Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7460440 www.bgdnes.bg

Иван Томов не трябвало да нощува в Лагер 4, опитали спасителна акция с вертолет, но било твърде високо

Иван Томов беше издръжлив и силен алпинист, но всеки може да развие планинска болест, а на голяма надморска височина тя е изключително опасна, каза  Чатур Таманг - директор на компанията организатор на експедицията на българския алпинист, който загина на 17 май, след като покори хималайския връх Лхотце, предава "Дарик". Таманг добави, че са се опитали да проведат и спасителна акция с вертолет, но се оказало, че такава не може да бъде извършена на височината на Лагер 4 от 7800 м.

Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха заедно с Иван Томов, също е в тежко състояние. Тя е транспортирана тази сутрин с хеликоптер от Лагер 2 и е в болница в непалската столица Катманду.

Реклама

Чатур Таманг разказа, че Иван Томов, когото познава отдавна, е опитен катерач. С компанията „Чатурс Трекс енд Експедишънс“ българският алпинист е изкачил и връх Манаслу. „В началото, когато тръгнаха от базовия лагер, Иван се чувстваше много добре. След изкачването на Лхотце, не бях там, не знам защо е решил да остане в Лагер 4 на толкова голяма височина, тъй като там той беше без помощ от шерпа и без кислород”, разказа Чатур Таманг.

Иван Томов се е изкачил до Лагер 4 на 7800 м, а след това на 16 май е атакувал четвъртия по височина връх в света, стъпвайки на него около 9.40 ч. сутринта. „На 17-ти сутринта Настя се свърза с нас и ни каза, че той се чувства много зле. Препоръчахме й да му даде кислород и лекарства като дексаметазон. След няколко часа той се е почувствал още по-зле. Изпратихме на помощ шерпа, но беше късно. Изпратихме го от Лагер 2, който е на 6400 м и когато той стигна до Лагер 4, Иван беше починал“, допълва той.

Чатур Таманг каза още, че са направили опит за спасителна операция с хеликоптер и спускане на въжета. „Хеликоптерната компания каза, че може да извърши такава операция само от Лагер 3 на 7300 м, а Лагер 4 е твърде високо. Всичко обаче се случи много бързо. Настя, която беше в Иван, ни каза, че той вече е в безсъзнание. Испанските алпинисти, мисля, че са били трима души, са се опитали да го издърпат надолу, но не са успели, тъй като той е бил напълно неконтактен“, казва Таманг.

По думите на Чатур Таманг, Настя Рунова и другите алпинисти горе в планината са съобщили, че Иван Томов е починал около 13.30 ч. Един час по-късно са тръгнали към Лагер 2. „Настя също се чувстваше много зле и изпратихме спасителен екип, за да я свалят в Лагер 2, а тази сутрин около 9.00 ч. непалско време я транспортирахме с хеликоптер в Катманду и сега е в болница. Някои спортисти се изкачват без кислород, за да изпитат силата и издържливостта си, но това е много рисковано, добави Таманг.

„Иван е много издържлив, той беше много силен. Познавам го отдавна. За съжаление, той разви белодробен оток. Всеки може да се разболее на голяма надморска височина. Аз съм катерач и познавам добре това състояние при голяма височина. Може да бъде фатално. Времето беше хубаво. Иван се изкачи около 9.40 ч. Негови приятели казаха, че е слизал твърде бавно. Тази сутрин говорих с един канадски алпинист. Той каза, че когато е срещнал Иван и го е поздравил, Иван не го е разпознал. Не е трябвало да нощува в Лагер 4, тъй като там височината е твърде голяма. Да прекараш без кислород два-три дни на такава височина може да е фатално. Тъжни сме и много съжаляваме. Искахме да помогнем, опитахме се да направим всичко за него, но не успяхме да го спасим, тъй като беше на голяма височина“, споделя още Чатур Таманг.

Иван Томов е вторият българин, покорил връх Лхотце без кислород след Христо Проданов през 1981 г. Това е третият осемхилядник на Томов. През 2014 г. стъпи на Броуд Пик заедно с Боян Петров, който остана завинаги в Хималаите при изкачването си на връх Шишапангма миналия май. През 2017-а Томов изкачи Манаслу. Зад гърба си има и два седемхилядника - Хан Тенгри и Ленин. През 2015 г. оцелява, когато експедицията, с която е на път към връх Нанга Парбат е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити.

Иван Томов споделял, че мечтата му е да изкачи всички 14 осемхилядника без кислород. Десет от тях са в Хималаите и четири в Каракорум. Четвъртият по височина в света връх Лхотце е на границата между Тибет и Непал, в близост до покрива на света Еверест.

Реклама
Реклама
Реклама