Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7454701 www.bgdnes.bg

Мъже с обръч и бухалки

Афроамериканец с впито трико смело е направил падьом. Капките пот се стичат от напрегнатото лице, но неговата дясна ръка стабилно държи лентата. Няколко секунди по-рано уредът грациозно е рисувал във въздуха сложни елементи.

Французинът Петерсон е един от дузината участници в състезание по мъжка художествена гимнастика. Той обира аплодисментите на малкото публика, която се е събрала около игралната площ. Неговото съчетание получава задължителните оценки за артистичност, изпълнение, майсторство с уреда и игра с тяло.

Реклама

Петерсон тренирал от няколко години. Мечтае някой ден неговият любим спорт да стане част от олимпийската програма. Усилията му са подкрепени от още няколко хиляди съмишленици от цял свят. Отскоро битката за изравняване на половете беше подета и от френска неправителствена организация.

"Асоциацията за защита на равенството мъже-жени в художествената гимнастика" беше създадена през 2018 г. Основната цел е за игрите в Париж през 2024 г. спортът да бъде включен в олимпийската програма. Много бързо инициативата беше подкрепена от община Ил дьо Франс, която обхваща френската столица, и Държавния секретариат за полово равенство и борба срещу дискриминацията.

"Искаме да осигурим достъп на момчета на всички състезателни нива - национални и международни Ц това са целите на асоциацията. Ще водим битка срещу дискриминационното отношение в спорта. Ще убедим институциите, медиите и публиката колко е важно да бъде изградено равенство сред мъжете и жените. Върховната цел е да бъдат открити дисциплини за мъже на олимпийските игри и в частност тези в Париж."

Мъжкото направление официално е признато от художествената гимнастика. Въпреки това неговите представители нямат право да участват в големи състезания като световни и европейски първенства.

20-годишният Петерсон Сеус се занимава още от ученик с художествена гимнастика. В началото е събирал пари за участия в турнири чрез кампании в интернет. В момента той е една от големите звезди сред мъжките грации.

"Нека да има равенство на половете - коментира за "България Днес" най-големият фен на мъжката художествена гимнастика у нас Захари Иванов - Захо. - В България вероятно гимнастиците ще бъдат освирквани. В други държави като Гърция и Испания това се харесва. Не разрешават мъжката гимнастика заради проникването на феминистки в олимпийския комитет. Вкараха женските бокс и борба в програмата, защото искат да докажат, че са по-силният пол."

Реклама

Нинджите са пионерите

Изследователите на художествената гимнастика са открили корените на мъжкото направление сред нинджите. Точно в Япония се заражда и най-силното движение за включване на силния пол в атрактивния спорт.

Забулените убийци са усъвършенствали своите умения с разнообразни упражнения. С тях калявали не само тялото, но и духа. Балансът на уредите, използването на точно очертано малко пространство и хармоничното движение са били в основата на тренировките. Точно тези три фактора са основните елементи за успешно съчетание в художествената гимнастика.

Кланът на японските нинджи - шиноби, до такава степен усъвършенствали изкуството, че дори уплашили императорското семейство. Резултатът бил поголовно избиване на черните бойци през XIX век.

Първото официално участие на мъже гимнастици е по време на Световната купа в Токио през 1985 г. Група момчета с тесни костюми се понасят на фона на ритмична музика. Местните фенове аплодират изпълнението, но отзвукът в Европа е повече от критичен.

Руснаците са "за"

Най-силната школа в художествената гимнастика - Русия, е категорично за включването на мъжете в спорта. Анализаторите смятат, че това ще бъде още една възможност за братушките да добавят олимпийски медали в своя актив.

"Абсолютно подкрепям мъжете да участват в спорта - коментира президентката на руската федерация и най-влиятелната жена в гимнастиката Ирина Винер. - Още повече че вече има жени в бокса, футбола и вдигането на тежести. Настоящото ръководство на Международната федерация не желае да приеме мъжете дори и като неолимпийски спорт. На момичетата им е скучно да играят гимнастика без мъже."

Художествената гимнастика е единственият летен олимпийски спорт, който не провежда официални международни състезания за мъже.

Реклама
Реклама
Реклама