Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7468367 www.bgdnes.bg

Бял амур колкото делфин

Тежи над 10 кг, клъвна на царевица, споделя майсторът на риболова Павел Миховски

Да уловиш риба, голяма колкото делфин! Това желание се сбъдва на майстора на въдицата Павел Миховски от село Видраре. Той успява да пребори бял амур с тегло над 10 килограма.

Реклама

Огромната риба е извадена от язовир "Овчарица". Езерото охлажда близкия ТЕЦ "Марица-изток" и водите му са по-топли от обичайното. Това държи рибата активна целогодишно. Освен това храната е в изобилие и екземплярите могат да достигнат трофейни размери.

"През миналата година улових двойно по-голям бял амур с тегло 20 кг. Сега този клъвна на дънна въдица, заложена с примамка царевица", споделя Павел пред "България Днес". Той харесва и риболова на сом. Ходи също по река Ангиста в Гърция. "Последния път много добри кефали излязоха там", добавя Миховски.

Иначе язовир "Овчарица" от години се слави със страхотната си популация от едри бели амури. За да ги уловите, е нужно продължително захранване на мястото с леко сварена или сурова царевица. Някои дори оставят зрънцата на слънце за известно време и добавят бира, за да вкиснат. Този аромат е убийствен за едрите риби. Във водоема има и гигантски шарани и толстолоби.

Любителите на по-хищните риби могат да разчитат на сериен улов от бели риби. Те се мамят на жива рибка, като уклеят е най-добрата стръв. Отделно езерото е пълно с канални сомчета, познати още като американски. За разлика от европейския си братовчед, те не впечатляват с размери и достигат едва до 203 кг в нашите условия. Въпреки това са приятни за риболов. Налитат на грозд от бели или торни червеи, а месото им е изключително вкусно.

Правят състезание - 1 въдица с 4 куки

Реклама

За десета поредна година ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД организира състезание по риболов край водите на яз. "Овчарица".

Участие в него могат да вземат любители на риболова от цялата страна. То ще се проведе на 8 юни от 09:00 ч. и ще бъде с продължителност 4 часа. Всички, които желаят да заявят своето участие, могат да го направят на тел. 042/ 66-29-19.

Записването започна и ще продължи до 23 май (четвъртък) или до изчерпване на наличните места. Записването на всеки от участниците става индивидуално. Ограничения във възрастта на участниците няма.

Регламентът за участие включва използването на единична рибарска пръчка с най-много 4 броя куки. В 07:30 ч. в деня на състезанието ще бъде теглен жребий за определяне сектора на всеки от участниците край водите на язовира.

Реклама
Реклама
Реклама