Художникът Валентин Бинчев: Картините в колекцията на Светлин Русев са крадени!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Художникът Валентин Бинчев:
Картините в колекцията на Светлин Русев са крадени!

снимки: Пламен КОДРОВ

За да те излагат, трябваше да му дадеш поне две платна

Кой е той

Валентин Бинчев е завършил ВИАС, специалност архитектура. Преди 10 ноември е ръководел клуба за художници студенти към Студентския дом на културата в София. Негови живописни платна и графики са притежание на много галерии "по света и у нас". В средата на 80-те Бинчев става инициатор на първите "пленери" (експозиции под открито небе) в Градската градина и градинката пред "Кристал". Заплашван е с физическа разправа от ДС офицери. Тогавашното ръководство на СБХ пише гневно писмо до ЦК на БКП, ЦК на ДКМС, БНР, БНТ и Комитета за култура, в което го заклеймява като "вражески елемент" и "отявлен противник на социалистическия реализъм". Въпреки това той не се смята за дисидент, а за "свободен артист". След "нежната революция" художникът намери и друго поприще за изява - медийното. Бе програмен директор на телевизия "Ден", както и автор и продуцент на "Голите новини" по МСАТ.

- Г-н Бинчев, няколко пъти се изказвате остро срещу Светлин Русев, защо?

- Този човек осъществяваше терора, или да кажем казваше на партията как да се рисува по петилетки. Бяха го издигнали за кандидат-член на ЦК на БКП и всички титли има - герой на социалистическия труд, какво ли не, само майстор на спорта не е бил. Той беше шеф и на галериите в България. Той решаваше дали да си жив, или да си мъртъв. Картините, които има сега, са на стойност 80 милиона лева и няма нито един документ за собственост, всичко е откраднал. Когато ти приема картина за някоя галерия, казва: "Ще я купя тази за еди-коя си галерия, а други две ще ми даваш". Сега ги намират дъщерите му и казват, че са техни, подарени били. Ама как така? Ти си ги откраднал, нямаш никакъв документ за тези картини, съответно даваш ги и после не ги връщаш. Имам лични приятели, с които е постъпил по този начин.

- Защо не си ги поискаха по-рано тези картини, а говорите чак сега?

- Как ще искаш от такава партийна фигура! Хайде на мен ми дреме на шапката, но имаше художници, които се самоубиха. Ето, един Маргарит Цанев се самоуби. Скочи от покрива на Художествената академия. Всеки, който не рисуваше първа доменна пещ, Тодор Живков, Ленин, Георги Димитров, беше враг на народа. Всеки, който не снасяше картини на шефовете на СБХ, също беше враг. Трябва да им даваш, защото иначе си мъртъв! Срещу Иван Яхнаджиев също имаше писма... Целите на партията по петилетки Светлин Русев ги пренасяше в изкуството. Водят ги в "Кремиковци" и рисуват героя на соцтруда - пещи, работи. Казано е как да се рисува жената - с големи стъпала, дълга рокля, с малки гърди, големи ръце, с червени бузи. Което означава, че е трудеща се жена. Те са като някакви телета, като тюлени. Работникът трябва да е с възлести ръце, с големи скули, кафява боя да се използва и къса коса. Ако се покаже гърда на жена, то трябва да непременно да бозае детето на браздата и тя да е в селски одежди. И Майстора, и Венев, и Цанко Лавренов, и кой ли не все това са рисували - каручки, Стария Пловдив, гайтани, майтани и т.н. Какво изкуство е това? Това е мизерия на духа! Не може да имаш талант, ако партията ти заповядва как да рисуваш. Нашите художници не могат изобщо да се продадат на Запад. Кой ще вземе картина на подлога? Затова като отида и гледам Рембранд или Рубенс, стоя и времето не минава, и усещаш, че Господ му е държал ръката. А на нашите ръката я е държал партийният секретар.

- Защо тогава Ванга казва за него, че е свят човек.

- Бил при Ванга. За да отида при нея, партийният секретар ми я уреди тази работа. Ти, ако си свят човек, ще приемаш ли Тодор Живков и тези от ЦК на БКП, а хора месеци наред чакат с болести, изкривени разни. Всички комунисти без ред влизат, как свят човек, но имаше енергия силна. И ще дойдат руснаци престъпници там без ред и ще си свят човек. Ти ако си такъв, ще сложиш кръст на тези хора и въобще няма да се занимаваш с тях. Святият човек нищо земно няма, затова се нарича такъв. Животът му няма никаква стойност, защото не е честен, това е святият човек. Аз се прекланям пред Панайот Хитов, Васил Левски, Раковски по време на турското робство. Защо сега, след 44 година, няма такива хора? Къде отидоха Ботев, Левски? Защото комунистите ги избиха! Толкова е просто.

- Не харесвате комунистите?

- Да. Дядо ми изпрати майка ми и двамата й братя да учат. Тя стана учител, другите също имаха хубави професии. И като идват комунистите и взимат всичко, изпращат майка ми, учителката, да е тъкачка, вуйчо ми във видинско село при овце, а другият, най-умният, стана военен в Шумен. Смисълът на комунизма е да разкъса семейството, защото след това може лесно да те управлява. И ето ако не искаш да станеш такъв, умираш от глад. И това е с всички професии. Всичко свършва, и то за 100 - 200 години напред. Основната клетка на капитализма е семейството и семейното производство. 95% там е средна класа, а ние ще загинем, защото 95% тънат в мизерия. Ние, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела, Никарагуа сме едно семейство на мизерията. И няма спасение! Аз завършвам архитектура и ме изпращат в Полски Тръмбеш. Че аз съм откъснат от средата си, кой там кой ще попитам колко е напрежението в бетона или какъв строителен материал се използва... Скапаното ни образование обслужва само социалистическата система. Преди години това, което бяха заграбили комунистите, сега е вече тяхно, за тях е и с нотариални актове, завинаги. Ти нямаш минало, настояще, ще имаш бъдеще, как да стане това? Но защо народът иска да е така вечно?

- Вие самият виждали ли сте се със Светлин Русев?

- Разбира се, но той, като ме види, не слиза от колата, чака да отмина. Аз го ругаех винаги когато го видя. Този комунизъм той направи съюзи - такова е устройството му, като им дава апартаменти, подкрепя ги, прави ги богати и става структура. И ти облаги в тази пирамида имаш. Стройна система на корупцията от нулата до горе. Ти не можеш да съществуваш, ако не снасяш. Няма промяна. Дайте предприятие, което не е собственост на партията или на ДС. Подслушват те, следят те, да нямаш достойнство, да нямаш чест, за да те назначат на работа, ще чукат дъщеря ти или жена ти, това е социализмът. По този начин няма стойност твоят живот, няма смисъл.

Иван Тотев, внук на Светлин Русев:

Ясно е, че не всеки ще харесва дядо!

"Ясно е, че не всеки ще харесва дядо. Нашето семейство сме напълно наясно с това. Не искам да влизам в полемики или спорове, ако някой нещо е недоволен, има си варианти да се разберат хората. Аз не чета новини и така се чувствам по-добре." Така отговори на Валентин Бинчев внукът на Светлин Русев - Иван Тотев. Момчето не бе наясно и ще има ли чествания по повод годишнина от кончината на популярния си дядо.

Бразилия праща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Бразилия праща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония. Под натиска на международната общност президентът Жаир Болсонаро издаде указ да бъдат пратени войници в природните паркове, индианските резервати и някои гранични райони на огромната гора. Междувременно протести в няколко държави критикуваха бездействието на властта в Бразилия,

Шиникова отпадна на US Open

Шиникова отпадна на US Open

Изабелла Шиникова загуби срещата си в третия кръг на квалификациите преди Откритото първенство по тенис на САЩ. Българката падна с 1:6, 3:6 срещу Ана Богдан, предаде БНР. Румънката, заемаща 147-мо място в световната ранглиста, постигна общо пет пробива срещу само един в полза на 27-годишната софиянка в срещата, която продължи едва 53 минути.

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

Американската кинозвезда Скарлет Йохансон и тази година остава най-скъпо платената актриса в света, според публикуваната в сряда класацията на сп. "Форбс", предаде Франс прес. Неравенствата в заплащането на актьорите и актрисите обаче се запазват в полза на мъжете: въпреки спечелените 56 милиона долара (от юни 2018 до юни 2019 г.

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При битов скандал съпругът съсякъл със секира жена си в областта на гръдния кош и ръката, съобщи "Струма". Тя е транспортирана с линейка до приемния блок на петричката болница в много тежко състояние. Пострадалата е Невена Т. на 41 години. На място има полиция.

