Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7465158 www.bgdnes.bg

Инвалид оре с инвалидна количка

Смелият Първан Иванов изобрети първата по рода си машина за хора в неравностойно положение

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Авторът

Уникална по рода си инвалидна количка-трактор създаде 53-годишният Първан Иванов.

Мъжът е със 100% нетрудоспособност след лекарска грешка от самото раждане, но оцелява благодарение на силната воля за живот. А сега е горд изобретател на първия в света мултифункционален електрически трактор, приспособен и като инвалидна количка за неговите нужди.

"Нарекох изобретението си "Елвес 1". Последните детайли от него - мигачи и фарове, сложих буквално преди няколко дни и направих първата си тестова разходка пред блока в Бургас. Живея тук благодарение на жена, която ме прибра да се грижи за мен, защото никой не искаше преди това", разкри за първи път пред "България Днес" мъжът с тежка съдба и даровити ръце.

Реклама

Първан майсторски комбинира колела както от градинска, така и от стара инвалидна количка, седалка и волан от автомобил от соцгодините, генератор за ток, дори и ламинат. Сам измисля цялата конструкция на нетрадиционното возило, както и окабеляването и металните свръзки.

"Сега ще му кача косачка, а после и фреза. После ще приспособя поставка за бутилка. Може да е с вода, може и да е друга напитка - кой каквото обича. А накрая и чадър, който да пази от дъжд и слънце", добавя пред вестника Първан.

По този начин "Елвес 1" ще се превърне в първата по рода си в света електрическа инвалидна количка-трактор, която ще коси трева и ще оре почвата. Земеделското предназначение на земекопната машина може да се обогати и с функции за поливане и торене в близко време, ако всичко сработи по план.

"Цялата работа с всички елементи ми излезе 1500 лева", казва Първан и благодари на хората, дарили пари за изобретението му.

Мъжът говори и се движи изключително трудно. Доскоро живее в отчайваща мизерия в полусъборената си къща в бедното врачанско село Манастирище. Заради уврежданията си никой не го наема на работа, а той едва оцелява със социалната си пенсия от 200 лева.

Реклама

"Готвя с течен парафин каквото има. Лятно време правя джанки на ошав", сподели Първан пред "България Днес" преди три години, когато екип на вестника го посети в дома му.

Разказва, че когато е бил бебе на шест месеца, му направили пункция на гръбначния стълб. Лекари мислели, че е хванал менингит. Грешка на докторите води до непоправими последици. Говорът и движенията му са нарушени доживот.

Въпреки физическите си проблеми Първан се жени и има три деца. Синът му е на 24, голямата дъщеря на 22, а малката на 18. Бившата му жена го напуска преди години и взима децата със себе си. Синът му се прибирал понякога в Манастирище, за да набие баща си и да вземе каквото има, споделя със сълзи Първанчо, както го познават в селото.

Още докато живее в Манастирище, Първан си купува генераторче за 70 лв. и перка, свързва ги с кабел и си прави домашна инсталация за ток. През лятото грее вода в туби на слънцето за къпане. Няма бойлер, хладилник, печка и телевизор. Стаята му прилича на концлагер, а къщата е пред срутване.

Сега Първан живее нов живот в Бургас, след като жена го прибира и се грижи за него. А той създава своето уникално изобретение.

Реклама
Реклама
Реклама