Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7458853 www.bgdnes.bg

9 години затвор за Виктор Джуката

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев

Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда. Според обвинението Боцев е движил схема с пласиране на наркотици от столицата към Бургас и региона.

Реклама

Групата използвала хитрия метод да изпраща наркопратки по пътуващи автобуси по линията София-Бургас. Понякога дрогата се взимала лично от столицата. Разследващи откриват странни тайници за съхранение на наркотиците. Така например по автобус към Бургас е пратена да пътува детска играчка плюшено мече. Пълнежът на мечока се оказал доста нестандартен, защото в него са открити амфетамини.

Дрога дилърите кътали в жълта кутийка от шоколадово яйце, а също и на гробищата в бургаския кв. "Ветрен", във вечния дом на определен покойник. Някой от пласьорите заравял увитите в найлон наркотици, а друг разкопавал и взимал стоката.

На подсъдимата скамейка заедно с Виктор Джуката по това дело са изправени още шестима. На първа инстанция Боцев отнася 9 г. пандиз, Николай Симеонов-Шопа - 7 г., Цветомир Иванов - 8 г., гаджето му Катерина Янева - 6 г., Георги Димитров - 5 г., а Красимир Кръстев-Скъпото и Николай Ников са оправдани. В края на април т.г. втората инстанция потвърждава присъдите, като единствено Ников го намира за виновен и му дава 5 г. затвор.

При старта на процеса пред спецсъда Боцев не се появява, изпраща болничен, а след това изчезва. Той е издирван от март 2015 г. с европейска заповед за арест, тъй като има данни, че се крие във Великобритания. По-късно става ясно, че е в Сърбия, задържан е, но екстрадицията му се проточва. През това време заради липсата на главния герой магистратите отделят делото срещу него да се води задочно.

Виктор е екстрадиран у нас през август м.г. По повод на предаването си заявява: "Две години се молех да стигна до България, но прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин. Като дойдох тук, имах 4 мерки задържане под стража. Исках да направя споразумение, но прокуратурата отказа". За престоя си в Сърбия Джуката уточнява, че е работел, но отказва да каже какво, тъй като това не интересувало родното законодателство.

След като пристига у нас, е тикнат веднага зад решетките, защото има да изтърпява старо наказание от 6 месеца. На 18 април присъдата му изтичала и той трябвало да излезе от килията. Докато си стягал багажа, изненадващо научил, че спецпрокуратурата му повдига нови обвинения за участие в поредната наркогрупа заедно с още 18 души. Те не са били предявени по-рано, защото и без това обвиняемият е бил заключен.

Реклама

Така в предпоследния ден Виктор Джуката остава зад решетките. По подобен начин Миньо Стайков също трябваше да напусне ареста, защото изтичаше 8-месечния срок, в който може да е задържан без обвинителен акт за престъпна банда за производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Спецразследващите го издебнаха с ново обвинение за източване на пари от две европрограми. Новият коз послужи пред магистратите, за да се удължи задържането му.

По този начин Джуката още търка нара. Магистратите го оставиха зад решетките, като се позоваха на уликите, изтъкнати от спецобвинението. Това са разпитите на анонимните свидетели с номера 58 и 65, показанията на още десетина явни свидетели, данните от полицейски служители, проведени разпознавания и използвани СРС. Съдът се опасява, че ако е на свобода, крими героят може да се укрие, тъй като е бил издирван няколко години, а е знаел за проблемите си с Темида. Те изтъкнаха, че Боцев досега има 7 присъди - 1 за предлагане на подкуп, а останалите за наркоразпространение.

В комбина с брат си Жабата

Част от делата, по които Виктор Джуката е погнат от Темида, е за пласиране на наркотици в съучастие с брат му Габриел Боцев-Жабата. Според ченгета двамата натрупват опит в бизнеса още като тийнейджъри в групировката на Мартин Станков-Рашо. Тогава са ползвани като свидетели срещу някои от големите риби. Преди десетина години се възползват от изчезването на големите наркобосове и завладяват пазара в столицата. Подчинявали дилъри с брутални методи като побои и заплахи за отвличане на родителите им. Дневният им оборот по това време възлизал на около 4 бона, изчисляват ченгета. След изчезването на Джуката брат му Жабата поел ръководството на дилърите, смятат криминалистите.

Реклама
Реклама
Реклама