Художникът Валентин Бинчев: Картините в колекцията на Светлин Русев са крадени!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Художникът Валентин Бинчев:
Картините в колекцията на Светлин Русев са крадени!

снимки: Пламен КОДРОВ

За да те излагат, трябваше да му дадеш поне две платна

Кой е той

Валентин Бинчев е завършил ВИАС, специалност архитектура. Преди 10 ноември е ръководел клуба за художници студенти към Студентския дом на културата в София. Негови живописни платна и графики са притежание на много галерии "по света и у нас". В средата на 80-те Бинчев става инициатор на първите "пленери" (експозиции под открито небе) в Градската градина и градинката пред "Кристал". Заплашван е с физическа разправа от ДС офицери. Тогавашното ръководство на СБХ пише гневно писмо до ЦК на БКП, ЦК на ДКМС, БНР, БНТ и Комитета за култура, в което го заклеймява като "вражески елемент" и "отявлен противник на социалистическия реализъм". Въпреки това той не се смята за дисидент, а за "свободен артист". След "нежната революция" художникът намери и друго поприще за изява - медийното. Бе програмен директор на телевизия "Ден", както и автор и продуцент на "Голите новини" по МСАТ.

- Г-н Бинчев, няколко пъти се изказвате остро срещу Светлин Русев, защо?

- Този човек осъществяваше терора, или да кажем казваше на партията как да се рисува по петилетки. Бяха го издигнали за кандидат-член на ЦК на БКП и всички титли има - герой на социалистическия труд, какво ли не, само майстор на спорта не е бил. Той беше шеф и на галериите в България. Той решаваше дали да си жив, или да си мъртъв. Картините, които има сега, са на стойност 80 милиона лева и няма нито един документ за собственост, всичко е откраднал. Когато ти приема картина за някоя галерия, казва: "Ще я купя тази за еди-коя си галерия, а други две ще ми даваш". Сега ги намират дъщерите му и казват, че са техни, подарени били. Ама как така? Ти си ги откраднал, нямаш никакъв документ за тези картини, съответно даваш ги и после не ги връщаш. Имам лични приятели, с които е постъпил по този начин.

- Защо не си ги поискаха по-рано тези картини, а говорите чак сега?

- Как ще искаш от такава партийна фигура! Хайде на мен ми дреме на шапката, но имаше художници, които се самоубиха. Ето, един Маргарит Цанев се самоуби. Скочи от покрива на Художествената академия. Всеки, който не рисуваше първа доменна пещ, Тодор Живков, Ленин, Георги Димитров, беше враг на народа. Всеки, който не снасяше картини на шефовете на СБХ, също беше враг. Трябва да им даваш, защото иначе си мъртъв! Срещу Иван Яхнаджиев също имаше писма... Целите на партията по петилетки Светлин Русев ги пренасяше в изкуството. Водят ги в "Кремиковци" и рисуват героя на соцтруда - пещи, работи. Казано е как да се рисува жената - с големи стъпала, дълга рокля, с малки гърди, големи ръце, с червени бузи. Което означава, че е трудеща се жена. Те са като някакви телета, като тюлени. Работникът трябва да е с възлести ръце, с големи скули, кафява боя да се използва и къса коса. Ако се покаже гърда на жена, то трябва да непременно да бозае детето на браздата и тя да е в селски одежди. И Майстора, и Венев, и Цанко Лавренов, и кой ли не все това са рисували - каручки, Стария Пловдив, гайтани, майтани и т.н. Какво изкуство е това? Това е мизерия на духа! Не може да имаш талант, ако партията ти заповядва как да рисуваш. Нашите художници не могат изобщо да се продадат на Запад. Кой ще вземе картина на подлога? Затова като отида и гледам Рембранд или Рубенс, стоя и времето не минава, и усещаш, че Господ му е държал ръката. А на нашите ръката я е държал партийният секретар.

- Защо тогава Ванга казва за него, че е свят човек.

