Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7456439 www.bgdnes.bg

Царицата на шоколада Гергана Димитрова

Дамата притежава повече от 25 000 опаковки от сладките изделия

Гергана Димитрова от София е кралицата на шоколада.

Архитектката е най-големият колекционер на опаковки от любимите ни сладки изделия. Родената в столицата жена има повече от 25 000 бройки. В богатата й колекция има опаковки от цял свят.

"Няма европейски страна, от която да нямам - обясни пред "България Днес" Гергана. - Наскоро получих и първата си опаковка от Китай. Имам от цял свят - Индонезия, Нова Зеландия, Перу. Последната ми е от Монголия".

Реклама

Гергана започва да събира обвивките на шоколади преди повече от 30 години. Заедно със сестра си успяват да набавят няколко чужди опаковки. "Кака ми работеше в чужбина в края на режима у нас - спомня си Гергана. - Веднъж донесе един шоколад. Рисунката на него беше на Снежанка и седемте джуджета. Влюбих се в изображението. Оттогава започнах да събирам опаковките".

Димитрова отделя специален кът в дома си, където съхранява шоколадовите обвивки. Те са изложени в таванско помещение. Подредени са по марки и страни.

Шоколадите на колекционерката са всякакви размери - от 1 хапка, до огромен "Тоблерон", тежащ 4,5 килограма.

"Имам много юбилейни опаковки. От конгреси на БКП. Фирмени шоколади - за банки, за фирма за бормашини. Все лимитирани серии, които не се продават. Набавям си ги от приятели. Те ми ги пазят и ми ги дават", обяснява Димитрова.

Сред най-впечатляващите опаковки в колекцията на Гергана са шоколад във формата на президента на САЩ Доналд Тръмп, както и такива с автографи на певицата Лейди Гага и "Спайс гърлс".

Реклама

"Разменям с колекционери от цял свят. Моята колекция е нищо в сравнение с други хора от САЩ и Европа", признава Гергана.

Най-старата опаковка на Димитрова датира още преди Втората световна война. На шоколада пише още по стария правописен речник, където повечето думи завършат на буквата "ъ".

"Намерен е в мазе. Човекът разчиствал и го открил. Приятел ми е и ми го подари - разкрива Гергана. - Имам и шоколади от 1958 година. Сред тях се отличава марката "Цирк". Фабриката е била някъде около площад "Журналист" в София", добавя още специалистката по ландшафт.

В колекцията на Гергана могат да бъдат открити и шоколади за вегани. Също и направени от мурсалски чай.

Димитрова е горда майка на четири деца. Малчуганите са запознати с хобито на майка си. "Щом им подарят шоколад, винаги ми връчват опаковката - признава колекционерката. - Рядко си позволявам сладко. Повече съм по събирането", казва с усмивка на устата Гери.

А кой е най-вкусният шоколад? Според Димитрова белгийският и швейцарският са на едно ниво на вкус. Но в опаковките според нея номер 1 е Русия.

"Във всяка област имат различни дизайни. Опаковките са рисувани от художници. Повече са с пейзажи", завърши Димитрова.

Реклама
Реклама
Реклама