Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470742 www.bgdnes.bg

Разстрелът на Марата оставен на Бог

И журналистите не помагат на ченгетата да разкрият покушението

По убития вчера 30-годишен Мариян Георгиев-Марата е стреляно с две оръжия.

Такова съобщение разпространява БТА в сряда, 6 април 2005 година. В текста се казва още, че "полицията се обърна към разследващите журналисти, които имат информация по случая, да я подадат своевременно".

По това време българите са свикнали, когато се събудят сутрин, телевизиите да съобщават кой е убит вечерта или срещу кого е извършен атентат. От разстрела на Марата през април до края на 2005-а ще бъдат извършени още доста покушения. Три дни след Марата ще бъде прострелян Киро Японеца, след месец ще бъде гръмнат баджанакът на Брендо - Константин Дишлиев, после Рали Пенков, Антон Милтенов-Клюна с двама авери, босът на ВИС-2 Георги Илиев, Райко Кръвта, Шинка Манова, Емил Кюлев... Полицията събира труповете и пита разследващите журналисти дали знаят нещо за съответното убийство.

Реклама

Всички изброени са още живи, когато вечерта на 5 април 2005 г. пред невзрачен офис на брокерска фирма в Равда спира очукана "Лада". В 19:55 часа Марата работи на компютъра. Вдига поглед към стъклената витрина и вижда как от ладата излизат двама мъже с автомати. Насочват ги към него и започват да стрелят.

Цялото помещение е разпердушинено от изстрелите. Марата е надупчен с 11 куршума, компютърът се взривява и парчета се забиват в тялото му, докато сърцето все още бие. Няколко часа по-късно дошлите криминалисти ще открият в джоба на дънките му копие от жалба с входящ номер, адресирана до тогавашния директор на РДВР в Бургас ген. Красимир Петров. Листът е пропит с кръв, но се чете: "Г-н генерал, в четвъртък, в 21,45 часа, бях заплашен със смърт. Срещу мен се готви покушение". Намерена е и друга бележка с информация за пет знакови убийства, останали неразкрити и тогава, и днес.

По онова време Мариян Георгиев-Марата, известен също като Елегантния, е един от основните свидетели по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало три години по-рано. Седмица преди това Бургаският апелативен съд произнася присъди за този случай. За физически извършител е признат Бойко Стоянов, който получава 20 години лишаване от свобода. Пламен Дишков-Кела, съден като поръчител, и Тодор Неделчев като помагач за убийството са оправдани. Когато куршумите повалят Марата, все още се чака дали апелативните съдии ще потвърдят решението. Те го правят и в крайна сметка Стоянов получава окончателната си присъда от 20 г. решетки. Но днес вече е свободен, след като бе пуснат 7 години и половина предсрочно.

Общото с присъдите за убийството на колбасарския бос Мастара е, че Мариян е един от най-близките му и по време на процеса е единствен свидетел срещу Пламен Дишков. Преди това е дал показания за покушението и пред топкриминалиста Ботьо Ботев. За това как е подготвено убийството на Стаматов, кои са поръчителите, подбудителите, изпълнителят, как е осигурено оръжието. В следващите три месеца получава десетки SMS-и от непознати номера със заплашителни текстове, че ще бъде убит.

След смъртта на Марата тези свидетелства са причина в някои медии да се появяват публикации, че Кела го е поръчал. Според други текстове той става жертва на Митьо Очите заради спорове за недвижими имоти по крайбрежието на Несебър. По онова време Митьо Очите няма как да не бъде забъркан във всеки кримискандал по морето, където в подземния свят ври и кипи. Само през 2005 г. Желязков е арестуван, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и тази на Златко Баретата. Задържан е и заради въоръжен грабеж в Харманли и бой с хора на Георги Илиев, който току-що е застрелян от снайперист. Става и заподозрян за бомбения атентат в Обзор срещу основателя на Първа частна милиция Рали Пенков. За липсата на скрупули в мафиотската война сочи фактът, че Пенков е взривен в джипа си заедно с жена му и 2-годишната им дъщеричка.

Отново за Кела и познанството му с Мариян Георгиев. Малко преди Коледа на 2000 година в бар "Жега" в Бургас се заформя страхотно меле. Тодор Стамов-Малкотърновския, човек на Димитър Желязков, празнува раждането на детето си. В бара са Пламен Кела, Митьо Очите, Мариян Марата, Стоян Толупа, Димитър Мастара и хората им. При избухналия скандал Марата вади нож и 8 пъти пробожда бившия си съученик от Спортното училище Кела (единият е борец, другият боксьор). Дишков е облян в кръв и го карат в болница, а Очите помага за транспортирането му до спешното.

Реклама

След убийството на Марата се случва едно странно събитие. Родителите му поръчват тежка черна плоча за гроба му в Ахелой. При едно от посещенията там в кандилото откриват бележка, на която са написани имената на килърите. Майката Донка я носи в полицията, но там й казват да мълчи, докато истината не излезе наяве. Жената не вярва нещо да се случи и преди 9 години казва: "Оставила съм възмездието в ръцете на Бог". И до днес думите й са в сила, защото за смъртта на Марата виновни няма. Но пък обрати има. Оправданите отначало за убийството на Мастара Кела и Тодор Неделчев-Недьо през миналата година застанаха отново пред Темида, за да отговарят за смъртта му. Не е изключено някой ден да се появят обвиняеми и за убийството на Марата.

Убийство заради чест

Седем години след смъртта на Марата в Ахелой се разиграва нова драма в семейството. По онова време в малко по-рано обявеното за град селище живее бащата на Елегантния Георги Георгиев. Вече е остарял, има проблеми със сърцето, начало на деменция, подпира се на бастун. Понякога се губи и се налага жена му Донка да го търси из квартала. Дни след помена за годишнината от убийството Георги се заприказва с комшията си - 72-годишния Никола Стойков. Двамата от известно време спрели да се разбират добре и си разменяли реплики. Но тогава Никола казва нещо на бай Георги, което го жегва в сърцето. Обвинява го, че изпива и изяжда парите на погребания без време син. Георги вдига бастуна и удря само веднъж. Никола издъхва от раната няколко дни по-късно в болницата, а Георги Георгиев е изправен на съд за убийство. Вдовицата на починалия - Жела Стойкова, и синовете й се конституират като частни обвинители. По време на процеса се говори, че Георги е рязал главата на Никола с нож, което остава спорно. Делото обаче е прекратено заради тежкото здравословно състояние на бащата на Марата.

Елегантния и фризьорката

В началото на XXI век Мариян Марата е считан за един от най-изтънчените дейци на подземния свят по Черноморието. Хората, включително и тези, които нямат нищо общо с ъндърграунда, които го познават, го харесват. Той има много пари, но не е скръндза и съвсем не обича да пести. Жените го харесват много - има особен чар и мъжко излъчване. Винаги е изтупан, не носи тежки ланци и оттам се появява прякорът му в ъндърграунда, който замества Марата - Елегантния. Въпреки че представителките на нежния пол са луди по Мариан, той не им отвръща с подобаващо внимание, защото има дългогодишно гадже - фризьорка от Бургас. Държи връзката си настрани от бизнеса, крие я усърдно, за да пази приятелката си.

Реклама
Реклама
Реклама