Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463903 www.bgdnes.bg

Спират "Стани богат?

Предаването може да няма нов сезон

Година и половина след старта на "Стани богат" по БНТ забавната игра за многознайковци най-вероятно ще прекрати излъчването си през новия телевизионен сезон, научи "България Днес". Въпреки високия си рейтинг предаването с водещ Михаил Билалов излизало твърде скъпо на държавната телевизия.

Проблемът е бил обсъждан и на последното заседание на регулатора във връзка с конкурса за нов шеф на обществената телевизия. Тогава надълго и нашироко било коментирано финансовото състояние на канала, което далеч не било цветущо. Отделената от държавния бюджет за издръжка на БНТ сума от 67 млн. лева се очаква да бъде усвоена още до началото на ноември. Най-голямото разходно перо изненадващо се оказало именно предаването "Стани богат". Макар че при рокадата на играта от Нова телевизия в БНТ зрителите първоначално не харесаха смяната на титуляра Ники Кънчев с екранния Джаро от "Под прикритие", само след месец Билалов успя да промени негативните нагласи към себе си. За сравнение, Ники Кънчев се нуждаел повече от шест месеца, за да се почувства комфортно в новата си роля, когато през 2001 г. играта стартира за първи път у нас.

Реклама

"Рейтингът на шоуто наистина е много висок, но пазарният дял не е приоритет на БНТ. Задачата на БНТ е да създава медиен продукт, който гради обществен интегритет, плурализъм, култура и да дефинира гражданско самосъзнание. Няма как близо 8% от целия ни бюджет да отива за едно забавно предаване", коментират от СЕМ. Затова най-вероятно БНТ ще спре "Стани богат" наесен. Ако това не се случи, се предвижда драстично орязване на бюджета.

Окончателно решение за спиране на шоуто в момента няма, но усилено се върви в тази посока, шушукат из БНТ. Ако предаването бъде прекратено, това ще разочарова много от верните му фенове, още повече че подобно шоу в момента няма в нито една от големите телевизии.

"Стани богат" стартира у нас на 12 май 2001 г. и с прекъсвания се излъчва до 30 май 2014 г. все по Нова тв. Медията спира играта отначало с обяснението, че тя няма да се излъчва всеки сезон, а по-късно с твърдението, че рейтингът й не е достатъчен, за да остане в програмната й схема. Обратно на пийпълметричните данни зрителите продължават да я харесват и да я очакват.

"Стани богат" ненапразно е най-успешната тв игра в световен мащаб от появата си на 4 септември 1998 г. в Англия. Създава я британската компания "Селадор". Шоуто е много гледано най-вече защото изпитва интелектуалните качества на участниците си, а не задава тъпи въпроси. Същевременно запознава аудиторията с интересни факти от човешкото знание. Фразата "Въпрос за 1 милион" отдавна е влязла и в градския речник, когато е нужно да се онагледи нещо сложно и разбираемо само за шепа познавачи. Навремето след свое участие Любен Дилов-син каза, че това е игра, за която се подготвяш цял живот, няма как за няколко дни да научиш всичко от световното знание, за да станеш победител. Нагледно това бе показано от режисьора Дани Бойл във филма му "Беднякът милионер", спечелил "Оскар".

Емил Кошлуков:

Не мога да коментирам слухове!

"Нали не очаквате, че мога да коментирам слуховете. Не мога да си позволя такова нещо". Така отговори на въпрос на "България Днес" дали спира предаването "Стани богат" временно изпълняващият директор на БНТ Емил Кошлуков.

Реклама
Реклама
Реклама