Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7450274 www.bgdnes.bg

Душманите на Очите излизат на свобода

Иванчев прострелял несебърския бос при неизбежна отбрана, обосновават се магистратите

Обрат се пече по делото срещу Божидар Кузманов - Божо Кравата и групата му! Експертизи преобръщат процеса за престрелката в Слънчака между хората на Кравата и несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". След почти 3-годишен арест Георги Иванчев, който отговаря за раняването на Очите, и Тодор Славов, погнат за смъртта на гарда му Александър Алексиев - Сашо Водолаза, излизат от килията.

Реклама

Магистратите пуснаха Иванчев срещу парична гаранция от 20 бона, а Славов - под домашен арест. Решението не е окончателно, докато не бъде потвърдено от втората инстанция. Славов вече е подал жалба с молба за по-лека мярка, потвърдиха за вестника от съда.

За да може да се обсъдят подробно доказателствата, съставът на титулярния съдия Стоян Тонев си прави отвод при разглеждането на мярката на Иванчев. Причината е, че по време на делото на няколко пъти защитата иска отстраняването им, тъй като държи на подробното обсъждане на доказателствата, а не "само на пръв поглед". На заседанието се явява 5-членен състав на съдия Николай Димитров с участието на съдия Вилислава Ангелова.

Магистратите обсъждат в детайли резултатите от експертизите по делото. Кой кого е нападнал пръв се коментира още от първия ден след инцидента в ресторант "4You", който разтресе Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Сега митовете се развенчават от доказателствата, изтъкват запознати.

Мнозинството от съдебния състав е на мнение, че има достатъчно улики срещу Иванчев за това, че е участвал в престъпната група за принуда и наркоразпространение. В тази връзка проговорили свидетелите Живко Димитров, Илия Панталеев, Пламен Петков, Валери Учурчев, а също и синът на Туцо от "Килърите" - Радослав Попов, и вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова.

Съдът е на другия полюс относно обвинението за стрелбата по Очите. Магистратите смятат, че не може да се направи предположение, че Иванчев е опитал да убие Желязков, а по-скоро се касае за неизбежна отбрана. Ако това се потвърди с присъдата, вместо десетилетия зад решетките Иванчев може да получи между 3 и 10 г. пандиз.

Реклама

Обвиненията, че Георги Иванчев е атакувал пръв, се пропукват от показанията на очевидците, голяма част от които са норвежки туристи. Разпитите им се забавиха доскоро, понеже се изчакваха бавни съдебни поръчки. След като чужденците проговорили, станало ясно, че Иванчев е бил нападнат от Очите и аверите му и по-скоро е стрелял, за да се защити. За това свидетелстват Лайла Бергланд, Криси Фйелфорс, Анре Блаборг, Вигдис Симонсен, както и анонимен свидетел с номер 1, Златко Златанов, Атанас Атанасов, Орхан Ибрям, Петър Младенов, Росица Рахова, Кристиян Беширов, Драгомир Кацаров и Иван Ташев.

Техните думи се потвърждавали и от огледа на местопрестъплението. "Не се касае за предумишлено убийство, а за опит за убийство, извършен в резултат на силно раздразнение, предизвикано от насилие към него", произнася се съдът по адрес на Иванчев.

Експертите са категорични, че именно той е стрелял по Очите. За това преценяват от заключението на ДНК експертиза на пищова, с който са причинени част от травмите на несебърския бос. По затвора на пистолет "Макаров" е открит ДНК материал от Георги Иванчев, става ясно от документа.

Изследване е установило и как Митьо Очите е получил нараняванията си, посоката, откъдето са го поразили куршумите, и къде са попаднали. Единият проектил, който го е засегнал, е получен, докато Желязков е бил в поза с вдигната лява ръка над рамото, обясняват вещите лица. Това означава, че Очите е замахвал с нещо, докато е бил поразен, обясняват запознати.

Експертизи на починалия Алексиев установили, че той има две порезни рани на дясната ръка, които може да са от държане на нож, както и че дрехите му са разкъсани от остри режещи предмети. Вещите лица са категорични, че преди да почине, Алексиев е употребил оръжието си. Затова са категорични от взетите обтривки от ръцете му. По лявата ръка на Водолаза са открити 9 капсулни микрочастици, а по дясната - 3. По ръкавите на якето му са изолирани над 50 капсулни микрочастици.

Според медицинската експертиза на Кузманов кръвонасяданията по бузата му може да са причинени от удар. Дори в обвинителния акт на прокуратурата е записано, че Желязков е ударил Кузманов, в резултат на което е възникнало сбиване между двете групи, коментират магистратите. "Целта на групата на Димитър Желязков е била саморазправа с намиращите се в ресторанта. Безспорно е, че някои от придружителите на Желязков са били въоръжени, включително с огнестрелни оръжия. Част от тях са влезли във вербален, а после и във физически конфликт с подсъдимите", коментира съдът в определението си.

Съдия Ангелова подписва с особено мнение, като смята, че има достатъчно улики срещу Иванчев и отбелязва, че той е използвал незаконно оръжие на обществено място, като е застрашил мнозина. Освен това изтъква, че от страх свидетели се отказвали от показанията си.

Козове от ръкава

Да извади неподозирани козове от ръкава, обещава защитата на Божо Кравата и компания. Адвокатите обясниха, че клиентите им нарочно не са давали обяснения досега, за да не се наместват доказателства от разследващите.

Защитата контрира тезата на обвинението, че Кравата и компания са разполагали с ресурс и са били въоръжени до зъби. Вместо това изтъкват, че опонентите са "паравоенна организация", предвождана от Митьо Очите. Според адвокатите от всички обвинени с Кравата няма нито един очевидец на инцидента.

Реклама
Реклама
Реклама