Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463339 www.bgdnes.bg

Доброволецът Лео Кадели: Помогнал съм на 3700 човека в беда

Парите стимулират мързела и развалят хората 

КОЙ Е ТОЙ

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България. Занимава се с малък частен бизнес с автомобили в чужбина. Преди три години основава платформата "Приятели, помагайте", чиято цел е да помага на хора в беда. Началото на благотворителната инициатива започва с историята на баба Недка от кюстендилското село Шишковци, която има нужда от пари за лекарства. Лео, заедно с двама свои приятели, решава да я посети и да й помогне с каквото може. Днес постъпката му се е превърнала в традиция.

Доли ТАЧЕВА

- Лео, роден сте в Албания, какъв беше животът ви там?

- Роден съм през 1981 г. в една много бедна семейна среда. Бяхме седем деца в нашето семейство. Нямаше буквално какво да ядем. Там помощ от държавата нямаше и никога не е имало. Баща ми трябваше да се оправя сам. Когато комунизмът или по-скоро диктатурата падна, с братята ми отидохме да живеем в Гърция. Там се изучих и започнах работа.

Реклама

- А какво ви доведе в България?

- Пристигнах в България преди 13 години. Запознах се с една мадама в Гърция - майката на детето ми. Дойдох на почивка, много ми хареса и реших да остана тук. Допадна ми много като държава, като природа, като нация. Може да се каже, че жена ме доведе тук. С нея не останахме заедно, но аз останах влюбен в България.

- От кога се занимавате с благотворителност у нас?

- От три години се занимавам по-сериозно и по-организирано. Нямаме нито една неуспешна кауза. Доста сме строги и справедливи. Според мен в това е ключът към успеха. Първото нещо, което казвам на човек, обърнал се към мен за помощ, е да бъде честен и искрен. Ако не е такъв, няма как да помогна. Ако някой се опита да ме използва, ставам лош човек и нещата имат обратен ефект.

- Случвало ли се е някой да се опита да ви измами?

- Да, имаше един случай в гр. Стамболийски. Майка обикаля къща по къща да търси пари и само плаче. След два дни направихме разследване и се оказа, че тази жена всеки ден пуши, пие бира и си ходи на маникюр, а, от друга страна, няма пари за памперси. Това всичко е документирано. Не е нужно да си богат, за да си отговорен човек днес. Това е въпрос на принципи и възпитание.

- Какво направихте в случая?

- Сигнализирах на социалните, разбира се, нямаше как да оставя нещата така. Държа да подчертая, че социалните не са лоши хора. Те просто си вършат работата. И те са родители, не им е приятно, когато отнемат някое дете от майка му. В повечето такива случаи родителите са безотговорни и не правят нищо, за да променят начина си на живот. Даже направиха фейсбук група срещу мен - "Излъгани от Лео Кадели". Всеки, който е махнат от платформата ни, събира яд и омраза и ходи там да пише глупости и да псува. Моят характер е такъв, че не оставям нещата в ръцете на Господ, защото той е много зает. Имам мои принципи и действам, а професори в България има много. Стоя зад думите си и не се крия. Няма и от какво да се притеснявам.

- Какво ви накара да започнете да помагате на хора в беда и очаквахте ли платформата ви да придобие такива размери?

- Първоначално не съм имал точно това намерение. С двама приятели купихме малко храна на една възрастна баба. Публикувах клип и оттам нататък хората започнаха да ме търсят. Така стигнахме до това ниво. Хората те бутат. Не съм тръгвал в тази посока с конкретна идея или цел.

Реклама

- Колко човека стоят зад гърба ви и на колко успяхте да помогнете през тези три години?

- Каузите за тези години са над 3700. 35 000 души са зад гърба ми. Успявам да ги мобилизирам с принципи. Може би спечелих хората с това, че нямам задни мисли, нито политически амбиции. Много съм благодарен за доверието, което ми гласуват. Отстрани понякога може да изглеждам строг или груб, но няма друг начин да се управляват толкова много хора.

- С каква кауза сте се захванали в момента?

- Помагаме на една майка от Стара Загора. Мъжът й е починал преди 2 години. Тя остава сама с три деца. Имала е много проблеми, правили са й операции, беше станала 30 кг. Благодарение на съседите й, които са й подали ръка, е успяла да се възстанови здравословно. За жалост децата също се болни. Едното в момента има проблем с бъбреците. Стигна сигнал до мен, че имат нужда от помощ - за дрехи и някакви лекарства. Аз се дигнах и отидох да проверя - действително беше така. Видях и че къщата има нужда от ремонт. Свързах се с кмета на града и домът й вече е ремонтирам. Аз поех ангажимента да го обзаведа. Докато нещата се оправят, настанихме семейството под наем и тези дни трябва да им покажем преобразения им дом. Когато се обединят доброволци и държава, стават чудеса.

- Коя е историята, която най-много ви е докоснала?

- Нещата, които остават в сърцето, не струват пари. Когато обаче правим ремонт на един дом и когато видя усмивката на децата, които до вчера не са виждали компютър например и плачат от щастие, няма как да не трепна. Няма по-голяма награда за мен. Мога да дам и пример с баба Недка, на която занесохме храна. Едното е за 10 хил. лв., а другото за 10 лв., различни са, но еднакво докосват сърцето ми.

- Какъв е българинът според вас, помага ли?

- Като цяло българинът е мрънкащ. Освен това разбира от всичко, дори да не го е видял. Не е добра черта това. Иначе българинът като цяло е доверчив, което му изиграва лоша шега. Има много злоупотреби. Бих посъветвал българина да не дава една стотинка, ако не вижда къде отива тя. Да вижда, не да се надява! Днес не се живее с надежди, а с факти. Затова аз не съм направил банкова сметка. Да, няма как нещата да се случват без пари, но гледам да събирам от приятели и познати. Призовавам българите да не се доверяват толкова много. Парите развалят хората. Те стимулират мързела. Давайки пари, се стимулира мързелът и произвеждаме престъпници.

- Вие самият имали ли сте моменти, в които сте имали нужда от помощ?

- Никога не съм търсил от никой нищо, защото винаги ме е било страх дали ще имам възможност да го върна. Баща ми, Бог да го прости, ме е учил да не си позволявам да търся нещо, което не мога да дам после. Това са нещата, които са ме накарали да оценя стотинката, да оценя уважението и всяко действие. Иначе получавам много помощ днес. Благодарен съм на всички, които идват и товарят бусовете заедно с мен. Това е голяма помощ.

- Какво е добротата за вас?

- Чест! Чест и желание. Да влизаш в положението на хората, в което може би си бил или ще бъдеш един ден. Защото светът се върти. Когато имаш чест в себе си, характер и принципи, ти си добър човек. Животът е като един акумулатор - без плюса не може да работи минусът и обратно. Едното произвежда, другото дърпа ток. Аз съм намерил баланса. Добротата без характер не става.

Реклама
Реклама
Реклама