Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7455456 www.bgdnes.bg

Международен скандал за наследството на Дуло

Украинка твърди, че е потомка на древния български род

Мистериозни плочки на глаголица крият тайните на България

Претенции за наследствеността на рода Дуло е на път да докара международен скандал по оста България, Украйна, Русия и Италия. В дъното му са тайнствени сребърни плочки, върху които има текстове на глаголица. Те са криптирани и неразчетени до момента, но според една от версиите в тях се съдържат данни за България, включително и за бъдещето ни.

"Историята започна преди години, но в последно време се поразплете и установих, че нещата са скандални", обяснява пред "България Днес" проф. Дамян Попхристов, специалист по глаголицата и богомилското учение, отдал част от живота си и на изучаване на езотеричните школи.

Реклама

България няколко пъти е посетена от украинката Лейлия Пугачова. Тя участва в научни семинари на високо ниво, на които твърди, че е наследница на киевската княгиня Олга-Прекраса. Счита се, че тя е пряк наследник на рода Дуло. Както е известно, за негов праотец се счита Атила-Авитохол (образът му е обвит с мистика, а според Именника на българските ханове е живял 300 години), а Кубрат и Аспарух са продължители на кръвната линия. Според Пугачова доказателство, че е наследница на Олга-Прекраса, са сребърни плочи, които семейството й пази от векове. Писани са на глаголица и се предавали в рода им още от времето на княгиня Олга. Украинката дори разполага с ковчега на своята прабаба. Според български и руски автори Олга е внучка на княз Борис I. Голям брой хора у нас са ентусиазирани от връзката на Олга с Дуло, но предизвиква полемика в Русия и рускоговорещите части на Украйна, където коментарите са отрицателни. Причината е, че ако тезата се окаже достоверна, ще стане ясно, че Украйна е свързана много повече с България, отколкото с Русия.

Наследник на Олга е и княз Светослав I, чийто син Владимир започва процеса на християнизация в Русия. Първата жена на Владимир се нарича Анна и те имат двама синове - Борис и Глеб, и те са записани в руска летопис като "синовете на българката". Историята с покръстването на самия княз Владимир е следната: Той като верен син на баща си бил доста разюздан и в един момент получава някакъв сериозен проблем с очите, почти ослепява. Тогава неговата жена, принцеса Анна, от рода Цанблак в Търново му казва: „Трябва да отидеш в Крим, да намериш извора, който са намерили светите вече Кирил и Методий при тяхната Хазарска мисия, и това е лечебен извор, и на този извор отиди, измий си очите и ще прогледнеш, но трябва да отидеш с вяра.“ Владимир отива и наистина проглежда, след което приема християнската вяра.

"Първите съмнения дали всичко е достоверно се породиха у мен, когато Лейлия започна да ме разпитва за Борис I, за Владимир Расате, за Светослав I (киевският княз, който напада България). Но разпитваше за неща, които сякаш можеха да запълнят празнини в историята й", разказва проф. Попхристов. Тогава той поискал от украинката доказателства, че е наследница на Дуло. Тя обаче така и не му представила и дори се обидила, че има съмнения към нея. Според учения самото притежание на сребърните плочи не може да потвърди кръвната връзка с Дуло. Относно плочките, професорът счита, че не са фалшификат, но все пак анализ не им е правен. Още повече че дори той като специалист по глаголица не успял да разчете текстовете, за които смята, че носят наистина важни послания, защото са криптирани.

Проф. Дамян Попхристов наскоро е бил в Италия, където пъзелът станал още по-сложен. Българската изследователка, която от известно време живее на Ботуша, му споделила, че Лейлия Пугачова е много популярна в Украйна. Там давала много интервюта, но в нито едно от тях не твърди за българска връзка, въпреки че отново се представяла за наследничка на Олга-Прекраса. В Украйна дори има и втора дама, която също претендира, че е пряк наследник на княгинята.

Евангелието от Реймс е на глаголица

Докато проф. Дамян Попхристов е донякъде скептичен към претендентките за наследници на Дуло, той е категоричен в достоверността на друга история, която се върти около Олга-Прекраса.
Става дума за Йоаново евангелие, голяма част от което е писано на глаголица. То е получено от Олга от чичо й Боян Мага. Било пазено в рода на княгинята, докато нейната правнучка заминава за Франция, за да се омъжи за император Анри II. Тя носи книгата и кара бъдещия си съпруг да се закълне върху нея. Французите разгледали книгата. Била изключително богато илюстрирана, написана на някакъв странен език, който не могли да разчетат. От тогава тя се пази в катедралата в Реймс и е известна като Реймско евангелие. Векове по-късно става ясно, че голяма част от свещения текст е на глаголица.


     Тълкувания от санскритски

Историците, защитаващи иранската теория за произхода на българите, са категорични, че именно Авитохол (Атила) е родоначалникът на българите. Те тълкуват и името му според най-древния ирански език - санскритски.

Думата Ави се превежда, като дива овца - животно, близко до сърната. Коренът на Токо идва от син, потомък. Сред памирските народи думата за сърна е АФИ, а ТОХЪЛ отново е син, потомък. Така буквално името означава „син на сърна“, „потомък на сърна“. Както повечето неща в историята ни и това не е доказано със сигурност и историците все още спорят.
Синът на Авитохол се счита, че е вторият владетел от Именника на българските ханове. Ирник се идентифицира с най-малкия син на Атила - Ернах, поради сходството на имената Ирник Ернах и Атила (Авитохол). От друга страна, и поради това, че посочената в Именника година на идване на власт на Ирник съвпада с годината на смъртта на Атила.

Реклама
Реклама
Реклама