Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7456720 www.bgdnes.bg

Пъстърва не се изтърва

Най-добрите майстори в спининговия риболов кръстосаха въдици

Хищни пъстърви ловят яко тези дни по река Въча. Тези риби са разрешени за хващане през почивните дни и на празници. Мнозина предпочитат да заложат на спинингов риболов за пъстърва през май, когато по-голяма част от останалите видове риба са забранени.

Река Въча отдавна се слави с добрата си популация от пъстърви. Отделно поречието често се зарибява. Тези дни се проведе турнир от националния шампионат по спинингов риболов.

Реклама

Осем отбора направо скъсаха пъстървите. Те показаха страхотен майсторлък с блесните и воблерите. Закачи ли се риба на куката, тя рядко се изтърва. Състезанията от първите два кръга на реката са с изключителна важност, тъй като определят състава на националния отбор за световното първенство. Тази година то ще се проведе във Франция. На предишния мондиал нашите завършиха осми.

Сега на река Въча "Родопа 2002" спечели безапелационно втория кръг, а индивидуален победител стана Петър Лаков. На стартиращото състезание за годината пък първи бе съставът на "Михалково". Тогава майсторите на спининга успяха да уловят 415 броя пъстърви от общо 500 пуснати в реката, което е изключително постижение.

Река Въча ще приеме изключително важно събитие в риболовните спортове наесен. От 27 до 29 септември сме домакини на 27-ото световно първенство по риболов на пъстърва с естествена стръв.

Шоу с пъстърви ще има още тази неделя (19 май) на река Вит край село Рибарица, общ. Тетевен. Спининг клуб "Стари видри" организира традиционния си ежегоден турнир там. Преди състезанието в реката ще бъде пуснато голямо количество дъгови пъстърви.

За тези, които обичат риболова на пъстърва в езера, най-добрият вариант си остава яз. "Доспат". Наскоро там бяха направени масирани проверки и съставени доста актове за улов през делнични дни. Всички останали видове във водоема, освен пъстървовите, в момента са в размножителен период и задържането им е напълно забранено.

Реклама
Реклама
Реклама