Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7440480 www.bgdnes.bg

Йоско Костинбродския се криел в Сърбия

Кримигероят изчезва преди пет години

Афера с броколи прецаква наркопратка на границата

В Сърбия се е покрил легендарният бандит Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, разкриват запознати. По думите им изчезналият преди пет години представител на родния ъндърграунд избрал съседната ни страна по примера на скандалния банкер Цветан Василев заради относителната сигурност, която има там, въпреки че към момента властите не го търсят. Сърбия не е член на Европейския съюз и процедурата за екстрадиция е доста сложна и много дълга при евентуално задържане и последващо искане за конкретен търсен бандит.

Според една от версиите това не била единствената причина Йоско Костинбродския да избере за доброволното си отшелничество именно Сърбия. По думите на запознати кримигероят се установил там и заради близостта на страната до България, което му позволявало да държи под контрол бизнеса си извън закона.

Реклама

Криминалисти надушили следите на беглеца от правосъдието. Според запознати това се случило след инфекцията, станала покрай задържането на голяма пратка с марихуана на ГКПП Калотина в началото на април. Тогава в сръбски тир бяха открити 1,5 тона трева, за чийто трафик криминалистите вече имали подозрения, че е свързан с Йоско Костинбродския. В схемата за прекарването на наркотика през България всъщност участвали два камиона, шофирани от сърби. Пръв на пункта спрял камионът, който по документи бил натоварен с балатум и в който е открита наркопратката. Вторият камион спрял след него. На пункта митничарите се усъмнили в първия камион и затова го пратили на рентгена, който е на около километър от мястото на граничния пункт. Шофьорът привидно тръгнал натам. След него потеглил и вторият камион. По средата на пътя двамата водачи спрели, слезли от камионите, разменили регистрационните табели на превозните средства, както и документите. Така на рентгена спрял вторият камион, който бил абсолютно празен. Митничарите се усъмнили в това и започнали издирване на първия камион, който междувременно стигнал в околностите на Сливница. Ченгетата намерили изоставено превозното средство, а от шофьора му нямало следа, но пък за сметка на това ремаркето било натъпкано с пакети, пълни с марихуана.

Според запознати до провала на наркотрафика се стигнало, тъй като отговорникът за транспортирането на дрогата откраднал близо 2 хил. евро. С парите трябвало да бъдат купени броколи, които да бъдат натоварени в засечения на границата празен камион, и по този начин превозното средство да мине през ГКПП Калотина, без да буди каквото и да е подозрение в граничните власти. Аверът на Костинбродския обаче решил да сложи ръка на парите за маскировката от тонове броколи, което довело до провала на границата и залавянето на наркопратката.

Естествено, след издънката веднага станало ясно кой е виновникът. Твърди се, че укриващият се в Сърбия сочен за наркобос побеснял и заявил, че сам ще се разправя с дръзналия да посегне на парите за броколите. Това нямало как да се случи на практика поне към момента, тъй като крадецът светкавично се омел от Сърбия. Според една от версиите той се криел у нас, където Костинбродския предпочитал да не стъпва, за да не си създава главоболия с ченгетата. Друг слух в ъндърграунда носи, че "смелчагата", освен че трябвало да покрие финансовите загуби за провалената наркопратка, щял да бъде закаран в скривалището на боса лично да дава обяснения. Въпрос на фантазия е какво ще се случи там, след като силовите методи, с които се разчистват сметки в ъндърграунда, са отдавна известни.

Оправдан за стрелба по Японеца

Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и съратникът му Ивайло Симеонов-Богьовеца бяха оправдани за стрелбата по Кирил Киров - Киро Японеца в София през 2003 г. По това обвинение Йоско получи 17 г. затвор, но през февруари Върховният касационен съд отмени наказанието и обяви, че Йосифов не е виновен за атентата срещу Японеца. Докато делото се размотаваше между инстанциите, подсъдимият изчезна. Беше обявен за издирване от Интерпол, но след оправдателната присъда снимката му бе свалена от страницата с търсените бандити.

Освен за опита за убийство на Японеца Костинбродския имаше и друго обвинение - за тартор на банда за убийства, отвличания и търговия с дрога, извършени през периода от 2003 до 2010 г. Обвинителен акт по случая е внесен в съда през 2012 г., но Йоско вече е изчезнал от България. Заловен е в Гърция и е върнат у нас. След кратък престой в ареста е пуснат на свобода и отново изчезва. В крайна сметка Костинбродския не получава присъда и по това дело.

Реклама
Реклама
Реклама