Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7452281 www.bgdnes.bg

Ван Перси се сбогува: Не искам да съм треньор

Магията вече изчезна, целта беше да сложа край с чест, каза Робин

С прошарена коса и 3 месеца преди да навърши 36 години, холандската легенда Робин ван Перси се сбогува с футбола. Той слезе от голямата сцена. Ветеранът изигра последния си мач в професионалния футбол през изминалия уикенд. След 18-годишна кариера бившият нападател на "Арсенал", "Манчестър Юнайтед" и "Фенербахче" окачи бутонките.

Ван Перси игра за последно в родния си клуб "Фейенорд". В неделя той се сбогува пред феновете със загуба с 0:2 от "Адо Ден Хааг". На "Де Кайп" Ван Перси получи нужното уважение, след като бе изпратен с букети цветя и специален транспарант на една от трибуните на стадиона.

Реклама

"Целта беше да сложа край с чест, защото футболът е моята страст. Радвам се, че вече направих този избор, защото трябваше цяла година да се подготвя психически за отказването", каза 35-годишният футболист. Сега той иска да прави нещо, което да е свързано с играта, но не и да е треньор.

"Да станеш треньор означава стрес. Особено ако правиш нещата така, както Пеп Гуардиола. Ще бъдеш зает с футбол денонощно. Вижте как Марко ван Бастен е третиран като треньор. Магията изчезна", допълни легендарният нападател.

Робин ван Перси се ражда през 1983 г. Името на детето било избрано неслучайно: малко преди раждането му неговият баща, художник по образование, нарисувал илюстрациите по книга за Робин Худ, именно затова детето станало Робин ван Перси.

Голмайстор №1 на Холандия

В цялата си кариера Ван Перси е вкарал 250 гола. Той е най-големият голмайстор на националния отбор на Холандия - с 50 гола в 102 мача. Дебютът си за тима на "лалетата" прави през 2001 година.

С националната селекция нападателят стига до финала на световното първенство през 2010 г., но губи от Испания с 0:1.

На световното през 2014 в Бразилия става първият играч от 1966 г. насам, който вкарва с ляв, с десен крак, с глава, от дузпа и от фаул.

Реклама

С "Юнайтед" покорява Висшата лига

Легендарният Робин ван Перси има общо 6 спечелени трофея в славната си кариера. Може би най-престижният от тях е титлата във Висшата лига с "Манчестър Юнайтед" през 2013 г.. С екипа на "Арсенал" той печели ФА Къп през 2005 г.. Още през 2002 година вдига Купата на УЕФА с "Фейенорд".

Той също така игра в Турция, преди да се върне в първия си професионален клуб. С "Фенербахче" обаче остана без трофей.

Приема исляма заради жена

За да се ожени за съпругата си Бухра, Робин ван Перси приема исляма. Той често говори за вярата си в Бог. Жена му е мароканка.

Щастливият брак на Робин и Бухра дава двоен плод. Те са горди родители на две деца - Дина и Шакийл. Необичайното име на момчето е избрано неслучайно. Докато гледал мач с участието на великия баскетболист Шакийл О'Нийл, на Ван Перси му хрумва да даде това име на сина си.

Реклама
Реклама
Реклама