Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7439718 www.bgdnes.bg

Отец Силвестър: Папата прави духовна инвазия

Всички, които се молиха с него, се отлъчиха от църквата 

КОЙ Е ТОЙ

Отец Силвестър Янакиев е духовен надзорник на Сливенска епархия. Отличен е от Сливенския митрополит Йоаникий с високата църковна офикия "Ставрофорен свещеноиконом". За посещението на папа Франциск у нас шансовете за сближаване с Римокатолическата църква, позицията на Светия синод и разногласията от 1054 г. насам четете в следващите редове.

- Отец Силвестър, защо Българската православна църква не служи заедно с папа Франциск?

Реклама

- Свети апостол Павел казва: "Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението". Но едната вяра понякога се разбира по погрешен начин. Например казваме, че вярваме в Бога. Тогава един мюсюлманин може да изпълзи и да каже "и аз вярвам в Бога" и "имаме една вяра". Само че вярата има едни параметри, които човек невинаги успява да хване. Особено основната част от православното население на България.

- Какви са те?

- Има символ на вярата, който е утвърден на първия и втория Вселенски събор от 325 г. и 381 г. съответно в Никея и Цариград. На тях са уточнени 12-те точки, в които вярва всеки православен християнин. Който не ги знае, може да ги види на сайта на Светия синод. Така че в контекста на тази вяра има един член, в който е записано: "Вярвам в една света съборна и апостолска църква". В оригинала, който е на гръцки език, думата "съборна" е заменена с "католическа". И тук е моментът, който трябва да бъде обяснен на хората. Папата се нарича глава на Римокатолическата църква. С това ние се ограничаваме от него, защото със самото си име и църква внася една подмяна на термина. При условие че църквата трябва да бъде ръководена от събора на епископите, той изземва тези техни функции и самостойно и самоглавно ръководи църквата. И това го прави от 1054 г. от времето на разкола, който настъпва заради неговата автокрация. След това римокатолиците започват страшно много да изкривяват вярата, която им е предадена от Христос и апостолите.

- Какви изкривявания?

- Били сме една църква до 1054 г., но някъде към IV-V век в испанските богословски школи, например в Севиля, започват едни мъдрувания, които на базата на древногръцката философия се опитват да обяснят вярата. Това ги довежда до нарушаване на триединството на Светата Троица и вмешателство в свойствата на Бога. А в последните времена и за приемане на непогрешимостта на папата през XIX в. на първия Ватикански събор. След това на втория Ватикански събор има още неща, които изкривяват учението на Римокатолическата църква и я правят напълно различна от нашата вяра.

В Библията е казано да страним от еретик. А каноните ни забраняват дори да се молим с еретици. Ние можем да се молим за тях, но не и заедно с тях.

- Тоест вие смятате католиците за еретици?

- Да. Римокатолическото учение към днешна дата е ерес. Като всяка друга ерес със своите особености. Както ереста на исляма, на мормоните, на Кришна и на всички останали 5000 деноминации на вярата в света. И по тази причина ние не се съобщаваме с тях по никакъв начин. Използвам "съобщавам" в смисъла на общение.

Реклама

- Затова ли не може да има и занапред общо служение и общи богослужебни дрехи?

- По никакъв начин. Това, че някои архиереи на църквата си позволяват този "лукс" да имат общение с папата, както Вселенския патриарх например, не ни дава право и ние да правим подобни извращения. И аз се радвам, че Светият синод толкова ясно и отчетливо с дипломатическа премереност отряза папата в неговите намерения за обща молитва. Тези мурафети са чисто политически и слава богу, нашата църква не се повлия от тях. Проблемът е много по-дълбок. Трудно се различават християнските деноминации. Но така или иначе, вярата ни не е една и съща. И поради това няма как да сме една църква.

- Какво трябва да се случи по канон, че Православната църква и Римокатолическата да се сближат?

- Те трябва да се откажат от всичките си лъжеучения и тогава евентуално да има разговор да се върнат в лоното на православната църква. Но няма вариант църквата да се откаже от истината, за да се сближи с някого. Както прави Вартоломей.

- Какво по-точно?

- Той си позволява да се хлъзга по канона. Сега обявява разколници в Украинската диаспора за законна църква. Нещо, което е нарушение на канона. Но всеки отговаря с поведението си и душата си пред Бога. Както и това, че се е молил с всички папи. Скоро излезе информацията за 800 млрд. активи на Римокатолическата църква. Те доказват, че тяхното сърце се намира на друго място, не е при Бога. В момента папата играе политическа игра специално в Европа.

- Защо?

- Управата на католиците навсякъде в Европа подпомага мигрантската вълна. Старае се по всякакъв начин да заличи идентичността на Европа. Те са съучастници в унищожението на Европа.

- Затова ли беше призивът да подадем ръка на бягащите от войната мигранти?

- А за какво друго? Защо не отворят Ватикана? Там имаш право да влезеш само в музеите. Извън тях никой няма право да стъпва. Те така са се затворили по един абсолютно фашистки начин, а искат от нас да си отворим границите и да допуснем хора, които биха ни унищожили. Това е хилядолетна наглост на римокатолиците, която те прилагат към хора, които не обичат.

- Защо смятате, че такова е отношението им към нас?

- Имаме толкова много примери в историята, които показват, че никога папата, с изключение на времето преди 1054 година, не е бил добронамерен към България. И сега тази визита имаше лоша цел. Той не е търсил сближаване. Всички културтрегери от министерствата, които се бяха изтъпанили да се молят с папата, са се отлъчили от църквата си с този си акт, защото са православни християни. Те направиха масово отлъчване на 5 май.

- А не трябва ли да се промени самата ни православна църква?

- Трябва да се работи повече с българите християни зад граница. Имаме един-единствен епископ в Западна Европа и ограничен брой свещеници, които работят нещо друго междувременно, защото нямат осигурена издръжка. Румънската православна църква има 600 църковни общини с духовници в Западна Европа. Само в Италия имат 6 епископи, за да се грижат за своите хора. Това трябва да направим и ние, защото имаме 3 млн. българи зад граница.

- Подкрепяте ли думите на Пловдивския митрополит Николай, според когото "посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде антихристът, папата да го посрещне".

- От гледна точка на откровението на свети Йоан Богослов е коректно неговото изказване, защото всеки, който е извън църквата като папата, в своето желание да прави събор извън църквата подпомага идването на антихриста. Папата идва на чужда територия, в която има само 1500 негови вярващи, а ги прокламират, че са 50 000. Той прави една духовна инвазия. И затова съм съгласен с думите на митрополит Николай.

Когато дойде папата, фейсбук профилът ми бе блокиран за пореден път, защото публикувах една картинка от 20-те години на XX век, на която Христос изгонва търговците от храма. Само че на мястото на търговците е сложен папата. И заради тази картинка аз съм нарушил правилата на общността. Това показва, че идването на папата е съпътствано, подкрепяно и организирано с цялата тоталитарна доктрина на новия световен ред и на нежеланието да има свобода на словото в България.

Реклама
Реклама
Реклама