Мнения

  • 1. Oт димитров на 14.05.2019

    Не познавам лично нито един от участниците в спора. Г-н Бинчев е много закъснял с нападките. Доколкото си спомням Светлин Русев почина съвсем наскоро. Значи г-н Бинчев е имал на разположение минимум 20 години "демокрация", за да си търси правата и да изобличава който си иска. Може казанато за Светлин Русев и да е вярно, но всичко това е закъсняло. Не е морално да нападаш починал човек, който няма как да се защити. Хейтърстовото е съвременния, модерен, начин да станеш известен - това интервю ми прилича точно на това. Една мишка която се е крила, чака котарака да умре за да излезе да яде сиренце. Ами нали е демокрация, Светлин Русев и комунизма ги няма - рисувайте велики таланти и правете изложби вместо да плюете под краката си за да се издигате. Кой сега ви пречи?

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Шефът на "Канарите"
плаща хиляди на икона

Шефът на "Канарите" плаща хиляди на икона

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Призрак пази имането на Вълчан войвода

Призрак пази имането на Вълчан войвода

В родното му село Осеновлаг! Проклятие тегне над заровените жълтици Призрак без глава пази имането на Вълчан войвода край родното му село Осеновлаг. Това разказаха пред "България Днес" местни жители по време на събора в чест на легендарния хайдутин. Малкото населено място е сгушено под връх Козница в Ржана планина,

Демби осъден да плаща за превоз

Демби осъден да плаща за превоз

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Най-коментирани

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Впечатлена съм от нейната борбеност и целеустременост "Изабелла Шиникова узря за голеия тенис", обяви капитанът на женския национален отбор по тенис Дора Рангелова. Българката направи изключителен обрат срещу 104-ата в света Аранча Рус (Хол) след 1:6, 6:4, 6:1 в I кръг от квалификациите на Откритото първенство на САЩ. Двубоят продължи 1.41 ч.

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова сподели провокативен кадър със сестра си в инстаграм. Двете са се излегнали по монокини край басейн в популярен комплекс. Само за 4 часа снимката събра над 18 000

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва
"Няма време да умра"

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва "Няма време да умра"

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

При ядрения инцидент в Русия вероятно е
имало две експлозии

При ядрения инцидент в Русия вероятно е имало две експлозии

Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на изпитание на ракетен двигател по-рано този месец, е била последвана от втори взрив два часа по-късно, вероятния източник на последвалото повишаване на радиацията.Това заяви норвежката изследователска фондация Норсар, цитирана от Ройтерс и БТА

Шиникова отпадна на US Open

Шиникова отпадна на US Open

Изабелла Шиникова загуби срещата си в третия кръг на квалификациите преди Откритото първенство по тенис на САЩ. Българката падна с 1:6, 3:6 срещу Ана Богдан, предаде БНР. Румънката, заемаща 147-мо място в световната ранглиста, постигна общо пет пробива срещу само един в полза на 27-годишната софиянка в срещата, която продължи едва 53 минути.

Сицилианска примка за свити 30 бона

Сицилианска примка за свити 30 бона

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

Американската кинозвезда Скарлет Йохансон и тази година остава най-скъпо платената актриса в света, според публикуваната в сряда класацията на сп. "Форбс", предаде Франс прес. Неравенствата в заплащането на актьорите и актрисите обаче се запазват в полза на мъжете: въпреки спечелените 56 милиона долара (от юни 2018 до юни 2019 г.

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При битов скандал съпругът съсякъл със секира жена си в областта на гръдния кош и ръката, съобщи "Струма". Тя е транспортирана с линейка до приемния блок на петричката болница в много тежко състояние. Пострадалата е Невена Т. на 41 години. На място има полиция.

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Взривява се в двора на комшия в родното му село Пророкът дядо Влайчо оцелява под метеорит, който прелита над главата му и се взривява над него. Това се случва в родното му село Коньово, Новозагорско, и е отразено в доклади на учени. Случката се разиграва малко повече от 2 часа след полунощ на 26 май 1931 година. Пада се вторник, небето е ясно.

Елизабета отряза Бриаторе

Елизабета отряза Бриаторе

Бившият шеф на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе бе жестоко отрязан от Елизабета Грегорачи. Красавицата няма никакво намерение да се събира с него въпреки затоплянето в отношенията им. Красивата моделка отново е сама. Тя се раздели с последния си приятел Франческо Бетуци. В последно време Елизабета и Флавио често могат бъдат забелязани

Кола се вряза в заведение в Дупница, има загинал и двама ранени

Кола се вряза в заведение в Дупница, има загинал и двама ранени

Възрастен мъж е загинал, а двама души са ранени при катастрофа в Дупница. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Кюстендил, цитирани от "Фокус". Инцидентът е станал снощи между 21.00 часа и 21.30 часа в град Дупница. 49-годишен шофьор на лек автомобил е загубил контрол над превозното средство и е блъснал клиенти на квартално заведение.