- Бил при Ванга. За да отида при нея, партийният секретар ми я уреди тази работа. Ти, ако си свят човек, ще приемаш ли Тодор Живков и тези от ЦК на БКП, а хора месеци наред чакат с болести, изкривени разни. Всички комунисти без ред влизат, как свят човек, но имаше енергия силна. И ще дойдат руснаци престъпници там без ред и ще си свят човек. Ти ако си такъв, ще сложиш кръст на тези хора и въобще няма да се занимаваш с тях. Святият човек нищо земно няма, затова се нарича такъв. Животът му няма никаква стойност, защото не е честен, това е святият човек. Аз се прекланям пред Панайот Хитов, Васил Левски, Раковски по време на турското робство. Защо сега, след 44 година, няма такива хора? Къде отидоха Ботев, Левски? Защото комунистите ги избиха! Толкова е просто.

- Не харесвате комунистите?

- Да. Дядо ми изпрати майка ми и двамата й братя да учат. Тя стана учител, другите също имаха хубави професии. И като идват комунистите и взимат всичко, изпращат майка ми, учителката, да е тъкачка, вуйчо ми във видинско село при овце, а другият, най-умният, стана военен в Шумен. Смисълът на комунизма е да разкъса семейството, защото след това може лесно да те управлява. И ето ако не искаш да станеш такъв, умираш от глад. И това е с всички професии. Всичко свършва, и то за 100 - 200 години напред. Основната клетка на капитализма е семейството и семейното производство. 95% там е средна класа, а ние ще загинем, защото 95% тънат в мизерия. Ние, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела, Никарагуа сме едно семейство на мизерията. И няма спасение! Аз завършвам архитектура и ме изпращат в Полски Тръмбеш. Че аз съм откъснат от средата си, кой там кой ще попитам колко е напрежението в бетона или какъв строителен материал се използва... Скапаното ни образование обслужва само социалистическата система. Преди години това, което бяха заграбили комунистите, сега е вече тяхно, за тях е и с нотариални актове, завинаги. Ти нямаш минало, настояще, ще имаш бъдеще, как да стане това? Но защо народът иска да е така вечно?

- Вие самият виждали ли сте се със Светлин Русев?

- Разбира се, но той, като ме види, не слиза от колата, чака да отмина. Аз го ругаех винаги когато го видя. Този комунизъм той направи съюзи - такова е устройството му, като им дава апартаменти, подкрепя ги, прави ги богати и става структура. И ти облаги в тази пирамида имаш. Стройна система на корупцията от нулата до горе. Ти не можеш да съществуваш, ако не снасяш. Няма промяна. Дайте предприятие, което не е собственост на партията или на ДС. Подслушват те, следят те, да нямаш достойнство, да нямаш чест, за да те назначат на работа, ще чукат дъщеря ти или жена ти, това е социализмът. По този начин няма стойност твоят живот, няма смисъл.

Иван Тотев, внук на Светлин Русев:

Ясно е, че не всеки ще харесва дядо!

"Ясно е, че не всеки ще харесва дядо. Нашето семейство сме напълно наясно с това. Не искам да влизам в полемики или спорове, ако някой нещо е недоволен, има си варианти да се разберат хората. Аз не чета новини и така се чувствам по-добре." Така отговори на Валентин Бинчев внукът на Светлин Русев - Иван Тотев. Момчето не бе наясно и ще има ли чествания по повод годишнина от кончината на популярния си дядо.

Дизайнерът на най-бързия автомобил в света Александър Алексиев:
Създадох кола за 2 млн. евро

Дизайнерът на най-бързия автомобил в света Александър Алексиев: Създадох кола за 2 млн. евро

Развива 430 км/ч, ще се сглобят 106 бройки Кой е той? Александър Алексиев в само на 32 години, а вече е главен дизайнер в британския производител на суперавтомобили "Макларън". Той е част от екипа, създал последния модел на компанията "Спийдтейл", който е най-бързият автомобил в света. Алекс отговаря за екстериора на суперколите.

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, ще бъде екстрадирана в България на 30 май, предава БНТ. В началото на месеца от Испания беше върнат и съпругът й Ветко. В момента тя се намира в Испания. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева.

Стоянка Мутафова: Няма да предам Бойко!

Стоянка Мутафова: Няма да предам Бойко!

