Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7467269 www.bgdnes.bg

Бащата на Преслава спечели рали

Мина 700 км с трабанта си 

Бай Кольо отвя конкуренцията на балканско състезание

Бащата на Преслава и емблематичният му трабант пак са на върха!

Кольо Тончев и навигаторът му Петър Георгиев спечелиха престижното балканско рали "Марица", което се проведе на територията на три държави - България, Гърция и Турция. В надпреварата участваха пилоти само с ретро автомобили.

Бай Кольо буквално е фучал по пътищата със своя "Трабант 600", който е произведен през далечната 1963 година. Въпреки половинвековната си възраст возилото е много стегнато, тъй като добричлията не жали средства, за да го поддържа, и редовно се впуска в състезания с него.

Реклама

Победата в рали "Марица" е една от най-големите в живота на бащата на Преслава, тъй като той и навигаторът му изминават цели 700 километра из Балканите.

Ретро ралито започна от паркинга на панаира в Пловдив, където преди години е бил и стартът на първото състезание. Надпреварата е с мотото "На точното място - в точното време", а старинните автомобили трябва безпрепятствено да стигнат до община Минерални бани. За всяка минута закъснение съдиите отнемат по 3 точки, а при пропускане на финала се начисляват 8 наказателни минути.

След това състезателите в ретро ралито се насочват към град Александруполис в Гърция, където е следващият етап от надпреварата - състезание по майсторско управление. Последната спирка е в Узункьопрю, Турция, където е финалният етап - състезание за време. Шофьорите трябва да преминат през предварително зададен маршрут възможно най-бързо.

На финала точките от трите етапа се сумират. Бащата на Преслава печели 9 бонус точки заради далечната година на производство на автомобила си и в крайна сметка се окичва с победата.

"Всички участници се представиха много добре, но за жалост, победителят винаги е един. Много ме впечатли перфектната организация на събитието", коментира след триумфа бай Кольо.

Реклама

Липсата на финансови проблеми и многото свободно време позволяват на бащата на Преслава да се наслади на голямата си страст - старите автомобили.

Той с години издирва любимия си трабант и се изръсва сериозна сума, за да стане негова собственост. Сериозни средства му трябват и за поддръжката на возилото. Съхранението на превозното средство също му струва скъпо. За тези негови удоволствия помага дъщеря му, която, откакто е успешна и заможна певица, нито за миг не е изоставила родителите си.

Преслава не пести пари, щом става въпрос за родителите й. Това е и причината таткото на певицата да спре да работи като шофьор. Кольо осъзнал, че няма смисъл да се бъхти и по цял ден да върти волана, след като може да живее добре благодарение на щедрата си дъщеря. Майката Янка също предпочитала да отделя повече време за внучките си Виктория (б.р. - детето на фолклорната певица Ивелина Колева, сестра на Преслава) и Паола, вместо да е на постоянна служба и да се скъсва от работа.

"Мама е най-големият ми критик, но ние винаги сме били приятелки. Татко пък е най-големият ми фен, който иска от нищо да не се главозамайвам", казва фолкаджийката.

Реклама
Реклама
Реклама