Международен скандал за наследството на Дуло

Приятел
Автор: БД Онлайн

Международен скандал за наследството на Дуло

Лейлия е много популярна в родината си

Украинка твърди, че е потомка на древния български род

Мистериозни плочки на глаголица крият тайните на България

Претенции за наследствеността на рода Дуло е на път да докара международен скандал по оста България, Украйна, Русия и Италия. В дъното му са тайнствени сребърни плочки, върху които има текстове на глаголица. Те са криптирани и неразчетени до момента, но според една от версиите в тях се съдържат данни за България, включително и за бъдещето ни.

"Историята започна преди години, но в последно време се поразплете и установих, че нещата са скандални", обяснява пред "България Днес" проф. Дамян Попхристов, специалист по глаголицата и богомилското учение, отдал част от живота си и на изучаване на езотеричните школи.

България няколко пъти е посетена от украинката Лейлия Пугачова. Тя участва в научни семинари на високо ниво, на които твърди, че е наследница на киевската княгиня Олга-Прекраса. Счита се, че тя е пряк наследник на рода Дуло. Както е известно, за негов праотец се счита Атила-Авитохол (образът му е обвит с мистика, а според Именника на българските ханове е живял 300 години), а Кубрат и Аспарух са продължители на кръвната линия. Според Пугачова доказателство, че е наследница на Олга-Прекраса, са сребърни плочи, които семейството й пази от векове. Писани са на глаголица и се предавали в рода им още от времето на княгиня Олга. Украинката дори разполага с ковчега на своята прабаба. Според български и руски автори Олга е внучка на княз Борис I. Голям брой хора у нас са ентусиазирани от връзката на Олга с Дуло, но предизвиква полемика в Русия и рускоговорещите части на Украйна, където коментарите са отрицателни. Причината е, че ако тезата се окаже достоверна, ще стане ясно, че Украйна е свързана много повече с България, отколкото с Русия.

Наследник на Олга е и княз Светослав I, чийто син Владимир започва процеса на християнизация в Русия. Първата жена на Владимир се нарича Анна и те имат двама синове - Борис и Глеб, и те са записани в руска летопис като "синовете на българката". Историята с покръстването на самия княз Владимир е следната: Той като верен син на баща си бил доста разюздан и в един момент получава някакъв сериозен проблем с очите, почти ослепява. Тогава неговата жена, принцеса Анна, от рода Цанблак в Търново му казва: „Трябва да отидеш в Крим, да намериш извора, който са намерили светите вече Кирил и Методий при тяхната Хазарска мисия, и това е лечебен извор, и на този извор отиди, измий си очите и ще прогледнеш, но трябва да отидеш с вяра.“ Владимир отива и наистина проглежда, след което приема християнската вяра.

"Първите съмнения дали всичко е достоверно се породиха у мен, когато Лейлия започна да ме разпитва за Борис I, за Владимир Расате, за Светослав I (киевският княз, който напада България). Но разпитваше за неща, които сякаш можеха да запълнят празнини в историята й", разказва проф. Попхристов. Тогава той поискал от украинката доказателства, че е наследница на Дуло. Тя обаче така и не му представила и дори се обидила, че има съмнения към нея. Според учения самото притежание на сребърните плочи не може да потвърди кръвната връзка с Дуло. Относно плочките, професорът счита, че не са фалшификат, но все пак анализ не им е правен. Още повече че дори той като специалист по глаголица не успял да разчете текстовете, за които смята, че носят наистина важни послания, защото са криптирани.

Проф. Дамян Попхристов наскоро е бил в Италия, където пъзелът станал още по-сложен. Българската изследователка, която от известно време живее на Ботуша, му споделила, че Лейлия Пугачова е много популярна в Украйна. Там давала много интервюта, но в нито едно от тях не твърди за българска връзка, въпреки че отново се представяла за наследничка на Олга-Прекраса. В Украйна дори има и втора дама, която също претендира, че е пряк наследник на княгинята.

Евангелието от Реймс е на глаголица

Докато проф. Дамян Попхристов е донякъде скептичен към претендентките за наследници на Дуло, той е категоричен в достоверността на друга история, която се върти около Олга-Прекраса.
Става дума за Йоаново евангелие, голяма част от което е писано на глаголица. То е получено от Олга от чичо й Боян Мага. Било пазено в рода на княгинята, докато нейната правнучка заминава за Франция, за да се омъжи за император Анри II. Тя носи книгата и кара бъдещия си съпруг да се закълне върху нея. Французите разгледали книгата. Била изключително богато илюстрирана, написана на някакъв странен език, който не могли да разчетат. От тогава тя се пази в катедралата в Реймс и е известна като Реймско евангелие. Векове по-късно става ясно, че голяма част от свещения текст е на глаголица.


     Тълкувания от санскритски

Историците, защитаващи иранската теория за произхода на българите, са категорични, че именно Авитохол (Атила) е родоначалникът на българите. Те тълкуват и името му според най-древния ирански език - санскритски.

Думата Ави се превежда, като дива овца - животно, близко до сърната. Коренът на Токо идва от син, потомък. Сред памирските народи думата за сърна е АФИ, а ТОХЪЛ отново е син, потомък. Така буквално името означава „син на сърна“, „потомък на сърна“. Както повечето неща в историята ни и това не е доказано със сигурност и историците все още спорят.
Синът на Авитохол се счита, че е вторият владетел от Именника на българските ханове. Ирник се идентифицира с най-малкия син на Атила - Ернах, поради сходството на имената Ирник Ернах и Атила (Авитохол). От друга страна, и поради това, че посочената в Именника година на идване на власт на Ирник съвпада с годината на смъртта на Атила.

Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

Експлозия избухна на улица във френския град Лион, има най-малко осем ранени. Все още причината за експлозията е неизвестна. Според белгийската телевизия Ер Те Ел взривът е избухнал на пешеходна улица в централната част на френския град днес следобед. Улица "Виктор Юго" е била евакуирана и блокирана от силите на реда.

Елен Колева призна, че е сама

Елен Колева призна, че е сама

Актрисата Елен Колева призна с половин уста, че е сама и е скъсала с любимия си Андреас. Тя обясни, че ключът за щастието е само в нейните ръце. Звездата от "Шивачки" упорито отказваше да говори за личния си живот по време на телевизионно интервю и дори поиска рекламите да стартират по-рано, за да не коментира темата.

Абсолвентите от НАТФИЗ на сцената на Народния

Абсолвентите от НАТФИЗ на сцената на Народния

На вчерашния ден се дипломираха студентите от НАТФИЗ "Кр. Сарафов", випуск 2019 г. По този повод шефът на Народния театър Мариус Донкин покани представлението "Хора с куфари" от Ханох Левин да се играе на сцената на първата ни трупа от класа на проф. Атанас Атанасов. Това ще се случи на 27

Нов дюнер със старо месо не се прави!

Нов дюнер със старо месо не се прави!

"Аладин" от Гай Ричи, въпросът е "Защо?!"  Арабската нощ след арабския ден, най-често горещ, почти като в пещ, а нощта е мехлем. Арабската нощ с арабския дух, за миг да сгрешиш и сън ще заспиш, под дюните тук. За миг да сгрешиш на касите и сън ще заспиш в киносалона, след като припаднеш от глупостта на новия "Аладин", дело на Гай Ричи.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

Годеницата на Бътън се съблече

Годеницата на Бътън се съблече

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

9 години затвор за Виктор Джуката

9 години затвор за Виктор Джуката

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Ути пазарува, коляното го върти

Ути пазарува, коляното го върти

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Четвърто дете за Буфон

Четвърто дете за Буфон

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

Крагл взе сексбомба

Крагл взе сексбомба

Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

Незабравимите роли на Ален Делон (Галерия)

Незабравимите роли на Ален Делон (Галерия)

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со (предградие на Париж), Франция. Започва да се снима в киното през 1957 г. като изиграва ролята на Жо във филма Quand la femme s’en mele. Към началото на 2010 г се е снимал общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23. Носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля

Най-коментирани

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Пророкът на лейди Даяна идва у нас

Предсказал пожара в „Нотр Дам“, смъртта на принцесата и Чернобил Очаквайте наводнения между 12 и 15 юни в Несебър и Добрич, предсказва Жуселино Нобрега да Лус Бразилецът Жуселино Нобрега да Лус е човекът, чиито писма променят съдби. Той е един от изключително точните ясновидци. Жуселино предупреждава за опасности, които се случват.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Звезда от "Господин Х и морето" двойник на Моци

Звезда от "Господин Х и морето" двойник на Моци

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Певицата изригна: Юда, нали знаеш къде си те слагам! Яката дупара на българската рап сцена Гери-Никол отново се забърка в грандиозен скандал. Новото парче на певицата, озаглавено "Шефе, шефе", й донесе редица нападки. Пръв изригна рапърът и победител във „ВИП брадър“ Йонислав Йотов-Тото. Той я определи като китайска имитация на суперизвестната

Жена прегази по погрешка съпруга си с новия му джип

Жена прегази по погрешка съпруга си с новия му джип

Нелеп инцидент се е разиграл малко след 9 часа днес във Враца, съобщава BulNews. Джип е премазал адвоката, който спечели 1 млн. лева от футболни залагания. Пострадалият е адвокат Вили Златунов, който изкарал новия си джип „Ягуар“ в междублоково пространство в района на стадиона във Враца и накарал жена си да му помогне да види дали стоповете на

Кристин с големите бомби има два чифта джуки

Кристин с големите бомби има два чифта джуки

Колко чифта устни има Кристин Каменова? Не може да се даде лесен отговор на този важен въпрос, но все пак - два. Един чифт на лицето и един... на рамото. Новата снимка на моделката с гигантските силиконови бомби го показва. Седнала в сексуална поза с вирнато дупе назад, Кристин гледа през рамо. Татуировка на рамото й (една от многото,

Фризьор спасява Мегз

Фризьор спасява Мегз

До нуждите на топфризьора опря Мегз. Дизайнерката води риалити шоу в интернет, но за момента не се справя според очакванията. Затова от медията й слагат ководещ, а именно коафьора Венелин Кондаков. "Много съм притеснена, затова вадя тежката артилерия. Оттук нататък мой постоянен съветник ще бъде едно от най-влиятелните лица в инстаграм в

Духовникова и Вергов очиларки

Духовникова и Вергов очиларки

Като слезли от реклама на слънчеви очила са Теодора Духовникова и Юли Вергов! Но не би, това е снимка, дело на Владо Пенев и новия му обектив, който звездата от "Бащата" наскоро си е купил. Пенев не спира да снима колегите си от "Откраднат живот" и "Дяволското гърло", кара ги да позират със слънчеви очила, но ето го крайния резултат - струва си!

Мартина се обясни в любов на Митко

Мартина се обясни в любов на Митко

Публично обяснение в любов получи българският вратар Димитър Евтимов. Той бе засипан с мили думи от половинката си Мартина. Двамата от няколко дни са на секстуризъм на остров Боракай във Филипините. Влюбените се отдават на забавления като гмуркане с акваланг и каране на сърф. "Какво място! Каква незабравима почивка!

Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

Експлозия избухна на улица във френския град Лион, има най-малко осем ранени. Все още причината за експлозията е неизвестна. Според белгийската телевизия Ер Те Ел взривът е избухнал на пешеходна улица в централната част на френския град днес следобед. Улица "Виктор Юго" е била евакуирана и блокирана от силите на реда.

Трети рестарт на делото срещу балдъзата на Брендо

Трети рестарт на делото срещу балдъзата на Брендо

За трети път ще започне отначало делото срещу балдъзата на Евелин Банев-Брендо - Десислава Дишлиева! Още преди да е започнал, съдебен заседател напусна вчера процеса с мотива, че няма да е безпристрастен, научи "България Днес". Разкаралият се член на съдебният състав е Драгомир Бучев. Той сам пусна молба за отвод, а Темида му я прие.

Малко известни факти и версии за създаването на "Върви, народе възродени"

Малко известни факти и версии за създаването на "Върви, народе възродени"

Малко известни факти и версии за създаването на химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" е разкрил в книга ловешкият учител Христо Борисов. Той е бил преподавател по история в училището в кв. "Вароша" в Ловеч, където на 9 май 1901 г. в час по музика учителят Панайот Пипков написва на черната дъска музиката на химна по

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Ути пазарува, коляното го върти

Ути пазарува, коляното го върти

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Четвърто дете за Буфон

Четвърто дете за Буфон

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената разглобена ловна пушка край Костенец не е на заподозрения за две убийства Стоян Зайков-Чане, а на местен бракониер, научи TrafficNews. Тя беше открита в метална кутия в гората, близо до града. Гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, отговаря по вид на оръжието, с което е застрелян Валентин Петров, съсед и братовчед на Чане.

Женските героини в "Игра на тронове"
били засенчени от мъжките

Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

Артистични пейки в центъра на Бургас

Артистични пейки в центъра на Бургас

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,