Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7465417 www.bgdnes.bg

Очите още не е виждал внучката си

Дъщерята му разкъсана между бебето в Несебър и делото в София

Татко й не е заплашвал прокурори, категорична е Станислава Желязкова

Вече 8 месеца Димитър Желязков - Митьо Очите не е видял внучката си! Това призна пред "България Днес" дъщерята на несебърския бос Станислава. Малката Тияна се роди седмици след ареста на дядо си в Турция. След като бе екстрадиран у нас през февруари, Желязков разказа пред вестника, че с надежда очаква да зърне бебето.

"Много искам да му го покажа, но тук няма как да стане", каза в спецсъда Станислава. Майката на 8-месечното бебе е сред подсъдимите като участници в групата на татко й. По данни на разследващите тя е изнудвала продавачка в морски курорт, докато е била бременна в 8-ия месец. "Не мога да разбера в какво съм обвинена. В обвинителния акт пише само, че съм участвала в организирана престъпна група, но няма конкретни факти - кога и какво съм направила", заяви щерката на Очите.

Реклама

Тя сподели, че й е изключително трудно да съчетава грижите за детето в родния й Несебър с ролята й на подсъдима в процеса в София срещу групата за принуда, заплахи и палежи. За разпоредителното заседание вчера тя не могла да разчита на приятеля си Велислав Попов да гледа бебето, защото той се разболял внезапно и влязъл в болница. "От няколко дни поддържа 40 градуса температура, не знам какво му е, пие антибиотици. Както знаете, нямам майка. Трябваше да оставя детето на майката на Велислав, а тя е детска учителка, знаете, тези дни има матури", обясни Станислава Желязкова.

Разкарването й до столицата се оказа напразно, защото делото започна с фалстарт. Оказа се, че един от 13-те подсъдими го няма. Юмер Мехмед е търсен на два адреса в Бургас и в поморийското село Бата, но не е намерен. Кметът на селото пратил писмо, че Юмер не живее в Социален дом 1, където е търсен.

Защитата изтъкна, че Юмер Мехмед е бил осигурен от прокуратурата по време на разследването и е редно те да кажат актуалното му местонахождение. Магистратите обявиха изчезналия подсъдим за общодържавно издирване. Гаранцията му от 1000 лв. бе иззета в полза на държавата, а съдия Лилия Георгиева отсече, ако бъде открит, той да бъде прибран зад решетките.

В претъпканата зала 3 на спецсъда смут внесоха двама цивилни охранители, които пазеха тримата прокурори по делото. Адвокатите възроптаха, че се пускат въоръжени хора в сградата. Гардовете размахаха саката си, за да докажат, че нямат патлаци.

Защитата настоя да се изясни защо се демонстрират охранителни мерки спрямо служителите на държавното обвинение. Според адвоката на Очите Илиян Василев се целяло да се внуши на медиите и обществото, че Желязков и компания подготвят саморазправа с тях. Прокурор Емил Галипонов е сочен като една от мишените на групата на сина на Йоско Костинбродския Иван Йосифов и получи охрана във връзка с това дело. Обвинителят се запъна, че нуждата от охрана е класифицирана информация. Съдът прие да изиска информация дали срещу подсъдимите са образувани разследвания за закана и заплаха спрямо прокурорите. Ще се питат всички прокуратури в страната, както и обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Пред медиите прокурорите отказаха да кажат дали има конкретни заплахи за живота им и дали се чувстват застрашени. "Кажете, баща ми заплашвал ли ви е", попита и щерката на Очите. Тя бе категорична, че никой не се е заканвал на разследващите.

Реклама

Накрая на заседанието Митьо Очите за пръв път поиска да напусне ареста, след като беше докаран от Турция. Защитата му уточни, че досега не са искали преразглеждане на мярката, за да не се бави стартът на делото. След отлагането на процеса адвокат Илиян Василев изтъкна, че клиентът му е имал безупречно поведение, дори са чели делото посред нощ, за да не проточват процедурите. Юристът наблегна на влошеното здраве на Желязков и това, че в тялото му е останал проектил от стрелбата в Слънчака преди три години. "Проектилът е в жизнено важни органи и при преместването му дори на милиметър може да се застраши животът на Желязков", заяви защитникът му.

Според експерти хирург, уролог и вътрешни болести, които прегледали Очите в МВР болница, състоянието му наистина е тежко, но достатъчно стабилно, за да стои зад решетките. Магистратите бяха безмилостни и оставиха главния подсъдим на топло. Изтъкна се, че той е заловен в Турция и че може да избяга. "Там доброволно ли бях? Отидох да се лекувам, не да се разкарвам", скастри ги Митьо Очите.

     Вземат на Желязков вафлите

След грандиозен тараш в болницата към затвора надзиратели иззеха провизиите на Митьо Очите и други известни крими пациенти, съобщиха от прокуратурата. Както "България Днес" писа, Желязков дели стая в реанимацията с алкохолния бос Миню Стайков. Очите държал телефон в разтегателен колан. Щом бил изловен, той хвърлил апарата в земята. В шкафчето му са открити 16 лекарства, за които той не е имал рецепта. От долапа на Стайков са иззети 8 лекарства.

Двамата държали в стаята си много стекове с безалкохолни, минерална вода, шоколади, вафли, колбаси, плодове. По правилник подобни продукти не са забранени.

Тарашът засегнал и крими героите от съседните стаи Пеньо Мангъров - Сашо Чешкия, Янко Ваташки-Лудия и Румен Янакиев. В тях са намерени джиесеми. Заради находките охраната е сезирала правосъдния министър и главния прокурор, за да вземат мерки.

Реклама
Реклама
Реклама