"Смятам, че всеки българин трябва да гласува, защото това е наш дълг. После поне да знаем кой е виновникът за несвършените неща, а не само да се оплакваме". Това сподели голямата българска актриса Стоянка Мутафова, която даде вота си за евроизборите вчера, отиде на крака и не се възползва от правото си да гласува вкъщи.

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

1400 поклонници тръгват пеша до Околчица

Повече от 1400 Ботеви поклонници тръгват днес пеша от Козлодуй до връх Околчица. Участниците в Националния туристически поход поемат дългия път в 18,30 ч. от Ботев парк в крайдунавския град. Походът им ще завърши на 2 юни на лобното място на Христо Ботев. В 19 ч. довечера започва възстановката на слизането на четата на козлодуйския бряг.

Мнения

  • 1. Oт димитров на 14.05.2019

    Не познавам лично нито един от участниците в спора. Г-н Бинчев е много закъснял с нападките. Доколкото си спомням Светлин Русев почина съвсем наскоро. Значи г-н Бинчев е имал на разположение минимум 20 години "демокрация", за да си търси правата и да изобличава който си иска. Може казанато за Светлин Русев и да е вярно, но всичко това е закъсняло. Не е морално да нападаш починал човек, който няма как да се защити. Хейтърстовото е съвременния, модерен, начин да станеш известен - това интервю ми прилича точно на това. Една мишка която се е крила, чака котарака да умре за да излезе да яде сиренце. Ами нали е демокрация, Светлин Русев и комунизма ги няма - рисувайте велики таланти и правете изложби вместо да плюете под краката си за да се издигате. Кой сега ви пречи?

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Годеницата на Бътън се съблече

Годеницата на Бътън се съблече

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Ути пазарува, коляното го върти

Ути пазарува, коляното го върти

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

"Откраднат живот" с осми сезон

"Откраднат живот" с осми сезон

Луиза Григорова с дете от Наум Шопов-младши Сурогатната майка на Деси Бакърджиева ще я трови Юли започват снимките на осмия сезон на най-популярния лекарски сериал "Откраднат живот", научи "България Днес". В сценария, подготвен от Христина Апостолова, Луиза Григорова в екранния образ на Вяра се връща с детето си от Борис (Наум Шопов-младши),

Незабравимите роли на Ален Делон (Галерия)

Незабравимите роли на Ален Делон (Галерия)

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со (предградие на Париж), Франция. Започва да се снима в киното през 1957 г. като изиграва ролята на Жо във филма Quand la femme s’en mele. Към началото на 2010 г се е снимал общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23. Носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля

Четвърто дете за Буфон

Четвърто дете за Буфон

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

Крагл взе сексбомба

Крагл взе сексбомба

Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

Най-коментирани

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Предсказал пожара в „Нотр Дам“, смъртта на принцесата и Чернобил Очаквайте наводнения между 12 и 15 юни в Несебър и Добрич, предсказва Жуселино Нобрега да Лус Бразилецът Жуселино Нобрега да Лус е човекът, чиито писма променят съдби. Той е един от изключително точните ясновидци. Жуселино предупреждава за опасности, които се случват.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Евгени Димитров:
"Ку-ку бенд" не се разпада

Евгени Димитров: "Ку-ку бенд" не се разпада

Продължаваме да правим музика, обясни Маестрото "Ку-ку бенд" ще продължи да съществува." Това обяви един от най-важните членове на групата Евгени Димитров. Маестрото е категоричен, че Слави и компания няма да спират да правят музика. След като стана ясно, че шоуто на Дългия няма да продължи по Би Ти Ви, се появиха спекулации,

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева получава 1,2% подкрепа на изборите за Европейски парламент по предварителни данни. Осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева проведе своята кампания от своя хол, защото е под домашен арест. „За мен резултатът е доста добър при положение, че водех кампанията от вкъщи.

Кифла за 50 лева

Кифла за 50 лева

Нова онлайн мания за жадни за слава  Плащаш и ти карат луксозна кола с подаръци за тузарски снимки  Плащаш 50 лева и ставаш кифла! Това е най-новата услуга, която се предлага в интернет за жадни за слава млади момичета. Офертата носи името "Подарък под наем" и гарантира бърза популярност в социалните мрежи.

