Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7451324 www.bgdnes.bg

Пускат филм за досиетата на ДС

Документален филм за трудния път през който минава България, за да бъдат отворени досиетата на комунистическата Държавна сигурност, ще бъде представен на 14 май от 18,30 ч. в столичното кино "Одеон".

"За изминалата 30 години от края на тоталитарната система това се оказва единственият декомунизационен процес, по който обществото ни постигна успех", се казва в съобщение на Комисията по досиетата.

Реклама

В документалния филм с множество интервюта е проследено извършеното от независимия държавен орган в различни аспекти от неговата дейност за 12-те години откакто той функционера.

От установяването и обявяването на сътрудниците на ръководни постове в държавата и обществото, през изграждането на Централизиран архив за документите на тоталитарните служби.

В лентата е разказано и за активната изследователска работа и обслужването на гражданите, интересуващите се от архивите на ДС.

Във филма "Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност" са разказани и проблемите, с които институцията се сблъсква. Както и и обществената подкрепа, с чиято помощ ги решава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама