Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/7441763 www.bgdnes.bg

Когато ни болят ставите – има ли лек? advertorial icon

Може би няма човек сред нас, дори и в по-ранна възраст, който да не е изпитвал кошмара на болката в ставите. Но може би не си даваме сметка за това колко сложно е устроен нашият скелет и ако нищо не ни боли, то това е цяло чудо.

Знаете ли, че в нашето тяло има 180 кости, които по между си са свързани със стави? Именно ставите понасят всяко натоварване. Ето защо тя са подложени на напрежения, травми и възпаления. За жалост тя понасят по особен начин остаряването на тялото. Също когато сме настинали или се разболеем от грип, ставите ни също страдат заедно с нас. Всички неблагоприятни фактори дават едни общ негативен резултат, а именно артрит и артроза. Това са медицинските названия на заболяванията на ставите и ставния хрущял. Болката може да се прояви в различни области от тялото ни. Важно е да знаем спецификите при всеки един проблем със ставите ни.

При болка в тазобедрената става

Тя е голяма, носеща и много уязвима част от нашето тяло. Също така е важен елемент от опорно-двигателния ни апарат. Обикновено болката се в тази става се появява с напредването на възрастта, ако преди това не сме получили някаква травма или възпалително заболяване. Обикновено болката е в следствие на разрушаването на хрущялната тъкан, която покрива съставните кости на ставата. С годините нейната цялост се нарушава, започва процес по износване и триенето се увеличава.

Причината, поради която повечето възрастни хора имат проблем с тази става, е че при процесът на стареене се забавя скоростта, с която се възстановява хрущялната тъкан, а това предизвиква мъчително триене и се появява болката. Обикновено около 50-годишна възраст се наблюдават първите проблеми с тази става и то предимно при жените. Характерно е, че сутрин тазобедрената става се раздвижва трудно, обемът на движенията й намалява и може да усещате скърцане и пукания.

На какво се дължи болката?

Когато ни заболи, най-често първоначалната реакция е да се потърсят обезболяващи средства. Съществуват много варианти, които ще ви помогнат да потиснете болката. Но също така трябва да обърнете внимание на две неща – повече ходене пеш, без силови натоварвания и повече движение.

Също така, огромно влияние оказва и начинът ни на хранене. Добре е да приемаме подходящи хранителни добавки, които ще ни помогнат да регенерираме хрущялната тъкан. Редица специалисти потвърждават, че болката в ставите се проявява при все повече млади хора и оплакването става все по-масово. Именно една от главните причини за този проблем е нездравословното хранене.

Трябва да знаем, че за ставите ни не е полезно да приемаме твърде голямо количество месо. И то най-вече по-мазните червени меса. Също така, противопоказни са изделията, които съдържат брашно и прекалено солените храни.

Ако проблемът е много задълбочен, консервативното лечение не би ни помогнало. Тогава се налага извършването на алопластика, с други думи замяна на ставата с изкуствена такава.

При болка в ставите на краката

Този вид болка може да има много различни източници. Тя може да е причинена от дегеративни промени в тъканта на хрущяла и сухожилията, промени в структурата на костите и поява на шипове. Когато сме по-млади, болката може да се дължи на възникнал възпалителен процес или при тежко инфекциозно заболяване.

Когато имаме проблем със ставите на краката, обикновено той се проявява в коляното или глезена. Колената започват да щракат и да скърцат, а всяко стъпване причинява неприятно усещане. Ако ви боли дори, когато не се движите, то износването на хрущялната тъкан е комбинирано с възпаление.

При болка в ставите на ръцете и пръстите

Най-често можем да усетим болка в тази област, когато сме прекарали някакъв вид инфекция. Тя може да бъде от различно естество – вирусно заболяване, такова предадено по полов път, бактериална зараза и др. трябва да знаете, че такъв тип болка, като по-конкретно в малките стави (пръстите на ръцете, китките и ходилата) може да бъдат симптом на развиващ се ревматоиден артрит.

Този вид болка е доста коварен, защото може да се окаже признак на тихо развиващи се процеси в други органи. Тя може да е търпима и болкоуспокояващи продукти да помагат, но не бива да се заблуждавате. Бъдете внимателни, а не безразлични към ситуацията.

Как да се справим с болката?

При болка в ставите, обичайната практика е да се приемат лекарствени средства. Ако ни боли доста силно, то тогава трябва да увеличим дозата или да сменим средството, за да може да подобрим подвижността си и да преодолеем усещането за скованост и ограничение на движенията.

освен препаратите за перорално приложение, при болка може да се използват различни продукти за намазване. Подходящ крем е Hondrocream. Той облекчава болката, подпомага възстановяването, бори се с отоците и премахва възникналите възпаления. Този крем е ефективно средство в борбата срещу артрози и различни видове болка след травми.

Hondrocream успешно облекчава болката и подпомага възстановяването на хрущялните тъкани.

За да постигнем ефект от болкоуспокояващите продукти е важно да сме постоянни в прилагането им. Също така трябва да знаем как правилно да ги използваме. Ако сме избрали крем, то той трябва да бъде нанесен върху суха кожа. След което с лек масаж трябва да го втрием добре, до пълното му абсорбиране. Също така, не трябва да отмиваме третираното място с вода, минимум един час след нанасянето. Добре е да спазваме тези прости правила, за да получим е максимален ефект от продукта. Ако болката е упорита и не се поддава на третиране, трябва да се обърнем към специалист.

Реклама
Реклама
Реклама