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Чорбаджийски: Продължаваме да мечтаем

Защитникът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски таи надежди за шампионска титла. В последно време бранителят си върна титулярното място, което бе загубил, докато треньор на отбора бе Любослав Пенев. Чорбаджийски съжалява най-вече за двете загуби през сезона с по 0:1 от "Левски", които дойдоха след автоголове на "червените".

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА вади пачки за "моряците"

ЦСКА мечтае за чудо и се моли на "Черно море" в последния кръг на Първа лига! След победата с 2:0 над "Левски" тимът от Борисовата градина остана само на една точка зад "Лудогорец" преди финалните мачове. Шампионите посрещат "моряците" от Варна и само победа ще им гарантира осма поредна титла, докато ЦСКА играе с "Ботев" в София.

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Певицата изригна: Юда, нали знаеш къде си те слагам! Яката дупара на българската рап сцена Гери-Никол отново се забърка в грандиозен скандал. Новото парче на певицата, озаглавено "Шефе, шефе", й донесе редица нападки. Пръв изригна рапърът и победител във „ВИП брадър“ Йонислав Йотов-Тото. Той я определи като китайска имитация на суперизвестната

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Секси футболистка бойкотира Тръмп

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Екстрадират Маринела Арабаджиева в България на 30 май

Съпругата на Ветко Арабаджиев – Маринела, ще бъде екстрадирана в България на 30 май, предава БНТ. В началото на месеца от Испания беше върнат и съпругът й Ветко. В момента тя се намира в Испания. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева.

Линекер с готвачка

Линекер с готвачка

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

При 74.92% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 439 909 гласа

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент по данни към 08.45 ч. при обработени 74.92 на сто СИК протоколи в РИК. Данните са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия /ЦИК/. ГЕРБ печелят с 30.62 процента и получават 439 909 действителни гласа. На второ място е БСП за България с 24.59 процента и 353 269 гласа.

Тамара сърдита на майка си

Тамара сърдита на майка си

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.

Бекъм пак се кара с гаджето

Бекъм пак се кара с гаджето

Синът на Дейвид и Виктория Бекъм - Бруклин, си спретна пореден публичен скандал с гаджето. Той и моделката Хана Крос се изпокараха в Кан, докато бяха на филмовия фестивал. "Те си крещяха и плачеха", разкри очевидец. След това Хана избутала Бруклин. Бодигардовете притичали и разделили двамата. Дейвид и Виктория били информирани за случилото се.

Давид Силва поема към Катар

Давид Силва поема към Катар

Полузащитникът на "Манчестър Сити" Давид Силва има "златно" предложение от Катар. Испанецът е офертиран за двугодишен контракт със заплата в размер от 6 млн. паунда. Все още не става ясно от кой клуб е офертата. Договорът на 33-годишния Силва на "Етихад" изтича в края на следващия сезон и не е изключено той да бъде продаден още това лято.

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

И Лили Иванова се снима в избирателната секция

Примата на българската популярна музика Лили Иванова се снима днес в избирателната секция, в която гласува в столичната община "Оборище", където живее. Появата й предизвика истинско оживление сред присъстващиге, които пожелаха да се снимат със звездата. По-късно тя качи фотографиите си в личния си профил във Фейсбук.

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

"Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване: "Демократична България" виси

При 100 процента от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" "Демократична България" е на ръба за влизане в Европарламента с резултат 5,7 процента от гласовете. Според новите данни ГЕРБ взима 31,6 на сто, БСП - 24,2%, ДПС - 15,8% и ВМРО - 7,1%. При това положение мандатите се разпределят така: 7 за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС и 2 за ВМРО.

"Тренд" при 85% паралелно преброяване: ГЕРБ - 28,1%, БСП - 24 %

"Тренд" при 85% паралелно преброяване: ГЕРБ - 28,1%, БСП - 24 %

При 85% паралелно преброени протоколи от избирателните секции изследователски център "Тренд" дава следната прогноза: ГЕРБ - 28,7% БСП - 24% ДПС - 17,4 % ВМРО - 8,1 % Демократична България - 6,1% Воля - 3,6% Атака - 1% Патриоти за Валери Симеонов - 1% "Възраждане" - 1,1% Коалиция за България - 0,8% Десислава Иванчева - 1,7% Други - 6,