Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7444541 www.bgdnes.bg

Демби страда за морското свинче

5 г. след като полицейски пес изяде домашния любимец

Жена му Милена се призна за наркодилърка и се отърва с 1 г. и половина условно

Пет години след злополучната акция в дома му крими героят Димитър Вучев-Демби още страда за морското си свинче, изядено от полицейски пес! Соченият за наркобос не е прежалил домашния си любимец и не спира да пита за него. Инцидентът с гризача бе сред обсъжданите въпроси по делото срещу Демби в Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Пред магистратите бяха разпитани поемни лица, участвали при претърсването в дома на Вучеви в столичния кв. Симеоново в началото на декември 2014 г. Демби се ожали, че по време на тараша за дрога ченгетата са използвали следово куче, което да души за наркотици. Песът нахлул в аквариума на морското свинче и го сдавил, разказаха потърпевшите му стопани. Инцидентът се случил пред двете деца на Вучеви, които видели с очите си как кучето напада любимеца им. След това малчуганите изпаднали в шок и преживели голям стрес, разказват родителите им.

Във връзка със злощастния инцидент Демби задава въпроси на присъствалите поемни лица. Те бяха препитвани за злополука по време на претърсването в къщата, но първоначално не успяха да си спомнят.

"Имаше морско свинче, може с него нещо да е станало заради полицейското куче", връща спомените си едно от тях Сотир Ташков.

Свидетелят си призна, че като курсант в Академията на МВР редовно е привикван по огледи. Той се присети, че криминалистите на няколко пъти са преглеждали дома на Демби. По думите му къщата е претърсвана няколко пъти, включено с полицейско куче, което не е надушило нищо, а след това тарашът е бил подновен. Тъмница прекъснала следствените действия, които били подновени на следващия ден. Валял и дъжд, който разкалял целия двор. За да се подсигурят ченгетата, че къщата ще остане запечатана, те сложили на пост патрул. Един от полицаите разказа, че са дебнели цяла нощ откъм пътя, но не са пазели от другата страна на къщата.

Стопаните смятат, че запечатването на къщата не е станало по правилата. Вучеви подозират, че през нощта е подхвърлена дрога в дома им, която е открита на следващия ден. След повторния си опит разследващите откриват коноп и прекурсори за близо 15 бона.

В суматохата Демби се обадил на половинката си: "Хванаха ме, чисти всичко". Вучев бил вързан с белезници, но успял да включи джиесема си на високоговорител. Като чул, че задържаният говори, полицай Светослав Гигов запушил устата на Демби, а арестантът го ухапал по лявата ръка. Гигов си извадил медицинско за лека телесна повреда и става граждански ищец по делото, а Демби се сдобива с обвинения за нападението над полицай.

Реклама

За наркотиците са погнати седем души. Разследващите искат да ги подпукат като престъпна група, но спецпрокуратурата отказва, тъй като не открива достатъчно доказателства. Затова процесът за наркоразпространение започва в градския съд. Трима се измъкват с минимални наказания, а пред Темида са изправени Димитър Вучев, жена му Милена Вучева, Любомила Колева и Теодор Бакалов.

През февруари подсъдимите намаляват с двама, след като дамите се признават за виновни и сключват споразумения. Жената на Демби прави сделка с прокуратурата за година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок. Успява да договори отпадане на глобата, която се предвижда по закон, остава й да плати само разноски от 1500 лв. Споразумението е одобрено от съдия Стефан Милев и има характер на влязла в сила присъда. Любомила Колева също се признава за дилърка и отнася 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Заради предишни условни наказания, Вучев и Бакалов не могат да сключат сделки и делото срещу тях остава по общия ред.

Защитата се закани тепърва да извади интересни козове, с които да докаже опорочените действия на ченгетата. Адвокатът на Демби Иван Антонов уточни, че не е допуснат да присъства на акцията, а пред къщата е говорил с поемните лица, докато вътре се тършува. Това означава, че свидетелите не могат да гарантират за законността на акцията.

    Съсед крие пари зад парното

Съсед на Демби проговори пред магистратите, за да го защити. Станислав Трайков изтъкна, че никога не се е занимавал с наркоразпространение, нито е виждал дрога в дома на Вучеви. Младият мъж разказа, че е поддържал къщата, чистил и гледал децата на съседа си. Именно с тях той оправда плик с пари, скрит зад парното. Трайков обясни, че малчуганите пипали навсякъде и затова избрал странното място за скривалище. За скритите пари стана ясно след въпрос - дали Милена Вучева му е звъняла да го пита къде са "нещата" в къщата.

Свидетелят се оплака, че маскирани го пребили заедно с негов авер. Двамата се прибирали от оглед на коли, когато били изкарани от колите. "Почнаха да ни бият. Питаха: "Къде са автоматите? Къде са гранатите?". След това влязоха вкъщи и започнаха да ровят навсякъде - поразията беше голяма", разказа съседът на Демби.

Реклама
Реклама
Реклама