Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7454859 www.bgdnes.bg

Учителят Георги Василев към ученика Балъков: Готов си за националния!

Учителят във футбола Георги Василев се е чул със своя ученик Красимир Балъков още преди Бала да бъде официално обявен за национален селекционер: Готов си!

Това са думите на Гочето към новия треньор на "трикольорите".

Именно на Бала сега България разчита за класиране на Евро 2020. Защото последното ни участие на голям форум е през далечната 2004 г. на европейското в Португалия.

Реклама

Случайно или не, тогава Балъков игра в част от квалификациите за турнира. Сега изглежда е призван да върне "лъвовете" в елита на Стария континент.

"Казах на Краси, че с натрупания опит е готов за това изпитание - сподели с "България Днес" Георги Василев. - Предстоят ни два трудни мача през юни срещу Чехия и Косово. Моето усещане е, че ще се представим добре. С футболистите, които Бала има на разположение, трябва да се работи много внимателно. Не сме световна сила и всеки един детайл в подготовката ще бъде от значение."

Красимир Балъков тръгва към големия футбол под ръководството именно на Георги Василев. Гочето в края на 80-те години го налага в състава на "Етър". Малко по-късно обещаващият халф поема към "Спортинг" (Лисабон) и върховете на футбола.

Затова и световните медии отбелязаха подобаващо назначението на Бала като национален селекционер. Няколко часа преди новината да бъде обявена официално, германските медии се добраха до официалното потвърждение. Това само доказва с какъв респект Бала се ползва в тази страна.

Впоследствие, след като БФС съобщи за назначението, не остана кътче в Европа, в което да не е отразено назначението на новия селекционер. От това се интересуваха дори и извън Стария континент. За Балъков се писа в Индонезия, Малайзия и други екзотични кътчета на Азия. Дори и във влюбената до полуда във футбола Южна Америка не останаха безразлични към случващото се в малка България.

Медийният резонанс беше огромен. За първи път от доста време насам родният футбол влезе в световните новинарски емисии и с нещо различно от скандали.

Дебютът на легендарния плеймейкър ще бъде на 7 юни с тежък мач срещу Чехия. После предстои и не по-малко сериозна битка с Косово.

Но България вярва на Бала и чака с оптимизъм мачовете за евро 2020!

Реклама
Реклама
Реклама