Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7459275 www.bgdnes.bg

Извънземни рисуват в „Магурата“

Идват в пещерата от 7000 години 

Пришълци заличават драсканиците, вярват местни хора 

Извънземни рисуват свои картини и заличават човешки драсканици в „Магурата“!

Това разказаха пред "България Днес" местни хора, които успяват да различат пришълците в тъмните галерии на природното образувание.

Около пещерата в последните дни се развихри скандал, след като в интернет изникнаха драсканици. Все още неизвестни извършители са изписали върху камъка "Ради, Павчо, 2019 Антов". Снимки на вандалския акт се появиха преди дни в социалните мрежи, но не е ясно кога точно е извършен той. Кметът на Белоградчик Борис Николов отрече да има подобни нелицеприятни рисунки (виж карето), а впоследствие се видя, че има заличени драсканици и мистерията стана още по-голяма.

Реклама

Кметът на Белоградчик е категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

"Човешка ръка може да е драскала, но заличаването е дело на извънземен разум. От хилядолетия представители на друга цивилизация идват в пещерата и оставят следи чрез рисунките си. Ако видят нещо грозно, направено от човека, веднага го заличават", разказаха пред вестника местни хора, които често посещават „Магурата“. Те дори разкриват, че понякога извънземните не отлитат веднага и могат да бъдат видени от туристите как се крият по таваните на галериите. За това свидетелства и кадър от дългите и мистериозни тунели, на който се вижда лице на пришълец.

Извънземни са гостували в „Магурата“ преди седем хиляди години и са се срещали с първобитни хора от родните географски ширини. За това свидетелстват древни рисунки. Скалното образувание пази тайни за съществуването на разум отвъд нашата планета, които още не могат категорично да бъдат доказани от експерти. Една от най-дългите пещери в България се състои от десетки галерии. Основните зали са: Галерията с рисунките, Триумфалната зала, Прилепната галерия, Залата на сталактоните, Залата на падналия бор, Тържествената зала, Тронната зала и Залата на тополата, както и десетки неизследвани помещения.

В залата с рисунки нагледно е показана среща на първобитните хора с извънземни. Прачовеците са изобразени като по-малки същества от пришълците, които имат и по-странна форма на телата си. Легендите около пещерата разказват, че обитателите й преди хиляди години често са се срещали с гости от Космоса. От тях те са попивали умения за живота и са еволюирали, използвайки познанията за техния свят.

Според специалистите рисунките са на поне 7000 години и тогава са започнали срещите между представители на Земята и пришълци. Изобразени са сакрални и ловни сцени. Изображенията са рисувани с гуано - това е вещество, съставено от изпражнения, урина и останки от птици, прилепи и тюлени, понякога натрупвани на дадено място в продължение на векове. В „Магурата“ основен източник на гуано са прилепите, които дори и хилядолетия по-късно продължават да обитават пещерата.

Реклама

В залата с извънземните са изрисувани няколко тела с крушовидна форма, със силно издължени ръце, дълги шии и ромбоидни глави. В горната част има кълбовидно тяло, наподобяващо летящ обект или звезда. Тези рисунки са от по-късен етап, защото са изобразени върху ловна сцена на мъж с лък, преследващ дивеч.

Скептици на теорията, че в пещерата идват извънземни, представят друга любопитна теория - древните хора са използвали опиати и буквално са се надрусвали. Затова са им се привиждали извънземни, които те увековечавали с изпражнения от прилепи по стените. Предците ни са използвали семената на растения, както и ферментиращи билки, които са поглъщали и са изпадали в транс. И все пак остава мистерия откъде са могли да знаят как изглежда космически кораб и да го превърнат в част от изобразителното си изкуство.

"Вандалщина правят не само българи, но и чужденци. Преди години имахме група от Португалия и хванахме няколко души да отчупват парче от сталактит. Около 60 години са нужни за образуването на 1 сантиметър от него, а те го разрушиха. Така че и чужденци могат да се държат невъзпитано, но го правят в България, а не в Германия например. Всичко е заради законите и последствията след вандалския акт", обясниха гидове с дългогодишен опит в пещерата.

 

Влиза в ЮНЕСКО

Документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, се подготвя в момента, обясни Николов.

Затова и предстои засилване на мерките за сигурност, за да не се стига до нови драсканици. Едночасова разходка в пещерата показва, че имена по стените има на няколко места, но засега контролирането на вандалите е сложно начинание.

"Нека хората да ценят богатството, което имаме, и да пазят тази светиня. Има версии, че рисунките може да са дори на 10 000 години. Много по-рано от други такива находки в целия свят. Да ги пазим от глупости", призоваха от пещерата.

Реклама
Реклама
Реклама