Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7468560 www.bgdnes.bg

Трети рестарт на делото срещу балдъзата на Брендо

За трети път ще започне отначало делото срещу балдъзата на Евелин Банев-Брендо - Десислава Дишлиева! Още преди да е започнал, съдебен заседател напусна вчера процеса с мотива, че няма да е безпристрастен, научи "България Днес". Разкаралият се член на съдебният състав е Драгомир Бучев. Той сам пусна молба за отвод, а Темида му я прие.

На последното заседание в Софийския градски съд се разбра, че Бучев е обвинен за източване на 5 млн. лева от държавното дружество "Консолид комерс", лъснало покрай аферата "Офшорлийкс". Въпреки проблемите си с правосъдието Бучев заработвал като съдебен заседател и бил разпределен в състава, който гледа процеса за пране на пари срещу Дишлиева.

Реклама

Конфликтът в случая е свързан с това, че адвокатката на Дишлиева Ина Лулчева е защитавала Владимир Милев, обвинен с Бучев. Двамата съпроцесници имат противоречиви интереси, изтъква Лулчева. Тя представи за доказателство присъда от ВКС. Бучев и Табаков получават по 7 г. затвор, но делото се връща няколко пъти заради нарушения. Преди броени дни от Софийската градска прокуратура внасят отново обвинителния акт за източването на "Консолид комерс". Разпореждането бе представено на съда, но то не беше прието, тъй като не е по делото.

Според съдия Петър Стоицов само присъдата от ВКС е достатъчно основание за отвод. Отстраняването на Бучев бе поискано и през март т.г. от прокуратурата и от защитата. "Не съм имал никакви отношения с адвокат Ина Лулчева. Фактът за моето привличане трябва да е бил известен на прокуратурата. Това няма да повлияе на работата ми като съдебен заседател", заяви тогава Драгомир Бучев. Само ден по-късно мнението му се променя и той входира самоотвода си.

Така делото срещу Дишлиева ще претърпи трети рестарт. Тя е подсъдима, че през 2007 година е държала в сейф 3 083 800 евро. Трезорът на столичния бул. "Евлоги Георгиев" е собственост на "Финтех - България". Крупната сума е открита в клетка 649, чийто наемател е мъж. Според разследващите действителният собственик на парите е Дишлиева и нейната фирма "Пам Пропърти". От прокуратурата смятат, че държаното имущество в особено големи размери е придобито от наркотрафик, осъществяван от Брендо. Дишлиева обяснява, че сумата е от дейността на фирмата й. Дружеството стопанисва сгради в центъра на София и в Студентски град, тризвезден хотел в столицата и по-малък в полите на Витоша.

Разследването за пране на пари се точи 7 години. През 2014 г. Дишлиева се възползва от промяната в закона срещу фигурата на вечния обвиняем. Тя иска делото й да бъде внесено в съда или прекратено. От прокуратурата не успяват да я запознаят с подготвените материали, тъй като тя се разболява. Случаят е прекратен, а иззетите от сейфа пари са върнати на Дишлиева. Разследващите не успяват категорично да докажат, че парите в сейфа са от наркотрафик, контролиран от Брендо. В обвинителния акт се споменава само, че Десислава е сестра на Моника Добринова, жената на "кокаиновия крал".

Месеци по-късно делото е възобновено след искане на главния прокурор. Оттогава се влачи вече 4-5 години. Месеци наред се изчакваха две съдебни поръчки. С едната родните разследващи поискаха Италия да прати присъдите срещу изчезналия Брендо. С другата се иска информация от швейцарските власти - дали разследват злоупотреби на Банев или останалите. Службите отговарят положително, но не дават подробности има ли заведени производства и за какви престъпления.

Реклама

През септември м.г. се налага процесът да започне отначало заради починал съдебен заседател. Предвид смъртта на единия и проблемите с правосъдието на другия съдията реши занапред да се включи резервен съдебен заседател. Това ще се случи на първото разпоредително заседание през октомври.

Десислава Дишлиева вече получи една оправдателна присъда. Тя беше погната заедно с Брендо, жена му, доведения му брат Симо Карайчев като организирана престъпна група за пране на пари. Дишлиева отговаряше за превод от 38 хил. евро от сметката на покойния си съпруг Константин Дишлиев в швейцарска банка в нейна лична. По това дело оневинена бе и сестра й Моника, а Брендо получи 6 г. затвор.

Иск за над 6 милиона

Иск за над 6 млн. лв. заведе антикорупционната комисия КПКОНПИ срещу Десислава Дишлиева. Комисията иска да й се отнеме сумата от сейфа с левова равностойност 6 031 388 лв, както и вноски по кредит и недвижими имоти на майка й и дъщеря й за над 700 хил. лв. Общо над 23 милиона се търсят от Брендо и роднините му, претендира се за отнемане на недвижими имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки.

Реклама
Реклама
Реклама