Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7442006 www.bgdnes.bg

Фалшификатор стресиран в килия с убийци

Варненската кримка бе порязан за свобода

Лекуват Живко Щерев с антидепресанти, след ареста го пратили в килия с най-жестоките престъпници

Стресиран от ареста и пребиваването му в килия с най-жестоките убийци в България се оказа фалшификаторът рецидивист Живко Щерев. С тези мотиви старата варненска кримка поиска от спецсъда да бъде пуснат на свобода, след като от 1 ноември се намира зад решетките.

Реклама

Щерев попада на топло, след като родни антимафиоти и ченгета от Сикрет Сървис разбиха нелегална печатница за долари менте. В ареста заедно с 62-годишния Щерев бе пратен талантливият и уважаван варненски художник Илко Бърдаров и аверът му Иван Гетов.

Тримата са задържани, след като ченгета надушват, че в гараж в местността Евксиноград край Варна се печатат ментета от щатската валута. Според разследващи бандата действала около година. Ментетата се изработвали с магнитно мастило, което правело фалшификатите изключително трудно разпознаваеми дори от банкомат или преброяващо устройство. Открити са почти готови 1,3 милиона долара, разкриват тогава ченгетата.

Илко Бърдаров и Иван Гетов напуснаха ареста след решение на спецсъда, но Живко Щерев бе оставен на топло, тъй като е обвинен като тартор на бандата.

Шест месеца след задържането му Щерев настоява, че се е разболял зад решетките. Изготвена му е съдебно-психиатрична експертиза. Медикът, извършил прегледа на Щерев, е категоричен пред магистратите от спецсъда, че в цивилния живот психичното заболяване, получено от Щерев, може да се лекува с антидепресанти и в домашни условия под наблюдението на специалист. Лекарствата трябвало да преборят тревожността и напрежението му. Като минимален срок на лечението докторът посочи 3 месеца, при някои случаи обаче състоянието налагало двойно по-дълъг възстановителен период.

Адвокат Тодоров, който защитава Щерев пред Темида, настоя на свой ред, че мярката за неотклонение на клиента му трябва да бъде променена и той да се прибере у дома или да бъде настанен за лечение в болницата към затвора в Ловеч. Адвокатът обясни, че освен психичното разстройство клиентът му имал проблеми и с уринирането.

"В една стая с най-жестоките престъпници в България съм. Мечтата ми е да видя жена си жива. Тя е с два инсулта и напреднала деменция", ожали се Щерев пред съда и помоли за по-лека мярка.

Реклама

Мераците на обвиняемия за свобода все пак бяха порязани. По думите на спецсъдията срещу Живко Щерев показания са дали няколко свидетели, направени са разпознавания, иззети са веществени доказателства у него самия и дома му. Магистратът допълни, че срещу Щерев са повдигнати четири обвинения, които са тежки с висока степен на обществена опасност и се наказват с лишаване от свобода.

Магистратът е категоричен, че за тези престъпления максималният срок на задържането на обвиняемия е 8 месеца, който все още не е изтекъл. Освен това Щерев е с богато съдебно минало, многократно е осъждан за престъпления от общ характер, немалка част от тях за фалшифициране на пари и документи, включително и за ръководене на организирана престъпна група.

Разследването за печатницата за долари менте край Евксиноград е удължено с 2 месеца, разкриват разследващи. Очаква се случаят да бъде приключен в края на май, след което да бъде написан обвинителен акт и делото да стартира в съда.

Царят на ментетата

Кримиисторията на Живко Щерев започва през 2002 година. Тогава НСБОП разбива т.нар. "първа печатница за фалшиви пари" във Варна. Щерев е сгащен с още шестима съмишленици да печата пачки менте. По това време 45-годишният Щерев е собственик на чейнджбюра в морския град. Разследващите са шокирани, след като се разбира, че фалшификатите са изработени на хартия за салфетки от завода в Белово. Въпреки евтиния материал ментетата са с изключително високо качество.

Две години по-късно РДВР – Варна, съвместно с експерти на Европол и Сикрет Сървис разбиват втора печатница, за която се твърди, че е свързана със Щерев. Този път в ареста попадат художникът Йордан Николов-Каратиста и двамата му синове. Те са сгащени с ментета от 100 и 200 евро.

Щерев лъсва в кримихрониките и през 2010 г. Тогава е засечен да изнася от дома на свой приятел 38 картини, за които се твърди, че са фалшиви. У него е открит неистински документ за самоличност.

Реклама
Реклама
Реклама