Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7441969 www.bgdnes.bg

Банева със скандален клип за изборите

Евгения иска да я пуснат от ареста

Милионерката води листата на партия "Българско национално обединение"

Със скандален и провокативен клип ще бъде открита кампанията за участие в евроизборите на Евгения Банева от ареста, научи "България Днес".

Видеото все още не е заснето, тъй като творческият екип, ангажиран с изготвянето му, нямал достъп до задържаната съпруга на олигарха Николай Банев, твърдят запознати. По думите им сценарият на предизборните кадри вече бил готов, а негов автор е известният с провокативните си послания сценарист и режисьор Георги Георгиев-Готи. Той е лидер на Политическа партия "Българско национално обединение", която издигна Евгения Банева за кандидат на предстоящите евроизбори на 26 май.

Реклама

Милионерката е водач на листата, която Централната избирателна комисия регистрира под №22. Този номер ще носи избродиран на арестантската си блуза Банева до изборите, това съобщи в пост във фейсбук нейният съпруг Николай Банев. Според него към момента това бил и единственият начин, по който кандидатката за депутатско място в Брюксел можела да упражни правата си за водене на предизборна кампания. Източници на "България Днес" разкриват, че на Банева не били подсигурени условия за водене на кампанията, въпреки че тя има това право по закон, а прокуратурата обеща да не й пречи да агитира от килията. Според правилата кандидатката за Европарламента трябва да има в ареста равни права за предизборна агитация с конкурентите си, сред които са нужната техника и достъп на журналисти. Освен скандалния клип в плана на кампанията било предвидено и самата Евгения Банева да запише лично обръщение към своите симпатизанти, които са готови да пуснат бюлетина в нейна подкрепа на евровота.

Към момента задържаната нямала възможност да провежда предизборната си агитация и да отправи посланията към аудиторията в нормални условия, тъй като те не й били подсигурени, казват от партията, на която Евгения Банева е водач на листата. Това било и причина тя да поиска отново промяна на мярката й от "задържане под стража" в по-лека. Очаква се съдът да реши дали да уважи молбата й. Ако това не се случи и на Евгения не бъдат подсигурени нормални условия за провеждане на кампанията, от "Българско национално обединение" са категорични, че ще защитят законовите права на водачката на своята листа. Според запознати от партията дори имали план и готовност да направят палатков лагер пред следствието, в което е заключена Евгения Банева на столичния булевард "Г. М. Димитров". До тази мярка поддръжниците й щели да пристъпят, за да има тяхната кандидатка равни възможности с представителите на останалите в борбата за места в Европарламента.

Семейство Баневи са в ареста от края на октомври 2018 г., когато бяха задържани във Франция, а по-късно екстрадирани у нас. Според прокуратурата Николай Банев е лидер на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, в която участват съпругата му и 77-годишната му майка Мария. Баневи отхвърлят обвиненията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама