Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7459254 www.bgdnes.bg

Градушките "изядоха" черешите

Унищожени са и огромни площи с пшеница и царевица 

Иво АНГЕЛОВ

Градушките "изядоха" черешите!

Овощните насаждения са най-пострадали от природните стихии през последните дни и това ще се отрази на цените им по пазарите и тържищата, излизат с мрачна прогноза производителите.

Последната страховита напаст е от четвъртък привечер, когато градушка с големи размери удари полетата и населените места край Карлово и Нова Загора. По-рано през деня ледени късове се изсипаха и на магистрала "Тракия", а преди седмица сериозно пострадаха села в Плевенска област.

Реклама

"Всички овошки са застрашени по това време на годината - череши, праскови и кайсии. Гроздето вече има чепки и също може да пострада сериозно. Под опасност също са пшеницата, царевицата и розовите храсти. Защитени са единствено растения под земята като картофи, моркови, лук и чесън", обясниха пред "България Днес" производители от Старозагорско.

Заради пораженията вероятно ще се засили вносът на череши от Гърция, чиято цена в момента варира около 7 лева за килограм. На пазара се появиха и първите български череши, които са от Хасковско и килото върви по 8 лева. Овошките у нас са преживели и още едно природно бедствие - през април се наблюдава сериозно измръзване на черешите, като за зла беда това се случва точно по време на цъфтежа им.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките признават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора (последните пострадали населени места в четвъртък) не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия. До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на област Стара Загора - "Тъжа", която да покрие поразения район.

"Градушката е ударила черешови и малинови градини и площи с царевица, пшеница и ечемик. Ще достигне информация до земеделските производители, който желае да подаде молба, и в 7-дневен срок комисия да отиде и да установи щетите на съответните му земеделски площи. Колкото до хората в населените места, на които е унищожена продукцията в дворовете, там няма какво да се направи, ако не е застрахована", обясни кметът на Нова Загора Николай Грозев.

В България има две основни "магистрали на градушката" - от Видин до Ловеч за Северна България, докато за южната част тя е най-вече около Тракийската низина. Градоносните облаци се сгъстяват за 15-20 минути и по-детайлна прогноза за точното място на валежа може да се направи едва тогава, обясняват синоптици.

Реклама
Реклама
Реклама