Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7454192 www.bgdnes.bg

Йоана Буковска - КОТКА върху горещ ламаринен покрив

Премиера в Нов театър-НДК

И тя като героинята си се бори на живот и смърт за любов

"Котка върху горещ ламаринен покрив" по едноименната пиеса от американския драматург Тенеси Уилямс е най-новият спектакъл на Нов театър-НДК. Премиерата е на 16 май 2019 г.

Спектакълът е създаден съвместно с Ямболския театър "Невена Коканова". Постановката е дело на режисьора Бойко Илиев, който сподели, че интерпретацията на пиесата е концентрирана около битката на главната героиня Меги (Маргарет), която се бори на живот и смърт за любов. "И аз съм като моята героиня", сподели Йоана Буковска-Давидова, която ще влезе в ролята на "котката", мечтано превъплъщение за всяка актриса. "А Тенеси Уилямс е училище по театър, учебник по драматургия и емоционална зрялост. Това е школа, която след като преминеш като актьор, излизаш променен и като човек. Меги е от онези образи, които като ти се случат, се чувстваш по-богат", обясни още Йоана, която допълни и че споделя философията на своята героиня Меги. "И аз смятам, че животът е прекрасен, дори когато всички илюзии изчезнат и си в дупка, дори тогава той продължава и нямаш право да си недоволен".

Реклама

В постановката Йоана Буковска-Давидова си партнира с Янина Кашева, Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова и Анатолий Ставрев. Въздействието на спектакъла е подсилено с умело разработените от Жанета Иванова - сценография и костюми. Всички те заедно пресъздават изострените до крайност, но прикрити с лицемерие и лъжи отношения в семейството на най-богатия плантатор на Юга. Дали богатството и алчността са в основата на тази разруха, или липсата на искреност, внимание и любов, ще стане ясно, когато всички се съберат на неговия последен рожден ден.

Пиесата на Тенеси Уилямс има три екранни версии, награда "Пулицър" за драматургия и множество респектиращи рецензии на критиката, в продължение на седем десетилетия печели признание от публиката на всички сцени по света, включително и в България.

30 г. сцена "Диалог"

На 29 май със спектакъла "Антихрист" ще бъдат чествани 30 години от създаването на първия частен театър - "Диалог". Неговият основател Бойко Илиев сподели значими моменти и трудности, свързани с развитието и трансформациите на частния театър. Той отбеляза също, че Нов театър - НДК е идейно продължение на неговите търсения през годините.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама