Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7451281 www.bgdnes.bg

Художникът Валентин Бинчев: Картините в колекцията на Светлин Русев са крадени!

За да те излагат, трябваше да му дадеш поне две платна

Кой е той

Валентин Бинчев е завършил ВИАС, специалност архитектура. Преди 10 ноември е ръководел клуба за художници студенти към Студентския дом на културата в София. Негови живописни платна и графики са притежание на много галерии "по света и у нас". В средата на 80-те Бинчев става инициатор на първите "пленери" (експозиции под открито небе) в Градската градина и градинката пред "Кристал". Заплашван е с физическа разправа от ДС офицери. Тогавашното ръководство на СБХ пише гневно писмо до ЦК на БКП, ЦК на ДКМС, БНР, БНТ и Комитета за култура, в което го заклеймява като "вражески елемент" и "отявлен противник на социалистическия реализъм". Въпреки това той не се смята за дисидент, а за "свободен артист". След "нежната революция" художникът намери и друго поприще за изява - медийното. Бе програмен директор на телевизия "Ден", както и автор и продуцент на "Голите новини" по МСАТ.

- Г-н Бинчев, няколко пъти се изказвате остро срещу Светлин Русев, защо?

- Този човек осъществяваше терора, или да кажем казваше на партията как да се рисува по петилетки. Бяха го издигнали за кандидат-член на ЦК на БКП и всички титли има - герой на социалистическия труд, какво ли не, само майстор на спорта не е бил. Той беше шеф и на галериите в България. Той решаваше дали да си жив, или да си мъртъв. Картините, които има сега, са на стойност 80 милиона лева и няма нито един документ за собственост, всичко е откраднал. Когато ти приема картина за някоя галерия, казва: "Ще я купя тази за еди-коя си галерия, а други две ще ми даваш". Сега ги намират дъщерите му и казват, че са техни, подарени били. Ама как така? Ти си ги откраднал, нямаш никакъв документ за тези картини, съответно даваш ги и после не ги връщаш. Имам лични приятели, с които е постъпил по този начин.

Реклама

- Защо не си ги поискаха по-рано тези картини, а говорите чак сега?

- Как ще искаш от такава партийна фигура! Хайде на мен ми дреме на шапката, но имаше художници, които се самоубиха. Ето, един Маргарит Цанев се самоуби. Скочи от покрива на Художествената академия. Всеки, който не рисуваше първа доменна пещ, Тодор Живков, Ленин, Георги Димитров, беше враг на народа. Всеки, който не снасяше картини на шефовете на СБХ, също беше враг. Трябва да им даваш, защото иначе си мъртъв! Срещу Иван Яхнаджиев също имаше писма... Целите на партията по петилетки Светлин Русев ги пренасяше в изкуството. Водят ги в "Кремиковци" и рисуват героя на соцтруда - пещи, работи. Казано е как да се рисува жената - с големи стъпала, дълга рокля, с малки гърди, големи ръце, с червени бузи. Което означава, че е трудеща се жена. Те са като някакви телета, като тюлени. Работникът трябва да е с възлести ръце, с големи скули, кафява боя да се използва и къса коса. Ако се покаже гърда на жена, то трябва да непременно да бозае детето на браздата и тя да е в селски одежди. И Майстора, и Венев, и Цанко Лавренов, и кой ли не все това са рисували - каручки, Стария Пловдив, гайтани, майтани и т.н. Какво изкуство е това? Това е мизерия на духа! Не може да имаш талант, ако партията ти заповядва как да рисуваш. Нашите художници не могат изобщо да се продадат на Запад. Кой ще вземе картина на подлога? Затова като отида и гледам Рембранд или Рубенс, стоя и времето не минава, и усещаш, че Господ му е държал ръката. А на нашите ръката я е държал партийният секретар.

- Защо тогава Ванга казва за него, че е свят човек.

- Бил при Ванга. За да отида при нея, партийният секретар ми я уреди тази работа. Ти, ако си свят човек, ще приемаш ли Тодор Живков и тези от ЦК на БКП, а хора месеци наред чакат с болести, изкривени разни. Всички комунисти без ред влизат, как свят човек, но имаше енергия силна. И ще дойдат руснаци престъпници там без ред и ще си свят човек. Ти ако си такъв, ще сложиш кръст на тези хора и въобще няма да се занимаваш с тях. Святият човек нищо земно няма, затова се нарича такъв. Животът му няма никаква стойност, защото не е честен, това е святият човек. Аз се прекланям пред Панайот Хитов, Васил Левски, Раковски по време на турското робство. Защо сега, след 44 година, няма такива хора? Къде отидоха Ботев, Левски? Защото комунистите ги избиха! Толкова е просто.

- Не харесвате комунистите?

- Да. Дядо ми изпрати майка ми и двамата й братя да учат. Тя стана учител, другите също имаха хубави професии. И като идват комунистите и взимат всичко, изпращат майка ми, учителката, да е тъкачка, вуйчо ми във видинско село при овце, а другият, най-умният, стана военен в Шумен. Смисълът на комунизма е да разкъса семейството, защото след това може лесно да те управлява. И ето ако не искаш да станеш такъв, умираш от глад. И това е с всички професии. Всичко свършва, и то за 100 - 200 години напред. Основната клетка на капитализма е семейството и семейното производство. 95% там е средна класа, а ние ще загинем, защото 95% тънат в мизерия. Ние, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела, Никарагуа сме едно семейство на мизерията. И няма спасение! Аз завършвам архитектура и ме изпращат в Полски Тръмбеш. Че аз съм откъснат от средата си, кой там кой ще попитам колко е напрежението в бетона или какъв строителен материал се използва... Скапаното ни образование обслужва само социалистическата система. Преди години това, което бяха заграбили комунистите, сега е вече тяхно, за тях е и с нотариални актове, завинаги. Ти нямаш минало, настояще, ще имаш бъдеще, как да стане това? Но защо народът иска да е така вечно?

- Вие самият виждали ли сте се със Светлин Русев?

- Разбира се, но той, като ме види, не слиза от колата, чака да отмина. Аз го ругаех винаги когато го видя. Този комунизъм той направи съюзи - такова е устройството му, като им дава апартаменти, подкрепя ги, прави ги богати и става структура. И ти облаги в тази пирамида имаш. Стройна система на корупцията от нулата до горе. Ти не можеш да съществуваш, ако не снасяш. Няма промяна. Дайте предприятие, което не е собственост на партията или на ДС. Подслушват те, следят те, да нямаш достойнство, да нямаш чест, за да те назначат на работа, ще чукат дъщеря ти или жена ти, това е социализмът. По този начин няма стойност твоят живот, няма смисъл.

Иван Тотев, внук на Светлин Русев:

Ясно е, че не всеки ще харесва дядо!

"Ясно е, че не всеки ще харесва дядо. Нашето семейство сме напълно наясно с това. Не искам да влизам в полемики или спорове, ако някой нещо е недоволен, има си варианти да се разберат хората. Аз не чета новини и така се чувствам по-добре." Така отговори на Валентин Бинчев внукът на Светлин Русев - Иван Тотев. Момчето не бе наясно и ще има ли чествания по повод годишнина от кончината на популярния си дядо.

Реклама
Реклама
Реклама