Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7469495 www.bgdnes.bg

Майките на шимпанзета помагат при сношение

Майките на вид шимпанзета помагат на синовете си да си намерят партньорка и да се възпроизведат. Така шансовете на мъжките шимпанзета бонобо да създадат поколение се увеличават три пъти, съобщава АФП.

Майките не само водят синовете си близо до овулиращи женски, но и пречат на други мъжкари да припарят до тях. Те стоят на стража и по време на копулацията. При бонобо доминантни са женските, не мъжките както при останалите шимпанзета. Въпреки това майките не подпомагат по никакъв начин младите женски да се възпроизвеждат.

Реклама

Учените от института "Макс Планк" са наблюдавали бонобо в Демократична Република Конго и са ги сравнили с шимпанзета в Кот д'Ивоар, Танзания и Уганда. Майките шимпанзета също помагат на синовете си в конфликтите с други мъжки, но при бонобо им помагат и в чифтосването.

"Изненадахме се, че майките имат толкова силно и пряко влияние върху броя на внуците си", каза ръководителят на екипа д-р Мартин Сурбек.

Липсата на интерес на майките към потомството на дъщерите се обяснява с факта, че те се отделят от групата, докато синовете остават. "Тези женски са открили начин да увеличат репродуктивния си успех, без сами те да раждат повече", добави д-р Сурбек.

Изследването подкрепя "теорията за бабите" - женските, които вече не са в репродуктивна възраст, могат да удължат живота си и да продължат да предават гените си благодарение на потомството си.

За бонобо са открити и други любопитни факти. Това са единствените познати живи същества на планетата освен човека, които правят секс в "мисионерската" поза. В допълнение те се отдават на орални, групови, лесбийски и хомосексуални изпълнения. Бонобо живеят до 40 години в природата, а затворени в зоологически градини достигат до 60 години.

Текст под снимка:

Бонобо са много по-различни от останалите шимпанзета

Реклама
Реклама
Реклама