Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7465497 www.bgdnes.bg

Стайко Мурджев шокира в Театър "199"

Премиера на "Най-бързият часовник във Вселената" с Бахаров и Малин Кръстев

"Това не е истина, това е приказка, тъмна приказка за отсъствието на любовта. Това е представление ексцесия, спектакъл за злото, маскирано с пъстрите дрехи на поетичното бленуване. Това е свят без любов. Най-страшният свят, защото всяко докосване без любов е извращение, всяка целувка без любов е порнография, всяка песен без любов е крясък в бездната". Така режисьорът Стайко Мурджев представи своето представление "Най-бързият часовник във Вселената" от Филип Ридли, което има премиера на 26 май в Театър "199".

В ролите ще видим Явор Бахаров като Кугър Глас, Малин Кръстев като Капитан Так, Александър Тонев и Румен Михайлов като Фокстрот Дарлинг, Виктория Николова като Шърбет Гравъл и Станка Калчева като Чийта Бий. Сюжетът на пиесата е в традицията на съвременния британски комичен абсурдизъм.

Реклама

Стая, напомняща огромно напукано яйце, пълна с чудати предмети. Това необикновено жилище се намира над изоставена фабрика за кожи в почти постоянно мъгливия Източен Лондон. Около капандурите на помещението красиви, мистични птици кръжат. А обитателите на дома са готови за специално празненство. Всичко е планирано до последния детайл. Със сигурност нищо не би могло да се обърка. Има питиета - портокалов сок и водка. Има и голяма торта с деветнадесет свещи. Има специален нож, с който тя да се разреже. И още много други изненади. Очаква се единствено пристигането на почетния гост! Той се появява и нещата неизбежно се объркват. Играта динамично променя своите правила. Неочаквани обрати се редуват с темпото на най-бързия часовник във вселената. До мига, в който се разкрива жестоката тежест на смразяващото ни съвремие, но и тайната как е възможно над мъглата да се полети...

"Ако трябва да сме точни, много ми харесва бруталното откровение на Филип Ридли: "Всички сме малки гладни канибалчета на собственото си канибалско парти!", сподели Стайко Мурджев. Постановката му не се стреми да шокира, а да събуди сетивата ни именно за факта, че сякаш сме привикнали да приемаме такова отношение към живота - да се примиряваме с липсата на любов. "Така е. Постановката е сложна. Защото това, което виждате, не е истина, а задъхан разказ за жадуването, за неистовото желание, за изгарянето по другия. Това е камерен епос за разнищването на сърцето и за принасянето на душата в жертва. А дали ще намерим заедно най-бързия часовник във вселената и годините ще прелитат край нас или не, зависи от самите нас", обяснява идеята си в пиесата Стайко Мурджев.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 18-годишна възраст. Следващите представления са на 8 и 14 юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама