Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7460951 www.bgdnes.bg

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица.

Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в пране на пари и данъчни престъпления олигарх. Номинално фирмата се води собственост на две офшорки. В същия момент в ръководните й органи присъстват имена на служители на Ветко Арабаджиев. Наред с хотел "Пампорово" дружеството от години менажира и останалите хотели в Пловдив, Слънчев бряг и Елените, за който Ветко твърди, че са негова собственост

Реклама

Повод за делото, заведено от "Виктория туристик", е акция на данъчните, проведена в Пампорово, относно отчитането на оборотите в търговските обекти. При хайката инспекторите посещават лоби бара и ресторанта в едноименния хотел. За тяхно изумление персоналът в елитния 4-звезден хотел така и не им издава касови бележки за извършените няколко покупки.

Схемата се повтаря и на следващия ден. След като става ясно, че укриването на доходи е обичайна практика, тайните данъчни излизат на светло. Моментално на управителя е съставен акт, а като крайна мярка хотелът е запечатан за две седмици. След като безуспешно пробват да свалят забраната за работа, хората на Ветко оспорват санкцията на НАП с мотив, че е прекалено тежка. В молбата им до съда управата на хотела признава, че са укривали доходи чрез спестени касови бележки. Адвокатите на дружеството твърдят, че самата глоба е платена, а служителите, допуснали нарушението, са наказани. Единственото, което оспорват, е нуждата от запечатване на хотела за подобно "маловажно" нарушение. Целта на иска, заведен след изтичането на санкцията, е да се изчисти данъчното досие на фирмата, обясняват финансисти.

Опитът за реабилитация на "Виктория туристик" е порязан от съда. Нещо повече, по време на процеса се изяснява, че фирмата има и друг акт за неиздаване на касови бележки. Той е съставен през 2017 г. от данъчните в Бургас и засяга морските хотели на Арабаджиеви.

Логично, със свое решение от 10 май пловдивските магистрати потвърждават санкцията за хотел "Пампорово" и осъждат фирмата на Ветко да плати съдебните разноски в размер на 100 лева.

Междувременно проверката в укриващата доходи "Виктория туристик" продължава, обясниха пред "България Днес" данъчни служители. След разкриването на аферата с касовите бележки в дружеството е назначена ревизия. Тя трябва да установи дали и колко са укритите доходи при управление на хотелите на Ветко Арабаджиев.

Служители на НАП разкриха, че "Виктория туристик" е проверявана щателно и през 2017 г. Тогава ревизорите откриват множество несъответствия около издаване на фактури и искания за възстановяване на ДДС. След обжалването ревизионният акт е потвърден от Административен съд - Пловдив.

Реклама

До самата ревизия се стига след сигнали за нередности около друга фирма от обръча на Арабаджиеви "Виктория еър". Собственици на дружеството са Ветко и съпругата му Маринела, а самото то притежава лъскав бизнес самолет "Чесна". Според медийни публикации баровската машина се използва от семейството на олигарха за полети до имението им в Сен Тропе.

Проверката на "Виктория туристик" завършва с ревизионен акт, който е потвърден от съда. От делото става ясно, че нарушенията са свързани с договори с "Виктория еър" за извършени полети.

Вади бизнес на тезгяха

За продан е обявил част от хотелския си бизнес Ветко Арабаджиев, научи "България Днес". Твърди се, че след като спецпрокуратурата разби финансовите му схеми, олигархът е останал с минимални количества пари в брой. В същия момент разходите по защитата му са солидни. Затова основен вариант за набавяне на средства от Ветко е продажба на част от бизнеса. Сделките няма да са проблем, макар имуществото на фамилията да е запорирано по искане на спецпрокуратурата. Номинално хотелската империя на фамилията се води собственост на офшорки, които се представляват от близки до олигарха, а самият той няма нищо общо. Твърди се, че е само въпрос на дни сделка за продажба на един от морските хотели.

Реклама
Реклама
Реклама