е заложил имота в банка и е изтегли 4,5 млн. лв. кредит. Отначало внасял редовно вноските, но изведнъж спрял да погасява дълга. Банката кредитор го погнала да се издължи и иззела ипотеката, като забранила на Близнаков да продава части от хотела. Той обаче изтъргувал на зелено 11 апартамента. Клиентите платили по 90% кеш, остатъка щели да дадат, когато получат акт 16. Те разбрали, че са измамени, когато в хотела влязъл синдик.

Реклама
Реклама
Реклама