Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7453486 www.bgdnes.bg

Блясък на червения килим в Кан, вижте звездите на кинофестивала (Галерия)

Започна кинофестивалът в Кан. По червения килим вече минаха някои от най-популярните актьори, модели, режисьори и т.н. Феновете им отново се впечатлиха от красивите тоалети на звездите.

Алехандро Гонсалес Иняриту, председател на журито за основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, защити "съвместното преживяване" в кината във време, в което поточните услуги като Нетфликс се превръщат в големи продуцентски къщи, предаде Ройтерс.

Реклама

Макар и в селекцията на кинофестивала в Кан да няма продуцирани от Нетфликс филми, Иняриту наблегна колко различно е преживяването в киносалоните, предава БТА.

"Аз наистина вярвам, че филмите не се изчерпват с гледането. Киното е създадено, за да бъде преживявано, преживявано заедно с други зрители" - каза Иняриту на пресконференцията на журито преди официалното откриване на кинофестивала в Кан.

Режисьорът на "Бърдмен" допълни, че няма нищо против хората да гледат филми на телефон, както и че услуги като Нетфликс са помогнали много независими продукции да достигнат до пазари като Мексико.

Филмът "Рома", който донесе на мексиканеца Алфонсо Куарон "Оскар" за най-добър режисьор, е заснет за Нетфликс.

"Страхотно е, че съществуват за телевизията, но защо хората да нямат избор да ги гледат в киносалон" - каза Иняриту.

Филмите на Нетфликс не се представят в Кан заради изискването три години след конкурса да не бъдат стриймвани.

Реклама

Иняриту каза, че журито иска да открие филмите, които въздействат най-много "емоционално, интелектуално", които смущават или провокират.

В основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан са големи имена като Куентин Тарантино и неизвестни на общата публика, като младия французин Ладж Ли.

В журито, присъждащо наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, освен Алехандро Иняриту са актрисата Ел Фанинг (САЩ), режисьорите Йоргос Лантимос (Гърция) Павел Павликовски (Полша), Аличе Рорвахер (Италия), Кели Райхарт (САЩ), Робен Кампийо (Франция), авторът на комикси и филмов режисьор Енки Билал (Франция) и актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе (Буркина Фасо).

Церемонията по откриване на 72-ия кинофестивал в Кан ще води актьорът Едуар Баер. Честа да обявят началото на фестивала се падна на френската актриса Шарлот Генсбур и испанския актьор Хавиер Бардем.

На церемонията ще бъде почетена режисьорката Аниес Варда, която почина в края на март. Нейна снимка от работата по първия й пълнометражен филм е избрана за афиш на фестивала. Децата й Матийо Деми и Розали Варда ще изкачат стъпалата на фестивалния дворец заедно с министъра на културата Франк Ристер.

След церемонията ще бъде прожектиран филмът "Мъртвите не умират" на американския режисьор Джим Джармуш. В главните роли са Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър.

Реклама
Реклама
Реклама